Un studiu actualizat arată că zona portocalie a Cluj-Napocăi, în materie de poluare, o reprezintă Pata Rât. Desigur, acolo avem groapa de gunoi a județului, nu e ca și cum răsar lăcrimioare pe câmp în zonă. Problema e atunci când zona respectivă întrece la capitolul poluare orice segment de zeci de mii de clujeni per cartier, fără să fie locuită decât de un nu număr restrâns de persoane defavorizate.
Dacă ar fi să reluăm povestea cu ”conceptul” gropii de gunoi a la normele UE am reaminti că Centrul de Management Integrat al Deșeurilor nu trebuia finalizat în 2020 ci cu foarte mulți ani înainte. Scandaluri multiple pe marginea subiectului cu deșeurile, levigatul, incendii provocate, ori eșecul administrației județene care trebuia să finalizeze aceste proiecte în urmă cu mai bine de patru ani au existat. Ziar de Cluj a fost promotorul acestor subiecte, refuzând să ignore sau să minimalizeze faptul că proasta administrație politico-specialistă a eșuat în rânduri repetate.
Haideți să vedem ce spune studiul:
„Air quality (PM10) 01.02.2021 10:16 107 μg/m3 min: 8 μg/m3 – max: 569 μg/m3 Current situation: Very bad air quality. Everyone may begin to experience some adverse health effects, and members of the sensitive groups may experience more serious effects. We recommend: Stay indoors if you’re sensitive to bad air. Everyone should limit outside exposure”.
Mai pe scurt: stați în casă ca e un aer mult prea poluat și vi se recomanda să nu ieșiți în apropierea zonei Pata Rât. Asta în vreme ca sute de suflete locuiesc acolo.
Iar crema vine de la comisarul șef al Gărzii de Mediu Cluj, Viorel Pleșa. Omul care contactat astăzi de către Ziar de Cluj susține că în ultimele 30 de zile nu s-au aplicat sancțiuni CJ-ului pentru nerguli la Pata Rât, că totul este conform cotelor legale. Faptul că la Garda de Mediu Cluj se schimbă conducerea aproape la fel de des cu un clujean își schimbă șosetele este un subiect de latura „numirilor politice”. Cu toate acestea, vin străinii, constată că este vorba despre o poluare masivă și necontrolată la Pata Rât, iar instituțiile locale eșuează în a indetificat soluții pentru administrarea deșeurilor în așa fel încât să nu afecteze calitatea vieții celor ce locuiesc în Cluj-Napoca și Apahida.
Ziua de 30 octombrie este una neagră pentru România. Comisia Europeană a trimis României mai multe notificări de începere a procedurilor de infringement, adevărate ultimatumuri. Comisia Europeană a cerut României să închidă, să sigileze şi să refacă ecologic 15 depozite de deşeuri ilegale care au beneficiat de o perioadă de tranziţie, conform Tratatului său de aderare, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Tot vineri, CE a mai trimis României o scrisoare suplimentară de punere în întârziere pentru nerespectarea normelor UE privind tratarea apelor urbane reziduale (Directiva Consiliului 91/271/CEE) în marile zone urbane. Termen de realizare: TOT DOUĂ LUNI.
Totuși, în încercarea de a obține răspunsuri la modul în care administrația locală a răspuns la acest avertisment, am transmis câteva solicitări către acestea.