Din oras

După ani și ani justiția dispune falimentul Napocamin. Hotel Continental, a mai pus pe butuci un proprietar

Scris de 5146

Tribunalul Cluj a respins miercuri planul de reorganizare a SC Napocamin deținută de omul de afaceri Ioan Bene, dispunând intrarea companiei în faliment

 • ”Respinge, ca neîntemeiată, cererea de confirmare a planului de reorganizare al debitoarei NAPOCAMIN S.R.L., propus de creditorul MIXT LOGISTIC S.R.L. Respinge, ca neîntemeiate, cererile de confirmare a planului de reorganizare al debitoarei NAPOCAMIN S.R.L., propus de debitoare, prin administrator special. Dispune intrarea debitoarei NAPOCAMIN S.R.L. în faliment în procedura generala şi desemnează în calitate de lichidator judiciar provizoriu RTZ & PARTNERS SPRL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 64 din Legea nr. 85/2014”, se arată în încheiere Tribunalului Comercial Cluj. Sentința nu este î să definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Cluj.

Prin sentința pronunțată, se dispune întocmirea de către lichidatorul judiciar provizoriu, în termen de maxim 5 zile de la intrarea în faliment a debitoarei a unei liste cuprinzând numele/denumirile şi adresele/sediile creditorilor şi toate creanţele acestora la data intrării în faliment, cu indicarea celor născute după deschiderea procedurii.

”Dispune notificarea de către lichidatorul judiciar provizoriu a intrării în faliment în condiţiile art. 146 din Legea nr. 85/2014 debitoarei şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj pentru efectuarea menţiunii. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare”, se arată în sentință.

Cel mai important bun dețintu de NAPOCAMIN este clădirea fostului hotel Continental din Cluj-Napoca.

 • Hotelul Continental a fost vândut, în 12 mai 2004, de compania cu acealaşi nume către SC Ardeleana SA din Alba Iulia, care avea ca obiect principal de activitate confecţionarea de încălţăminte. Societatea era patronată de omul de afaceri Dorel Tămaş din Alba Iulia. Hotelul avea atunci trei stele şi dispunea de 45 de camere. După tranzacţie, noul proprietar nu a mai investit nimic în imobil, acesta intrând într-un profund proces de degradare. Mai mult, proprietarul a intrat în insolvenţă, iar în acest context lichidatorul desemnat de instanţă a trecut la valorificarea activelor societăţii Ardeleana pentru a putea fi plătite datoriile acesteia.

În 2013, imobilul a fost cumpărat de la Societatea Ardeleana din Albă Iulia contra sumei de cinci milioane de euro de firma SC Napocamin, deținută de omul de afaceri clujean Ioan Bene.

Cum societatea clujeană nu avea suficienți bani pentru a achiziționa clădirea Continental a contractat un credit de la Banca Intesa San Paolo iar ca garanție pentru împrumut a fost instituită o ipotecă asupra imobilului.

La acea vreme și Consiliul Local Cluj-Napoca a analizat posibilitatea cumpărării clădirii fostului Hotel Contiental de pe strada Napoca în virtutea exercitãrii dreptului de preemțiune, însă în final a renunțat.

După ce a devenit proprietar, Napocamin nu și-a mai plătit ratele bancare față de Intesa San Paolo.

Și, din nou, de parcă proprietatea ar fi blestemată, firma controlată de Ioan Bene a intrat în insolvență.

Prin urmare, banca a cesionat creanța pe care o avea față de Napocamin către Amco SGA, o instituție financiară al cărei acționar majoritar este Ministerul Finanțelor din Italia.

La rândul său, Amco SGA a vândut creanța contra sumei de 5,5 milioane de euro omului de afaceri clujean Nicu Todea, deținătorul mai multor proiecte imobiliare în comuna Florești. De precizat că garanția pentru această creanță a rămas în continuare clădirea fostului Hotel Continental.

Planul de reorganizare depus de societatea Napocamin SRL viza continuarea activității companiei și vânzarea mai multor bunuri imobile. În schimb, planul de reorganizare depus de Mixt Logistic SRL prevede divizarea parțială a societății Napocamin SRL prin desprinderea unei părți din activul și pasivul societății aflate în insolvență și transmiterea către Mixt Logistic SRL.

În categoria activului transferat intra Hotelul Continental. În categoria pasivului transferat intra creanța Mixt Logistic SRL în valoare de aproape 5,2 milioane euro, creanțele creditorului bugetar Administrația Județeană a Finanțelor Publice Cluj în valoare de aproape 3,8 milioane euro (suma datorată în lei fiind de aproximativ 19 milioane, alcătuită atât din datoriile anterioare deschiderii procedurii de insolvență cât și din cele ulterioare) și de rezerve din reevaluare.

 

Sursa: faclia.roULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Eveniment
  Greva din învăţământ continuă: ”Guvernul trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas”
 • Acum 2 hours Politica
  OPTIMISM: Vasile Dîncu susține că ”rotativa” OSĂ se facă
 • Acum 3 hours Politica
  ROTATIVA S-A ÎNȚEPENIT ÎN SARABANDA GREVELOR: Angajaţii CFR protestează luni în faţa Ministerului Transporturilor
 • Acum 13 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
 • Acum 15 hours Politica
  STRÂNȘI DE ”OUȚE”, GUVERNANȚII SE MIȘCĂ: Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să se întâlnească luni cu sindicaliștii pentru ca legea salarizării să fie finalizată mai repede iar profesorii să primească salarii mărite înainte de 15 iulie
 • Acum 20 hours In vizor
  Profesorii resping propunerile Guvernului și prevederile OUG anunțată duminică și transmit că vor continua greva: ”Un pic de bani și au redenumit primele, nu asta așteaptă colegii noștri”
 • Acum 21 hours Politica
  Cum vrea Guvernul să oprească greva profesorilor de marți
 • Acum 24 hours Din oras
  Greva generală din învățământ continuă. Profesorii din Cluj pregătesc noi proteste în fața Prefecturii
 • Acum 1 day In vizor
  JOCURILE DE CABANĂ ALE SECURITĂȚII ÎN IMAGINI EXCLUSIVE: Coldea, Dîncu & finuțul Popică au prânzit cu doamnele la libanez! Claudiu Târziu a ”băgat” și el capul în tabloul aproape familial
 • Acum 2 days Politica
  FIE GREVA CÂT DE GREA, GUVERNUL UN BAN N-AR DA: Ministrul Muncii zice că ar vrea, dar nu poate că scârți-scarți rezolvă cu angajamentul din PNRR până marți
 • Acum 2 days Eveniment
  Roger Federer, în vizită în România
 • Acum 2 days In vizor
  OPTIMISM: În plină grevă a profesorilor, Ministerul Educației a anunțat datele pentru înscrierea la bacalaureat
 • Acum 2 days Jos palaria
  Profesoară din Cluj, mesaj către guvernanți: ”Așa arată școala mea, la o aruncătură de băț de Cluj-Napoca. Am amenajat sala de clasă pe banii mei”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE