Din oras

Doctori de obiecte. Cine sunt restauratorii care au adus la Cluj Marele Premiu al Salonului National de Restaurare

Dintre toti specialistii in restaurarea lemnului din tara, o echipa de la Cluj a fost desemnata recent ca fiind cea mai buna. Cinci “doctori in obiecte” de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET) au fost distinsi cu “Marele Premiu al Salonului National de Restaurare la sectiunea Lemn. Lemn policrom”. Una dintre specialiste si-a dezvaluit povestea, pentru Ziar de Cluj. 

 Editia din acest an a Salonului National de Restaurare a avut loc intre 26 si 29 octombrie la Muzeul Olteniei din Craiova. Echipa premiata de la Cluj a fost alcatuita din Maria Juravle, Ioan Butnariu, Mioara-Mihaela Sintiuan, Dana Benkara si Emanuel Nicula Andreica. Lucrarea pentru care au primit distinctia in cauza a constat in restaurarea tavanului casetat provenit de la biserica din Vechea, judetul Cluj, pictat in anul 1751 de maestrul transilvanean Laurentiu Umling cel Batran.

Mai exact,  20 de casete pictate provenind de la biserica din Vechea au fost restaurate in primavara acestui an, fiind prezentate publicului clujean in expozitia „Mostenirea dinastiei de tamplari-pictori Umling: cazul tavanului pictat din Vechea”, care a fost deschisa la sediul MET in perioada 19 august – 20 septembrie.

“Toate lucrarile au fost valoroase. La noi a fost in mare parte si meritul autorului, cel care a pictat casetele, Laurentiu Umling cel Batran. Toate lucrarile au fost foarte, foarte bune. Ni s-a spus ca a contat mult faptul ca am pastrat patina, am pastrat conditiile de restaurare. Poate a contat si faptul ca am lucrat pe lemn pictat policrom”, a precizat Maria Juravle, pentru Ziar de Cluj. 

Casetele restaurate contin o inscriptie, un psalm, pe una din casete se afla si semnatura pictorului Laurentiu Sas, motive florale renascentiste si motive zoomorfe. 

“Lucrarea a durat cateva luni, intre martie si lunie am lucrat la ea cinci persoane. Banii pentru materiale au fost asigurati in totalitate de muzeu”, a mai spus specialista. 

Povestea lacasului pe care il impodobeau aceste casete este una tragica: a fost demolate in 1905. Tavanul a fost insa pastrat si donat muzeului, unde au si facut parte dintr-o expozitie temporara. 

“Mai sunt inca 27 de casete de restaurat. Probabil ca se va continua si aceasta parte”, a mai spus Juravle. 

Echipa din care specialista face parte lucreaza pentru MET si mai executa si lucrari particulare, pentru prieteni. 

“Restauram in principal icoane si prapori, mai sunt panouri de restaurat, iar baietii mai au lucrari si in parcul din Hoia”, a mai spus ea. 

Specialista isi numeste meseria “doctor de obiecte”. Maria Juravle a venit la Cluj de departe, de la Suceava. 

“Nu stiu de ce am ales asta. La 14, cand am facut liceul de profil , nu m-am gandit la asta. Pasiunea a venit insa cu timpul, dragostea de obiectul vechi. Ramai cu o nostalgie perpetua”, justifica ea. 

Restauratoarea a facut un adevarat tur al Romaniei pentru a deprinde aceasta meserie. 

“Am trecut pe la Iasi, Bucuresti, Sibiu, insa cel mai mult datorez Iasiului, acolo am facut specializarile. Eu sunt din Straja, judetul Suceava. Am facut liceul la Iasi, la Cluj Facultatea de Teologie Ortodoxa, sectia Patrimoniu Cultural, conservare si restaurare. Imi doresc sa fac doctoratul la Bucuresti, dar deocamdata m-am oprit la master, insa nu e tarziu”, a mai spus specialista. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *