In vizor

Dosarul Unifarm 2: Cum i-a ”picat” evanghelistului Avram Gal un contract bănos în plină pandemie. Denunțător: ”Fiecare avea un aport, el era pe partea de avioane”

Despre penalofilul Avram Gal, pus șef al Filialei PSD Cîmpia Turzii de către domn’ Profesor Vasile Dîncu, care se lăuda în martie anul curent că ”Voi fi șeful de campanie a lui Avram Gal. Acolo unde m-am ocupat de campanii am câștigat!”, am scris de ni s-au tocit tastaturile. Noi demonstram că e penalofil și cocalar și cu avioane gastrocomice, Nea’ Vasile îl ținea în brațe.

CITEȘTE:

PSD CLUJ NUMAI DE COCALARISME SE ȚINE: președintele filialei Cîmpia Turzii, penalofilul Avram Gal aruncă din nou pe piață fița cu hamburgerul de 6200 de dolari pentru UNTOLD. Pensia a aproape 30 de amărâți. RUȘINE, VASILE DÎNCU!

CITEȘTE:

Avram Gal, penalofilul ridicol de șef al PSD Cîmpia-Turzii, dat de pământ de un celebru Chef clujean: ”Domnu’ patron, vezi că ți-a rămas puțină foiță de hAUR în colțul gurii”. Vasile Dîncu, prin lipsa sa de reacție, e complice la acest gherțoism politic

În fine, noi suntem curioși cum are să gestioneze domn’ Profesor Vasile Dîncu și această nouă penalofilie a protejatului său.

Președintele PSD-Câmpia Turzii, evanghelistul Avram Gal, s-a asociat în timpul pandemiei cu doi afaceriști pentru a pune mâna pe un contract de achiziții de echipamente medicale lansat de Unifarm, însă a fost dat pe mâna procurorilor DNA de către unul dintre cei doi parteneri, Daniel Bogdan Crăciunoiu. Audiat în fața instanței luni, 2 octombrie, Crăciunoiu a susținut că i-a plătit lui Avram Gal 35.000 de euro pentru a-l ajuta ”ca avioanele să livreze în timp util”. – se suține într-un material publicate de ziare.com.

Denunțătorul nu a spus – și nici nu a fost întrebat în instanță – ce calități avea Avram Gal în 2020 pentru a influența zborurile pe timp de pandemie, având în vedere că acesta din urmă este președintele PSD – Cîmpia Turzii, președintele Asociației Evanghelice New Life Internațional și asociat al restaurantului Transylvania Steak House din Cluj, care vinde hamburgeri cu foiță de aur.

Cert este că Avram Gal a pus mâna pe un contract bănos de achiziții pentru Unifarm, fapt care i-a adus un dosar de trafic de influență.

Este vorba despre al doilea dosar al achizițiilor frauduloase din timpul pandemiei, primul fiind cel în care fostul șef al Unifarm, Adrian Ionel, a obținut o soluție de achitare la Curtea de Apel București, fiind condamnat inițial la 6 ani și 8 luni de pușcărie.

Tribunalul București l-a audiat luni, 2 octombrie, pe denunțătorul lui Avram Gal, afaceristul Daniel Bogdan Crăciunoiu.

Denunțător: ”Domnul Gal a venit cu partea de avioane”

Mai întâi, Bogdan Crăciunoiu a sintetizat ce credea el că este important din întreaga poveste:

  • ”În cursul anului 2020 undeva în primăvară, am primit o cerere de oferă de la Unifarm cu privire la livrarea de echipamente medicale. Erau de diverse tipuri: șorțuri, ochelari, ce se cerea la vremea respectivă. Am răspuns cu o ofertă, a urmat o negociere de prețuri.
  • Până la negociere am făcut o asociere cu domnul Jurgen (Andreas Faff – n.r.) și cu domnul Gal (Avram Marius – n.r.). În acest parteneriat fiecare venea cu un aport.
  • Jurgen a venit cu partea de măști, pentru că aveau valoare foarte mare și nu putea fi acoperită de mine și de domnul Gal. Domnul Gal a venit cu partea de avioane, adică a vorbit cu cei de la transport să livreze în timp util. Eu eram pe partea de autorizare, pe partea legală. În urma acestei asocieri, după plata impozitelor, fiecare avea partea lui, adică câte 1/3 din venitul net.
  • Ulterior, oferta a fost discutată cu ambii parteneri și negociată cu Unifarm. După semnarea contractului am dat comenzi către producători, am plătit avans peste 50% că altfel nu ne livrau marfa, am reușit să aducem o parte din marfă pe aeroportul Otopeni. O altă parte nu am reușit să o aducem la timp, conform contractului, iar pentru acea parte, la livrare, am plătit penalizări”, a declarat martorul denunțător.

Cum a încercat Crăciunoiu să evite interogatoriul din sala de judecată

După introducerea făcută de Bogdan Crăciunoiu, acesta a fost luat la întrebări de judecător, de procuror și de avocatul lui Avram Gal, fiecare având propriile curiozități. Afaceristul a reușit performanța de a vorbi după fiecare interogație, chiar dacă ceea ce a zis nu reprezenta întotdeauna răspunsul la întrebare.

Procuror: Ați făcut pentru prima oara referire la contractul de asociere. Detaliați. A fost un acord scris?

Crăciunoiu: Nu îmi aduc aminte cum a fost înțelegerea. (…) Contractul de asociere nu se înregistrează. Nu îmi amintesc dacă a fost încheiat în forma scrisă.

Procuror: Ați spus așa: ”am discutat cu inculpatul Gal pentru intervenție, urma să aibă o parte din profit”. În ce consta intervenția inculpatului?

Crăciunoiu: Nu puteam să fac asta singur. Domnul Gal avea partea de avioane. La asta m-am referit.

Procuror: Mențineți declarația potrivit căreia ”inculpatul a dat de înțeles că are cunoștință printre salariații Unifarm care puteau influenta încheiere contractului”?

Crăciunoiu: Nu cred că am declarat exact așa.

Procuror: Inculpatul urma să primească 35.000 de euro pentru ”cunoștințele pe care la avea printre salariații Unifarm”?

Crăciunoiu: Nu îmi aduc aminte chestia asta. Nu au fost dați bani decât după plătirea taxelor.

Judecător: Dar nu asta era întrebarea, ci dacă inculpatul a luat bani pentru cunoștințele lui în rândul salariaților Unifarm.

Crăciunoiu: Urma să primească 35.000 de euro, dar nu pentru că avea cunoștințe la Unifarm și facilitat încheierea contractului. Cei 35.000 de euro reprezentau un avans din profitul net.

Procuror: Care a fost scopul contractului de sponsorizare încheiat între dvs. și inculpat?

Crăciunoiu: Poți să dai 2 la sută către anumite asociații, fără să plătești impozit. Domnul Gal avea o asociație de genul acesta. Eu am donat o anumită sumă pentru ca inculpatul să facă publicitate firmei mele.

Procuror: Explicați afirmația dvs.: ”Aceste contracte au fost încheiate doar în scopul de a remite banii, până în prezent neavând nicio dovadă a prestării vreunui serviciu de publicitate”.

Crăciunoiu: Nu pot fi plătiți bani către o asociație dacă acesta nu e autorizată. În momentul în care se transferă o suma către o asociație, aceasta nu poate fi efectuată decât dacă ai acel procent din impozit. Probabil asta trebuie lămurit.

Procuror: Dacă inculpatul se ocupa de transport, cum explică martorul mesajele pe care le trimitea acestuia pe Whats App, legate de persoane cu funcții de conducere la Unifarm, de data prezentării la sediu, de prețul de vânzare?

Avocat: Singura persoană din funcția de conducerea Unifarm era Adrian Ionel și clientul meu îi zice lui Crăciunoiu că pentru teste cu el trebuie vorbit.

Crăciunoiu: Când am făcut livrarea echipamentelor trebuia să le ia cineva în primire. Acele avize trebuiau semnate de cineva din conducere.

Acuzațiile DNA pentru Avram Gal în Dosarul Unifarm 2

Pe data de 14 octombrie 2020, DNA l-a trimis în judecată Avram Gal, la data faptei consilier în Parlamentul României, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

  • În perioada 16-23 martie 2020, inculpatul Gal Avram Marius ar fi pretins bani (aproximativ 600.000 lei) de la reprezentantul unei firme private (Dyomedica – n.r.), lăsându-l să creadă că ar avea influență asupra funcționarilor unei companii naționale (Unifarm – n.r.), iar în schimbul banilor ar putea să îi determine să își exercite atribuțiile de serviciu astfel încât compania de stat să cumpere, în baza unui contract, echipamente de protecție împotriva COVID, de la firma respectivă.
  • Din banii pretinși, reprezentând o treime din profitul pe care o firma urma să îl obțină de pe urma derulării contractului privind echipamentele de protecție, în perioada 14 aprilie 2020 – sfârșitul lunii mai 2020, inculpatul ar fi primit de la reprezentantul societății comerciale suma de 371.000 lei (printr-o firmă de publicitate și o fundație care îi aparținea, dar și în numerar) și bunuri în valoare de 69.940 lei.
  • Cea mai mare parte a banilor primiți de inculpat ar fi fost folosiți exclusiv în scopuri personale, respectiv cazare hotel, achiziționare autoturism de lux.
  • Inculpatul s-ar fi folosit de relațiile profesionale și interpersonale pe care le-a dezvoltat pe parcursul anilor din funcțiile publice deținute, în scopul creării impresiei că poate influența decizii adoptate la nivelul anumitor instituții publice.
  • Totodată, inculpatul a încercat să creeze o aparență de legalitate a folosului primit, atât a banilor (prin disimularea primirii în contracte fictive de publicitate și donație), cât și a bunurilor primite (despre care a afirmat că urmau a fi plătite sau returnate).
  • În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător până la concurența sumei de 440.940 lei asupra bunurilor imobile ce aparțin inculpatului”, rețin procurorii.

Avram Marius Gal este în continuare președintele New Life International Evangelical Association, după ce mult timp s-a implicat în politică, fiind consilier pentru atât pentru PSD (pe vremea când ministrul Apărării era Sorin Leș), cât și pentru PNL (ministrul Dezvoltării Ion Ștefan și ministrul de Interne Cristian David). Adică s-a scăldat ca ”mărgăritarul” în toată troaca politică. De acolo l-o fi ”cules” și Vasile Dîncu.

Căci, în prezent, dupăcum vă spuneam, Avram Marius Gal este președintele PSD Cîmpia Turzii.