In vizor

FOTO – A început construcția noului sediu al Academiei de Muzică. Ruinele spitalului de la Colina „resuscitate” după 25 de ani

Ruinele fostului Spital Regional din Mănăștur vor fi în sfârșit valorificate. După 25 de ani în care șantierul a zăcut abandonat, în ultimele zile firma de construcții care a câștigat licitația pentru transformarea vechiul spital în sediu pentru Academia de Muzică a început primele lucrări. Locația a fost îngrădită, punctul de colectare Rosal a fost mutat, iar un excavator a început deja să facă primele săpături. 

După ce a devenit evident că promisiunile primarului Emil Boc privind construcția unui nou sediu pentru Academia de Muzică și pentru Filarmonică nu vor deveni realitate prea curând, Academia a fost nevoită să caute alte soluții. Deoarece clădirea în care funcționează acum a fost retrocedată Bisericii Greco-Catolice Unită cu Roma, Academia de Muzică are timp până în 2023 să își găsească unnou sediu. Astfel că a reușit să obțină finanțare prin Compania Națională de Investiții pentru realizarea unui nou sediu pe locația vechiul spital din Mănăștur. 

Șantierul Spitalului Regional a început în 1995, pe o suprafață de 21.000 mp. Investiția se dorea a fi cel mai modern spital de urgență din regiune la acea vreme. Visele mărețe ale autorităților s-au năruit la un an de la începerea lucrărilor, când șantierul a fost închis din lipsă de bani. Timp de 23 de ani, autoritățile nu au știut ce să facă cu proiectul abandonat așa că ceea ce s-a dorit a fi un spital regional modern a ajuns acum o ruină năpădită de buruieni, cu copaci care au crescut din zidurile de beton și cuib pentru boschetari.

în 2017 Academia de Muzică a reușit să întăbuleze terenul de la Colina, iar ulterior Ministerul Dezvoltării și-a asumat finanțarea acestui proiect. Contractul pentru realizarea extinderii și etajării Corpului C1 în vederea conversiei funcționale în Academia de Muzică, extinderea Corpului C2 și conversia funcțională în ateliere de întreținere pentru clădirea principală, extinderea și amenajarea sălii de sport în corp C4, din strada Bucium, municipiul Cluj-Napoca (județul Cluj) a fost semnat la sfârșitul lunii noiembrie 2020 și are o valoare de 127.883.042 lei, cu o durată totală de 24 de luni (dintre care 5 luni dedicate activității de proiectare).

Contractul a fost câștigat de asocierea CONSTRUCȚII ERBAȘU S.A. & CONCELEX ENGINEERING S.R.L & TERRA GAZ CONSTRUCT S.R.L.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *