Politica

GUVERNANȚILOR LE PLACE PROPAGANDA RUSĂ ȘI DEZINFORMAREA: România lipsește de pe lista țărilor din Europa de Est care au cerut giganților IT să oprească dezinformarea și propaganda Rusiei pe rețelele sociale. Scrisoarea, semnată de premierii din 8 țări

Opt prim-miniștri ai unor state din Europa centrală și de est au semnat o scrisoare publică prin care cer marilor companii IT, precum Facebook și Google, să oprească dezinformarea și propaganda din Rusia. De pe lista semnatarilor, așa cum a fost prezentată de guvernul Cehiei, lipsește premierul României, Nicolae Ciucă.

  • Țările semnatare sunt Moldova, Ucraina, Polonia, Cehia, Slovacia, Estonia, Letonia și Lituania, iar documentul a fost publicată pe site-ul premierului ceh Petr Fiala.

Premierii semnatari cer celor mai importante companii de tehnologie din lume să acționeze pentru a combate dezinformarea pe platformele lor de socializare de către puterile ostile, despre care spun că subminează pacea și stabilitatea.

Prim-miniștrii semnatari au arătat că platformele tehnologice, cum ar fi Facebook, ar trebui să ia măsuri concrete, cum ar fi respingerea plăților de la persoanele aflate sub sancțiuni UE și modificarea algoritmilor pentru a promova acuratețea în detrimentul angajamentului utilizatorilor.

”Manipularea și interferența informațiilor străine, inclusiv dezinformarea, sunt realizate pentru a destabiliza țările noastre, pentru a slăbi democrațiile noastre, pentru a face să deraieze aderarea Moldovei și Ucrainei la Uniunea Europeană și pentru a slăbi sprijinul nostru pentru Ucraina pe fondul războiului de agresiune al Rusiei”, se arată în scrisoare.

”Companiile mari de tehnologie ar trebui să fie vigilente și să se opună să fie folosite ca mijloc de promovare a unor astfel de obiective. Acestea ar trebui să ia măsuri pentru a se asigura că platformele lor nu sunt folosite pentru a răspândi propagandă sau dezinformare care promovează războiul, justifică crimele de război, crimele împotriva umanității sau alte forme de violență.”

Potrivit portalului moldovean IPN, scrisoarea a fost semnată la inițiativa Republicii Moldova.

Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă, a declarat că raționamentul pentru care a fost lansată această inițiativă este că țările din vecinătatea Republicii Moldova se confruntă cu un război informațional ca urmare a consecințelor invaziei brutale a Federației Ruse în Ucraina.

”Apelul țării noastre este făcut în contextul participării Republicii Moldova la cel de-al doilea Summit pentru democrație, găzduit de președintele SUA, Joe Biden, la care participă cu un discurs național președinta Maia Sandu”, a precizat Daniel Vodă.