In vizor

Domeniul Public, pe mâna bogătanilor: directori cu salarii colosale și case câștigate la licitație

Directorii Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca au salarii de zeci de mii de lei pe an, case și apartamente în municipiul Cluj-Napoca. Din păcate, până și veniturile acestor personaje aflate în posturi de conducere, în structuri aflate în subordinea Primăriei Cluj-Napoca, nu sunt la vedere, adică pe site-ul instituției. Mai mult, acestea nu au fost actualizate, conform prevederilor legale, astfel încât declarațiile de avere pe care ne-a fost dat să le studiem datează din vara anului trecut, adică august 2018.

Înainte de a parcurge averile moștenite sau cumpărate de directorii RADP Cluj-Napoca, este potrivit să menționăm că această entitate este susținută anual din bani publici, din banii clujenilor, alocați cu generozitate de municipalitatea clujeană pentru diverse „proiecte”:

„RADP Cluj-Napoca desfasoara o paleta larga de activitati in domenii diverse: constructii, prestari servicii, ecarisaj.

RADP Cluj-Napoca se ocupa cu administrarea domeniului public, intretinerea, repararea, ranforsarea (consolidarea), reabilitarea si reconstruirea drumurilor publice, constructii de autostrazi, drumuri si constructii destinate sportului, servicii de mecanizare, fabricarea betonului si a mixturii asfaltice, reparatii de autovehicole, inchirierea utilajelor, constructii si demolare, cu personal de deservire aferenta, lucrari de deszapezire, activitate de semaforizare si marcaj rutier pe raza municipiului Cluj-Napoca, activitate de ridicare a autovehiculelor parcate neregulamentar in municipiul Cluj-Napoca, intretinerea spatiilor verzi, producerea si comercializarea materialului dendro, comert cu ridicata cu flori si plante, prestari servicii de agrement(strand, canotaj), afisaj, administrare wc-uri publice, administrare piata de vechituri,  activitati de pompe funebre, activitate de paza a cimitirelor municipale, activitate de ecarisaj”, se arată pe site-ul acestei structuri ale cărei începuturi țin de anii 70 ai secolului trecut.

Practic, tot ce încape pe domeniul public intră în domeniul de activitate al acestei entități. 

În aceste condiții, veniturile directorilor RADP Cluj sunt pe măsură.

Ion Pantelimon – director general – 

deține un teren intravilan în municipiul Cluj-Napoca, cumpărat în 2014, cu o suprafață de 331 mp.

Un alt teren intravilan este situat în județul Cluj, și a fost cumpărat trei ani mai târziu, adică în 2017, cu o suprafață de 365 mp.

Trebuie să menționăm că această din urmă afacere pare să fi fost una extrem de profitabilă pentru directorul din totdeauna al Regiei Autonome a Domeniului Public întrucât terenul a fost cuimpărat contra unei sume modeste de bani, prin licitație. Pe acest teren dobândit în 2017, Ion Pantelimon deține și o casă de vacanță, atenție!, cu o suprfață de 712 mp. 

Da, este vorba despre o mică inadvertență. Casa de vacanță a fost achiziționată tot în 2017, tot prin licitație, tot în județul Cluj. Doar că suprafața acesteia, conform declarației de avere, este mai mare decât a terenului, care măsoară doar 365 mp.

Trecând peste aceste mici nepotriviri, Pantelimon mai are și o casă de locuit în municipiul Dej, moștenită în 1990, cu o suprafață de 270 mp. 

În declarația de avere figurează și un autoturism marca Suzuki din anul 2002, dobândit prin cumpărare. 

Directorul RADP Cluj nu este împovărat de nici un fel de credite, iar raporturile sale cu unitățile bancare sunt reduse la zero.

Venitul salarial anual este unul considerabil – 154.982 lei.

Salariul este dublat de o pensie la fel de consistentă, cu o valoare anuală de  – 44.834 lei.

Prin comparație, în anul 2017, Ion Pantelimon avea un salariu puțin mai modest – 108.172 lei/an.

 

Morocazan Ioan  – director tehnic producție – 

deține un teren intravilan în municipiul Cluj-Napoca, moștenit, fără a menționa anul dobândirii. Suprafața terenului moștenit de Morocazan este de 799 mp.

Tot în Cluj-Napoca, directorul tehnic al RADP Cluj a cumpărat în anul 2014 un teren încadrat la alte categorii de terenuri extravilane, cu o suprafață de 1189 mp. 

În anul 2000, acesta a moștenit o casă de locuit în Cluj-Napoca, cu o suprafață de 102 mp.

De asemenea, pe lângă casa de locuit moștenită, Ioan Morocazan deține și 3 apartamente în Cluj-Napoca, toate figurează însă pe numele soției.

Apartament cumpărat în 2005, suprafață de 28 mp.

Apartament cumpărat în 2009, suprafață de 38,18 mp.

Apartament cumpărat în 2009, suprafață de 38,56 mp.

Astfel, conform declarației de avere, anul 2009 a fost unul bun pentru directorul RADP Cluj, iar această observație este susținută de apartamentele tot mai generoase ce au fost achiziționate într-un singur an. 

Nici la capitolul autoturisme, Ioan Morocazan nu stă deloc rău: acesta deține 4 autoturisme: Dacia, Opel, Kia și un BMW din 2014, plus o remorcă auto moștenită. Toate aceste bunuri au fost dobândite prin cumpărare. 

Are două carduri de credite în valoare de 40.000 de lei fiecare, deschise în anul 2008.

În plus, în 2005 a contractat un credit bancar, scadent în 2030, cu o valoare de 58.000 de lei. 

La capitolul datorii, acesta menționează și un împrumut făcut în 2009, de la o persoană fizică, în valoare totală de 40.000 USD.

Cel mai probabil, acești bani i-au folosit la achiziționarea celor 2 apartamente, înscrise ambele pe numele soției. 

Oricum, nu oricine poate evita un împrumut bancar și dispune de o sumă considerabilă – 40.000 USD – fără obligații contractuale, de la persoane fizice. 

Directori influenți, prieteni și mai înfluenți.

Venitul salarial anual este unul generos: 147,876 lei. 

 

Bumb Olimpia Zoita – director financiar contabilitate – 

deține o casă de locuit în municipiul Cluj-Napoca, achiziționată în 2004, cu o suprafață de 120 mp.

Venitul salarial anual este în valoare de  – 147,876 lei. 

Mai este salariată la Rodna Trans Cluj, de unde câștigă 3583 lei.

Alte interese în materie de bijuterii, autoturisme sau alte bunuri de valoare, directorul financiar al RADP Cluj-Napoca nu menționează în declarația ei de avere. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *