In vizor

Efectul #colectiv: Patronii barurilor din Cluj revizuiesc normele de siguranta

Tragedia din Colectiv i-a trezit pe oameni. Isi pun intrebari, se gandesc de doua ori inainte de a intra intr-un local. In fiecare oras din aceasta tara exista, din pacate, cel putin un Colectiv. Baruri fara autorizatie, care nu indeplinesc normele minime de siguranta. Cum raspund patronii localurilor din Cluj-Napoca? “Avem autorizatie PSI”, spun aproape la unison. Totusi, cativa dintre ei admit ca intotdeauna e loc de mai bine. Boiler Club, spre exemplu, a decis sa realizeze un audit de siguranta, alaturi de experti ai institutiilor de profil.

Ziar de Cluj a vorbit cu mai multi administratori de localuri din Cluj-Napoca. Pub-uri situate la subsol sau baruri amenajate in foste fabrici, localuri frecventate de sute de tineri, in fiecare seara. Normele PSI sunt doar o parte din reglementarile pe care fiecare patron de local public trebuie sa le indeplineasca cu responsabilitate.

Ce inseamna asta? Indeplinirea unui set de legi, iar autoritatile publice au obligatia sa verifice periodic daca ele sunt puse in aplicare.
Multi dintre noi ne-am intrebat, in aceste zile, daca locurile pe care le frecventam cel putin la sfarsit de saptamana ne ofera siguranta. Daca acel local are cel putin doua iesiri de urgenta, daca, spre exemplu, caile de acces sunt destul de largi, in concordanta cu capacitatea localului, daca au extinctoare si hidranti ori lumini de alertare.

Legile definesc “salile aglomerate” ca fiind acele sali care aduna la un loc mai mult de 200 de persoane, iar in acel spatiu unei persoane i se aloca o suprafata mai mica de 4 metri patrati. In acest caz, adica in cazul “salilor aglomerate”, trebuie indeplinite norme generale de aparare impotriva incendiilor.

Pentru fiecare local in parte, autorizatia PSI se elibereaza in functie de specificul acestuia. La modul general, insa, cateva reglementari trebuie respectate: minim 2 cai de evacuare; usile nu trebuie incuiate; usile de pe traseu trebuie sa se deschida in sensul evacuarii, adica spre exterior. Latimea iesirilor se stabileste de proiectant, in raport cu numarul maxim de persoane din spatiul respectiv (se calculeaza flxul de evacuare).

Apoi, salile aglomerate se echipeaza cu: detectoare/semnalizare/avertizare, lumini de siguranta  (lumina verde la iesire), hidranti in interior (furtun cu hidrant), hidrant in exterior. Localurile trebuie sa aiba si o pesoana specializata in stingerea incendiilor, iar patronii lor sunt obligati sa verifice echipamentul de stingere a incendiilor cel putin trimestrial, cu personalul propriu.

Cate din aceste cerinte minime de siguranta se regasesc in localurile clujene? Numai controalele reprezentantilor ISU Cluj pot sa raspunda la aceasta intrebare.

Shelter si Boiler se inchid. Unul pentru reglementarea normelor PSI, altul pentru audit. Din proprie initiativa

Tragedia din Colectiv i-a determinat pe unii patroni de localuri sa isi revizuiasca normele de siguranta.

Spre exemplu, patronul Tudor Ciotlaus anunta inchiderea clubului Shelter pentru cateva zile cu scopul de a-l reglementa conform normelor PSI. Clubul are autorizatie, insa, dupa cum afirma si Tudor Ciotlaus, aceasta este mai veche si trebuie reactualizata.

„Avem o autorizatie care este mai veche. Acum, chiar de azi dimineata am inceput sa mergem pe la toate autoritatile, pentru a intra in legalitate daca este cazul. in situatia in care nu suntem in legalitate cu anumite lucruri. Noi avem in club sase extinctoare, este instalatie de extractie a aerului, este si instalatie de introducere de aer proaspat, pe acestea le aveam si inainte. Sprinklere nu avem momentan, urmeaza sa le montam, chiar ne gandeam astazi ce sprinklere sa montam avand in vedere ca se fumeaza si sprinklerele si fumul nu prea sunt compatibile. De aceea ne gandim la o solutie cumva manuala pe care sa o actioneze un om instruit in momentul in care este cazul. Nu am avut pana in momentul acesta hidranti si nici pompe sau bazine. Scrie in lege, dar nu stiu daca aceste lucruri sunt fezabile pentru spatiile de genul acesta. In cursul zilei de maine, vor veni domnii de la ISU pe care i-am convocat sa vada spatiul si sa ne spuna de ce avem nevoie. Cel mai probabil, dansii ne vor da o lista cu ceea ce trebuie sa facem, ca sa putem obtine autorizatia”, a informat pentru Ziar de Cluj Tudor Ciotlaus.

Mai mult, clubul este dotat cu doua cai de acces, conform normelor PSI, insa cea de-a doua nu este semnalizata corespunzator, afirma patronul Tudor Ciotlaus.

„Noi avem o cale de acces si este si o cale de iesire, de evacuare de urgenta pe care acum, zilele acestea, cand clubul este inchis o vom amenaja la standardele care sunt cerute de lege. Pana acum, ea putea fi folosita la nevoie. In spatele clubului este o usa care iese in curtea interioara, iar, in final se ajunge din nou in fata”, explica acesta.

Cu putin timp in urma, reprezentantii Boiler Club au anuntat ca au decis sa ia masuri suplimentare dupa tragedia din Colectiv si sa realizeze un audit de siguranta, alaturi de experti ai institutiilor de profil.

„Boiler Club, unul din cele mai cunoscute spatii dedicate muzicii electronice din Cluj, anunta mutarea evenimentelor programate in perioada urmatoare, timp in care in club va avea loc un audit al masurilor de siguranta existente, in special cele cu privire la prevenirea incendiilor. In prezent, spatiul este incadrat de autoritatile de profil la cel mai mic nivel de risc in privinta incendiilor, nivelul 1. Spatiul este integral din beton, inclusiv barurile, si toate materialele din interior sunt ignifuge. Boiler Club are doua cai de evacuare in caz de urgenta, marcate cu luminoblocuri – semne de culoare verzi care indica iesirile si raman aprinse chiar in cazul intreruperii curentului eletric. Pe langa un hidrant propriu, clubul are doua seturi a cate trei extinctoare, personal calificat sa le foloseasca si care cunoaste planul de paza si de actiune in situatii de urgenta, avizat de autoritati. Toti angajatii clubul au fost instruiti in Protectia Muncii si PSI”, se arata in comunicatul transmis de club.

„Am decis sa ii invitam pe reprezentantii autoritatilor de profil ca, impreuna cu personalul nostru, sa evalueze masurile de prevenire si combatere a incendiilor existente in club si sa sugereze imbunatatiri, fiindca, dincolo de avize si autorizatii, chiar dincolo de masurile pe care singuri le-am luat, stim ca intotdeauna este loc de mai bine”, spune Teodor Negrea, managerul clubului.

„Tragedia produsa la clubul Colectiv din Bucuresti in timpul unui concert, zecile de vieti care s-au pierdut, ne confirma faptul ca siguranta participantilor trebuie sa fie principala prioritate a oricarui organizator de evenimente. Preferam sa mergem pe drumul cel mai corect, nu pe cel mai usor”, spune el.

Buteanu, patronul Diesel: „Vina e a celui care ofera autorizatie”

O perspectiva diferita o ofera patronul clubului Diesel, Mircea Buteanu, care sustine revoltat ca vina pentru proasta amenajare a unui local nu este a administratorului. Pentru a nu oferi un raspuns la intrebarea legata de dotarea corespunzatoare a clubului sau, Buteanu se afunda intr-o serie de comparatii prin care doreste sa arate ca vina nu e a detinatorului, ci a celui care ofera autorizatie. Acesta sustine ca localul Diesel are autorizatie, afirmand, totodata, ca nu sunt necesare sprinklere si alte sisteme pe care autorizatia PSI le prevede in mod normal.

„Nu sunt necesare sprinklere, nu pot sa va tin dumneavoastra la telefon o dizertatie despre ceea ce inseamna autorizarea din punctul de vedere al PSI-ului unui spatiu. Nu este la latitudinea mea sa hotarasc daca clubul corespunde unor norme, eu pot sa am o impresie sau nu, dar nu pe impresia mea trebuie sa se bazeze oamenii. Ei trebuie sa se bazeze pe autoritatea de stat, ca ea sa-si faca datoria, de aceea cand dumneavoastra va urcati intr-un autobuz, nu va urcati in acel autobuz pentru ca soferul are impresia ca el tehnic corespunde ci pentru ca presupuneti ca altfel n-ar umbla pe strada, ca-l verifica cineva. Sfatul meu ar fi sa va luati de autoritatea de stat care permite unor astfel de cluburi sa functioneze. Altfel, orice patron de club va va spune: <>, dar nu el e ala care trebuie sa decida. Daca cineva i-a dat dreptul sa functioneze in acele conditii, ala e raspunzator, pentru ca ala e cel care este de meserie si trebuie sa stie: daca caile de acces sunt suficiente, daca respectivul foloseste materiale adecvate acolo, daca este sau nu este nevoie de sprinklere. Nu este nevoie, nici pomeneala! Nu e nevoie sa fii cu apa in orice loc. In anumite conditii trebuie sa vii cu ele, n-are rost sa vorbim ceea ce nu e de vorbit. Dupa cum vedeti, toata media e plina de mult dramatism, patetism specific si vorbesc toti care nu se pricep. Asta e”, este de parere Buteanu.

Cele doua cai de acces nu sunt nici in acest caz semnalate corespunzator. Buteanu considerand „un noroc” faptul ca una dintre ele nu se vede.

„Localul este autorizat din punct de vedere PSI, are doua cai de evacuare, care se considera ca sunt suficiente, pe care nu le-ati vazut, ca norocu’! Acea cale de evacuare suplimentara se vede doar in cazul in care se produce panica. Problema dintr-un club nu este doar incendiul, poate sa fie si panica. Panica poate sa nu fie de la un incendiu: trage unul cu o pocnitoare, pleaca lumea buluc si moare. Sunt mai multe aspecte, discutia e mai ampla”, adauga acesta.

Pe langa acestea, localul este pregatit in caz de incidente. Un incendiu in acest club era cat pe ce sa aiba loc la inceputurile festivalului TIFF. Despre incident a vorbit mai multe Tudor Giurgiu, insa Buteanu tine sa anuleze impactul afirmatiilor lui Giurgiu.

Giurgiu spunea, astazi, pe pagina sa de Facebook, ca se tot gandeste, in ultimele doua zile, la zecile de evenimente organizate la TIFF, la concerte, petreceri, filmari complicate din ultimii 20 de ani.

Gurgiu: „Probabil ca aceste party-uri vor fi de-acum istorie…”

„Au fost zeci de momente cind s-ar fi putut intimpla ceva nasol… La editia 2 de TIFF, in 2003, am facut un asa-numit „Vampire Ball” in Clubul Diesel din Cluj. A iesit un fel de petrecere cvasi-kitsch, deh, inceputurile TIFF-ului, eram mici si nestiutori, dar toata lumea s-a simtit foarte bine. Ne-am tot batut capul cu Mircea Buteanu, patronul din Diesel, cum sa decoram clubul si Mircea a venit cu ideea sa intindem niste panza de paianjen fake, ceea ce am si facut. Evident, in timpul distractiei, cineva a ridicat flacara unei brichete in aer. In 3 secunde, pinza a luat foc. Unii rideau, altii se uitau cu ochii mari, nimeni nu a reactionat de niciun fel. E un fel de inertie in reactia oamenilor cumva greu de explicat. In 10 secunde focul a inceput sa se intinda, noroc cu un tip cu prezenta de spirit care a tras pinza jos, a inceput sa o calce in picioare si… in felul asta am cam scapat dintr-o belea care putea sa fie mult mai urita decit nenorocirea din Colectiv. Pentru cine nu stie, Diesel e un local aflat intr-o veche pivnita de vinuri apartinind Bisericii Romano-Catolice. Tot la TIFF, am fost primii organizatori de evenimente care au resuscitat „Conti”, fostul Hotel „Continental”, aflat in paragina, unde am organizat expozitii si, mai ales, concerte si petreceri. Invitatii straini inca vorbesc peste tot in lume despre „our famous closing party from the derelicted hotel”. An de an insa, stam cu frica in san sa nu se intimple ceva, cu toate masurile de protectie pe care ni le luam… Sa nu cada vreun candelabru sau vreun zid peste oameni, sa nu se sparga vreun geam, etc etc. Probabil ca aceste party-uri vor fi de-acum istorie..”, spune fondatorul TIFF pe pagina sa personala de Facebook.

„Nu a fost aproape de niciun fel de dezastru, Tudor exagereaza. Intr-adevar, noi am pus acea panza pe care poate nu am fost tocmai inspirati sa o punem si tocmai ca acea panza s-a aprins si pe loc s-a stins cu extinctoare. Pe loc s-a folosint extinctorul si s-a folosit panza respectiva. Pentru evacuare, de la nivelul cel mai de jos din club exista doua cai de acces: calea pe care oamenii coboara si o cale mai larga, mai lata si mut mai apropiata, care iese in curtea parohiei. Avem in schimb, colaboram de peste 15 ani cu o firma de PSI, este o firma privata, care face lunar, lunar face antrenament si instructajul personalului nostru. Lunar se face instructaj PSI”, este recplica patronului Diesel, Mircea Buteanu,

Alti administratori sustin ca nu este deloc usor sa obtii autorizatia PSI.

“Avem autorizatie PSI, dar am obtinut-o foarte greu. S-a facut expertiza, bani multi cheltuiti Avem doua iesiri, extinctoare. Am avut si control de la ISU in aceasta vara.. Cu aceste lucruri nimeni nu se joaca.”, spune Darius Muresan, administratorul Caro Vintage Pub, din Piata Muzeului.

Ionut Bungardean, reprezentantul localului Irish&Music Pub, sustine si el ca au fost controale in acest an din partea ISU Cluj.

“Avem autorizatie PSI. Avem anual controale de la Pompieri, ultimul fiind in cursul lunii iunie. S-a verficat tot, inclusiv tematica de instruire, fisele de instruire pentru personal, data valabilitatii extinctoarelor, iesirile de urgenta”.

Si patronul localurilor Joben si Submarin, Norbert Vig, spune ca a obtinut aceste autorizatii.

“Avem autorizatie pentru ambele localuri. Ultima interventie a celor de la Pompieri a fost in urma cu 2-3 luni, august sau septembrie. Se verifica, in general,lungimea cailor de evacuare si a celor de acces, care se realizeaza proportional pentru fiecare locatie. Au fost facute toate masuratorile pentru aceste localuri”, spune el.

Incendii in lant la cluburile Janis

Au fost si intamplari nefericite in unele localuri din Cluj. Adrian Munteanu, fondatorul si managerul general al lantului de localuri Janis este deja un veteran cand vine vorba de incendii ale cluburilor. Nu de putine ori, cluburi aflate in gestiunea sa au luat foc din diverse motive. Cea mai cunoscuta poveste este este cea a localului Janis Stuf, de pe strada Victor Babes. In luna martie a anului 2010, in urma unui scurtcircuit, Janis Stuf a luat foc. Dupa cum spune si numele, clubul era prevazut cu decoratii din stuf si alte materiale usor inflamabile care au determinat extinderea flacarilor. Un local cu tematica asemanatoare celui care a ars atunci functioneaza de cativa ani pe Strada Unirii, din centrul orasului. Initial, si aici Janis Stuf presupunea coborarea la subsol, insa de mai bine de un an localul a fost mutat in partea de sus, unde comunica direct cu bucataria restaurantului Praga, fosta Berarie Ursus. Cu toate acestea, pe post de decor inca functioneaza materiale inflamabile atarnate de peretii clubului, precum si banci, mese de lemn si carti vechi asezate pe rafturi. Desi usa de acces este destul de larga, clubul e o infundatura, cea de-a doua iesire fiind probabil usa care duce inspre bucataria restaurantului Praga. In ciuda pericolului de incendiu, Adrian Munteanu pare ca tine mortis sa-si pastreze localurile deschise.

Un caz similar il reprezinta clubul My Way, care a luat foc in 2009 si care a inregistrat atunci pagube de circa 250.000 de lei. De data aceasta, cauza a fost o defectiune tehnica la instalatia de climatizare. Din fericire, in urma celor doua cazuri de incendii amintite, nu au existat persoane ranite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *