Politica

GUVERNANȚILOR LE PLACE PROPAGANDA RUSĂ ȘI DEZINFORMAREA: România lipsește de pe lista țărilor din Europa de Est care au cerut giganților IT să oprească dezinformarea și propaganda Rusiei pe rețelele sociale. Scrisoarea, semnată de premierii din 8 țări

Scris de 416

Opt prim-miniștri ai unor state din Europa centrală și de est au semnat o scrisoare publică prin care cer marilor companii IT, precum Facebook și Google, să oprească dezinformarea și propaganda din Rusia. De pe lista semnatarilor, așa cum a fost prezentată de guvernul Cehiei, lipsește premierul României, Nicolae Ciucă.

 • Țările semnatare sunt Moldova, Ucraina, Polonia, Cehia, Slovacia, Estonia, Letonia și Lituania, iar documentul a fost publicată pe site-ul premierului ceh Petr Fiala.

Premierii semnatari cer celor mai importante companii de tehnologie din lume să acționeze pentru a combate dezinformarea pe platformele lor de socializare de către puterile ostile, despre care spun că subminează pacea și stabilitatea.

Prim-miniștrii semnatari au arătat că platformele tehnologice, cum ar fi Facebook, ar trebui să ia măsuri concrete, cum ar fi respingerea plăților de la persoanele aflate sub sancțiuni UE și modificarea algoritmilor pentru a promova acuratețea în detrimentul angajamentului utilizatorilor.

”Manipularea și interferența informațiilor străine, inclusiv dezinformarea, sunt realizate pentru a destabiliza țările noastre, pentru a slăbi democrațiile noastre, pentru a face să deraieze aderarea Moldovei și Ucrainei la Uniunea Europeană și pentru a slăbi sprijinul nostru pentru Ucraina pe fondul războiului de agresiune al Rusiei”, se arată în scrisoare.

”Companiile mari de tehnologie ar trebui să fie vigilente și să se opună să fie folosite ca mijloc de promovare a unor astfel de obiective. Acestea ar trebui să ia măsuri pentru a se asigura că platformele lor nu sunt folosite pentru a răspândi propagandă sau dezinformare care promovează războiul, justifică crimele de război, crimele împotriva umanității sau alte forme de violență.”

Potrivit portalului moldovean IPN, scrisoarea a fost semnată la inițiativa Republicii Moldova.

Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă, a declarat că raționamentul pentru care a fost lansată această inițiativă este că țările din vecinătatea Republicii Moldova se confruntă cu un război informațional ca urmare a consecințelor invaziei brutale a Federației Ruse în Ucraina.

”Apelul țării noastre este făcut în contextul participării Republicii Moldova la cel de-al doilea Summit pentru democrație, găzduit de președintele SUA, Joe Biden, la care participă cu un discurs național președinta Maia Sandu”, a precizat Daniel Vodă.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Eveniment
  Greva din învăţământ continuă: ”Guvernul trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas”
 • Acum 2 hours Politica
  OPTIMISM: Vasile Dîncu susține că ”rotativa” OSĂ se facă
 • Acum 3 hours Politica
  ROTATIVA S-A ÎNȚEPENIT ÎN SARABANDA GREVELOR: Angajaţii CFR protestează luni în faţa Ministerului Transporturilor
 • Acum 13 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
 • Acum 15 hours Politica
  STRÂNȘI DE ”OUȚE”, GUVERNANȚII SE MIȘCĂ: Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să se întâlnească luni cu sindicaliștii pentru ca legea salarizării să fie finalizată mai repede iar profesorii să primească salarii mărite înainte de 15 iulie
 • Acum 20 hours In vizor
  Profesorii resping propunerile Guvernului și prevederile OUG anunțată duminică și transmit că vor continua greva: ”Un pic de bani și au redenumit primele, nu asta așteaptă colegii noștri”
 • Acum 21 hours Politica
  Cum vrea Guvernul să oprească greva profesorilor de marți
 • Acum 24 hours Din oras
  Greva generală din învățământ continuă. Profesorii din Cluj pregătesc noi proteste în fața Prefecturii
 • Acum 1 day In vizor
  JOCURILE DE CABANĂ ALE SECURITĂȚII ÎN IMAGINI EXCLUSIVE: Coldea, Dîncu & finuțul Popică au prânzit cu doamnele la libanez! Claudiu Târziu a ”băgat” și el capul în tabloul aproape familial
 • Acum 2 days Politica
  FIE GREVA CÂT DE GREA, GUVERNUL UN BAN N-AR DA: Ministrul Muncii zice că ar vrea, dar nu poate că scârți-scarți rezolvă cu angajamentul din PNRR până marți
 • Acum 2 days Eveniment
  Roger Federer, în vizită în România
 • Acum 2 days In vizor
  OPTIMISM: În plină grevă a profesorilor, Ministerul Educației a anunțat datele pentru înscrierea la bacalaureat
 • Acum 2 days Jos palaria
  Profesoară din Cluj, mesaj către guvernanți: ”Așa arată școala mea, la o aruncătură de băț de Cluj-Napoca. Am amenajat sala de clasă pe banii mei”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE