Jos palaria

După aproape 30 de ani, ruina de la Colina începe să arate a sediu de Academie de Muzică

După ani de zile de abandon, ruinele ”spitalului regional de urgență” păstorit sub primul mandat al lui Gheorghe Funar, undeva prin anii 90, a început să arate a sediu de Academie de muzică. Jos pălăria!
CITEȘTE:
Mai multe imagini de pe șantierul viitorului sediu al Academiei de Muzică din Cluj au fost făcute publice de constructorul care gestionează șantierul – Construcţii Erbaşu. Potrivit acestuia, au început lucrările interioare atât pe partea de instalații cât și la finisaje, la nivelul tututor corpurilor.
„Până în acest moment am finalizat toate lucrările de rezistență, iar în prezent lucrăm la finisaje interioare și instalații (electrice, sanitare, termoventilare) la nivelul tuturor corpurilor. La sala de spectacole suntem în curs cu montare a tâmplăriilor și realizarea decorativei pentru fațadă. Totodată, am inceput compartimentările din gips carton și montarea traseelor pentru instalații.
Restul corpurilor de clădire (universitate, cămin studențesc, atelier și sala de sport) au fațadele exterioare finalizate, iar la interior am realizat vopsitoria lavabilă pentru pereți și ne ocupăm de montajul tavanelor și a pardoselilor (de piatră, parchet, gresie). Următorul pas va fi realizarea tratamentelor acustice, montarea tâmplariei interioare și a dotărilor arhitecturale”, a arătat constructorul.
Acesta a postat și mai multe imagini în premieră cu interiorul viitorului sediu al Academiei de Muzică din Cluj care se amenajează prin transformare și extinderea fostei ruine de pe strada Bucium unde autoritățile din Cluj au început să construiască un spital, însă au abandonat șantierul.
 
    
În 2020, Construcţii Erbaşu, în asociere cu constructorul Concelex Engineering din Bucureşti şi Terra Gaz Construct din Otopeni, au câştigat un contract de peste 101 mil. lei cu Compania Naţională de Investiţii (CNI), ce presupune lucrări de proiectare, extindere şi etajare a academiei de muzică ’’Gheorghe Dima’’ din Cluj-Napoca. O parte a clădirii fusese deja ridicată, pentru un proiectat spital regional, și zăcea în paragină de ani de zile. Contractul avea ca termen de realizare 24 de luni (din care 5 luni pentru proiectare).
CITEȘTE:
Șantierul a început în 2021. Atât prețul de contract a fost actualizat cât și termenul de finalizare a fost prelungit, la cerea constructorului. Media locală arată că deja există 5 acte adiționale la contract. Cosntrucții Erbașu și-a făcut un obiecei în a informa pe rețelele de socializare privind stadiul șantierului din Cluj, fără să avanseze procente privind stadiul acestuia. Nici noul termen pentru finalizarea lucrărilor nu a fost făcut public.
După finalizarea lucrărilor, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca va deveni un adevărat ”hub” cultural și educațional ce va beneficia de: sală de spectacole cu o capacitate de 1000 de persoane, sală de orgă cu 216 de locuri, amfiteatru cu 224 de locuri, bibliotecă, săli de curs, săli de studiu individual, diferite alte săli (repetiţii, de încălzire pentru artişti, săli individuale pentru dirijor şi solist, săli de regie etc.), laboratoare, vestiare pentru artişti, spaţiu pentru depozitarea decorurilor, adăpost de protecţie civilă pentru 140 de persoane la demisolul clădirii, cămin studențesc cu 56 de camere pentru un număr de 180 de studenţi și o sală de sport.
FOTOCREDIT: Facebook/Constructii Erbașu