Din oras

După 3 ani de plimbat hârtii prin Primărie, reabilitarea podurilor Garibaldi și Porțelanului a ajuns la 3,1 mil. euro

În Cluj-Napoca este inflație de promisiuni de finalizare a unor investiții care, ca de obicei, zac prin sertare și cresc doar în prețul pe care, la final, îl vor plăti clujenii din buzunare. Deocamdată plătesc cu nervi și timp irosit în trafic.

De trei ani zac în seratarele municipalității proiectele de modernizare a Podului Garibaldi și a celui de pe strada Porțelanului. N-au adunat praf că sunt scoase, din când în când, la fluturat prin fața ochilor alegătorilor și la bugetat la votul consilierilor locali. În fiecare an începe reabilitarea, dar ceva se strică sau se pierde pe parcurs, așa că, în schimb le-a lovit inflația. În trei ani de bugetare, valoarea estimată a acestor proiecte s-a majorat cu câte 1 milion de lei de pod.

În ședința de Consiliu Local din luna septembrie, consilierii locali votau actualizarea indicatorilor tehnico economici pentru modernizarea Podului Garibaldi. În ședința de săptămâna viitoare, consilierii locali sunt chemați, din nou, să voteze „actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii pod peste râul Someşul Mic (Pod Garibaldi)” și „aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii pod peste râul Someşul Mic situat pe strada Porţelanului (Podul Porţelanului)”.

Dacă în 2014 se estima că reabilitarea Podului Garibaldi ar costa 4,9 milioane lei, acum, valoarea totală a investiţiei este de 7,1 milioane lei, inclusiv TVA.

Finanțarea acestui proiect a fost cuprinsă în Programul Național de Dezvoltare Locală 2017-2020 astfel că cea mai mare parte din bani provin din fonduri de la Guvern. Dacă inițial, din bugetul local ar fi trebuit să fie alocată suma de 763.000 lei, acum Primăria va aloca 2 milioane de lei.

Durata de execuţie la Podul Garibaldi este de 9 luni – dar am mai auzit astfel de promisiuni și când cu Podul Traian. Care a fost finalizat la doi ani după ultima declarație triumfalistă de finalizare a lucrărilor de modernizare.

Primarul Emil Boc a prezentat în februarie 2014 primele imagini cu modul în care va arăta Podul Garibaldi după modernizare. Noul pod urma să fie total diferit de cel actual, cu un design care să se încadreze în peisajul urban creat prin construirea Sălii Polivalente şi a stadionului Cluj Arena. Pe lângă Podul Garibaldi, în 2014 urmau să înceapă lucrările de modernizare și la Podul Traian, fapt ce s-a petrecut doi ani mai târziu. De abia anul acesta a fost finalizată modernizarea Podului Traian.

În ceea ce privește Podul Porțelanului, valoarea totală a investiţiei este acum de 7,16 milioane de lei cu TVA inclus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *