Justitie

”Dottore” Lucian Bode pierde un nou proces cu Universitatea ”Babeș-Bolyai”, care a decis că și-a plagiat teza de doctorat. Cum încearcă ”Dottore” Bode să blocheze procedura de verificare a tezei

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a pierdut un al doilea proces intentat Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, care a stabilit că și-a plagiat teza de doctorat. În acest dosar, el ceruse suspendarea deciziei din luna ianuarie prin care UBB a decis că teza sa este plagiată, potrivit jurnalistei Emilia Șercan, cea de la care au pornit acuzațiile de doctorat.

 • Dosarul s-a judecat la Tribunalul București după ce Lucian Bode și-a schimbat domiciliul în acte din Zalău în București, scrie Emilia Șercan.
Cum încearcă Bode în continuare să blocheze procedura de verificare a tezei sale de doctorat
 • În 10 mai, Tribunalul București se va pronunța asupra unui al doilea capăt de cerere din acest dosar, cel referitor la anularea deciziei prin care UBB a stabilit că teza de doctorat a ministrului Lucian Bode este plagiată.
 • În 12 mai, Curtea de Apel București se va pronunța pe cererea de suspendare a autosesizării Consiliului Național de Etică aflat în subordinea Ministerului Cercetării. La termenele anterioare, Consiliul Național de Etică nu a fost reprezentat juridic în acest dosar pentru că Ministerul Cercetării nu i-a semnat juristului instituției delegație de reprezentare în instanță, spune jurnalista Emilia Șercan.
 • În 19 mai este termen la Tribunalul Sălaj într-un alt dosar în care Lucian Bode cere anularea deciziei UBB de autosesizare pentru a-i verifica teza și pentru a coopta în comisia de analiză experți externi (pe prof. Bjola, de la Oxford, și pe prof. Fumurescu, de la Huston). În primul, cel pierdut în ianuarie, Bode cerea doar suspendarea.

Comisia de etică de la Babeș-Bolyai: „Teza este profund viciată”

În luna ianuarie, Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai a analizat teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, și a ajuns la concluzia că „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”, iar „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.

Comisia de Etică i-a cerut lui Bode corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei. De asemenea, sesizează CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării „pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”.

 • „Comisia de etică a UBB a adoptat în data de 09.01.2023 Hotărârea Nr. 1 din 2023 ca urmare a autosesizării în urma unor noi informații cu privire la suspiciuni de plagiat în teza de doctorat a Dl. Lucian Bode.
 • Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate.
 • În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia îi solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”, se preciza într-un comunicat al Comisiei de Etică a UBB.

„Presiuni pentru arderi pe rug”

În primul proces intentat UBB, ministrul de Interne ceruse suspendarea deciziei Comisiei de Etică a UBB prin care a fost reanalizată teza sa de doctorat. În 17 ianuarie, Tribunalul Sălaj i-a respins cererea ca „nefondată”, iar Lucian Bode a atacat cu recurs decizia.

Lucian Bode a reacționat atunci printr-un mesaj postat pe Facebook și intitulat „Lupta pentru adevăr continuă”, în care susținea că decizia de astăzi a Tribunalului Sălaj „este una firească în contextul în care Comisia de Etică din cadrul UBB s-a antepronunțat înainte ca instanța să dea un verdict”:
 • „Comisia de Etică nu are competența legală de a reevalua o teză de doctorat al cărei titular nu este membru al comunității universitare, iar eu nu sunt parte a acestei comunități.
 • Procedura de examinare a fost viciată. Entitatea care s-a autosesizat nu poate fi aceeași cu cea care soluționează pe fond autosesizarea, fiind în mod evident lipsită de imparțialitate. Mai mult, nu există un raport de analiză în sensul legii.
 • Pretinsele abateri de la standardele de citare reținute în cuprinsul Hotărârii nr. 1/2023 sunt nelegale și netemeinice. Verificarea ad-hoc a Comisiei de Etică s-a raportat la standarde de citare actualizate recent și care nu erau în vigoare la momentul susținerii tezei, aspecte confirmate chiar de punctul de vedere comunicat de Școala Doctorală”.
 • „Demersurile vor continua, pentru că, în ciuda tuturor presiunilor care se fac pentru “arderi pe rug”, este la fel de FIRESC ca adevărul să primeze și legea să fie respectată în cazul tuturor”, își încheia Bode mesajul.

Comisia s-a autosesizat după ce PressOne, sub semnătura jurnalistei Emilia Șercan, a publicat o analiză potrivit căreia teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode conține cel puțin 18,5% text plagiat, dar și 6 ilustrații complet plagiate, iar alte 30 citate incorect. Inițial, Comisia de etică nu a verificat toată teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, ci doar fragmentele care au fost reclamate ca fiind plagiat, constatând că fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95%).

PS: Este interesant cum de se împacă PNL cu acest deficit de imagine cu care-i încarcă acest individ. Bode de când e ministru s-a ocupat doar de trei lucruri:

1. Dormitul pe bancheta din spate.

2. Blocarea verificării doctoratului.

3. Atribuirea de contracte cu dedicație prietenilor lui Iohannis.

Alte probleme țara asta nu are.