Din oras

”Donatorii anonimi” din Cluj-Napoca au donat bradul de Crăciun. Dar sunt niște coincidențe care-și așteaptă răspunsul de la municipalitate, mai ales pe partea de avize și autorizații

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, s-a plâns azi că coaliția de guvernare că nu a vrut dezbatere pe OUG 90, „actul normativ care a oprit dezvoltarea localităților”, astfel că ordonanța austerității a trecut prin adoptare tacită de Senat. Cică „Investițiile finanțate din bani publici vor rămâne neterminate, banii publici deja investiți vor fi irosiți, iar țara rămâne un mare șantier. Autoritățile locale rămân în continuare blocate cu investițiile, deși, în unele cazuri, au fonduri disponibile pentru finalizarea acestora”.

Lăsați domnu’ Cseke, că bani de spart pentru luminițe, brazi și circ de Crăciun au mai rămas. Dacă nu, vin donatorii anonimi, ca la Cluj-Napoca, unde un brad de minimum 15.000 de euro ”a fost donat” de un investitor imobiliar anonim. Cel puțin așa a apărut recent (postfactum) o informație în presa locală.

CITEȘTE ȘI:

Se terminaseră brazii-n pădure, așa că i s-a donat municipalității (recte lui Buta) un brad din Cluj-Napoca. S-a mai drujbălit un arbore cu vechime din oraș

”O familie de pe strada Bisericii Ortodoxem colț cu Ion Mincu s-a gândit să scape de unul dintre brazii uriași ce-i creștea în curte așa că l-a donat municipalității să-și facă brad de Crăciun în Piața Unirii. Ieri, de dimineață, cu macarale, hangarale și drujbe, bradul a fost pus la pământ, adică pe platforma unui trailer și a fost cărat la bâlciul pe care-l va ține Buta pe post de Târg de Crăciun.”

Acum 5 zile Emil Boc scria pe pagina lui de Facebook:

”Bradul are o înălţime de aproximativ 20 m şi a fost donat de către o familie din Cluj-Napoca, de pe strada Bisericii Ortodoxe. Acum se instalează luminiţele de sărbători şi continuă pregătirile pentru târgurile de Crăciun”.

Noi ne-am întrebat atunci dacă ”nu cumva acest brad și tovarășii săi nu erau considerați reper aviatic, prin urmare ei având un regim special și neputând fi sacrificați decât în situații de urgență. Din poze par sănătoși, prin urmare: care a fost urgența?”.

Că am verificat chiar azi și curtea-i cheală. Au dispărut toți brazii.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Scuzați calitatea imaginilor cu cioturile, dar nu se făcea să ne cățărăm pe gardul omului care numai investitor imobiliar nu e. În schimb, casa de alături (din dreapta cum vă uitați la poze) aparține vajnicilor investitori imobiliari ”Frații Aschilean” – știți voi: ACI, Nordconforest, chestii, trestii. Iar falnicul brad din dreapta le umbrea cu spor casa – bașca mizeria de la cetină, păsări, conuri, șamd.

Așa că am trimis către onor Primăria un ”544” cum îi zicem noi (poate au să ne răspundă cândva):

”Bradul din Piața Universității este unul dintre brazii tăiați în locația din poză: Bisericii Ortodoxe, colt cu Ion Mincu?

În baza căror avize și autorizații s-a făcut operațiunea de tăiere și de transport?”

Sursa foto: stiridecluj.ro (pe link aveți și o filmare cu drona a momentului ”donației”)

Dar de ce ne zbatem noi să aflăm de neaflatul, să-i stricăm lui Buta, lui Boc, anonimului donator, Târgul de Crăciun? Pentru că este vorba despre lege, legea aceea încălcată sau abrogată de către municipalitate sub privirile încețoșate de somn ale procurorilor DNA STS Cluj.

În presa localăa apărut a apărut informațiacă bradul ar fi fost tăiat ilegal, iar donatorul anonim ar fi unul imobiliar. Hopa!

Chiar dacă bradul nu era în curtea casei renumiților frați imobiliari, cum ziceam mai sus, mizerie tot făcea. Iar vecinul din curtea căruia s-au tăiat brazii e un bătrânel simpatic care nu credem că avea forța necesară să ”doneze” minim 15.000 de euro. Și nici forța necesară obținerii unor avize – dacă s-or fi obținut.

 

Aș că rămân întrebările și planează suspiciunile.

Motiv pentru care așteptăm totuși niște răspunsuri – mai ales pe partea de avize. Sincer nu prea ne interesează donatorul ”anonim”.