Din oras

Doctoranzii UBB au fost obligati sa semneze acte prin care declara ca se autofinanteaza

Scris de 729

UBB Cluj le-a impus studentilor sa semneze acte aditionale prin care se obligau sa se autosustina financiar in perioada burselor POSDRU. 

Pentru a beneficia de bursele doctorale finantate din bani europeni, studentii Universitatii Babes-Bolyai au semnat acte aditionale prin care se obligau sa se autosustina financiar, daca universitatea nu le plateste bursele la timp.

“Ni s-a impus un act aditional care spunea ca noi ne asumam sa ne autofinantam, in momentul in care mergeam in mobilitate. Daca nu semnam actul aditional, ni se refuza sa semnam contractele de bursa. Practic, am fost nevoiti, era un cerc vicios”, explica situatia unul dintre bursierii UBB, Simion Valer Cosma.

Tanarul face parte din generatia doctoranzilor inmatriculati in 2010, proiectele POSDRU 76841 si 77946.

Astfel de acte au fost semnate de catre toti cei 230 de beneficiari programelor de finantare europeana, care nu si-au mai primit bursele doctorale de cinci luni. Cativa dintre ei continua si astazi protestele in fata sediului central al UBB Cluj.

Prin aceste acte, practice universitatea si-a “asigurat spatele”, luandu-si mana de pe studenti si lasandu-i sa se descurce financiar singuri.

Ziardecluj.ro a intrat in posesia unor astfel de acte aditionale.

Explicatia UBB

Explicatia managerului de proiect Andrei Kelemen este urmatoarea: “Sunt declaratii pe proprie raspundere prin care se angajau sa se autosustina daca Universitatea nu face platile la timp. Au fost pusi sa semneze aceste acte pentru ca exista acest risc al intreruperii platilor lunare a burselor. Cunoscandu-se acest risc, UBB a vrut sa se asigure ca, daca cineva pleaca in mobilitate, dispune si de acele fonduri. In contract nu este garantata plata lunara a bursei. De asemenea, li s-a explicat inainte de semnarea contractului, ca nu este garantata plata regulata, lunara a burselor. Se face in functie de disponibilul existent la universitate”, spune acesta.

Pe de alta parte, fiecare bursier UBB este obligat, prin contract, sa studieze timp de sase luni la o alta universitate din Europa. Daca nu aveau bani sa se autosustina, bursierii pierdeau statutul de doctorat.

“Aceea a fost o masura suplimentara a universitatii – daca vrei sa pleci, trebuie sa te autosustii”, mai spune Andrei Kelemen.

Doctoranzii UBB au cerut universitatii ajutorul financiar si plata burselor pana in momentul in care banii sunt virati de Guvern in conturile institutiei. Au listat bugetul universitatii si au cerut ca platile sa fie facute din dobanzile uriase pe care UBB le percepe de pe urma depozitelor bacare.

Raspunsul oficialilor institutiei a fost, insa, acela ca universitatea nu mai are resurse financiare sa crediteze platile.

„UBB Cluj a creditat, punctual, acest proiect cu 7 milioane de lei. Pentru toate proiectele POSDRU, UBB are peste 16 milioane de euro pe care i-a creditat din resurse proprii si care nu ii sunt inca returnati. Universitatea nu mai are de unde sa crediteze acesti bani”, spune Andrei Kelemen, manager de proiect POSDRU.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 8 hours In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 9 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 11 hours FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 18 hours Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 19 hours Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
 • Acum 19 hours Din oras
  Emil ”OSĂ” Boc și-a sos ”Ecoul” și ”Inutilul” pe stradă să se tragă-n chip cu niște puble de gunoi inteligente. Cel mai inteligent lucru la aceste pubele este afacerea de cumetrie prin care au fost achiziționate de la ex-penelistul Doru Stoica
 • Acum 21 hours Politica
  PSD: Nu susținem diminuarea schemei de compensare a prețurilor la energie, ci reglementarea pieței
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 2 days In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 2 days In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 2 days In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 2 days Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
Citește și...
Recomandările redacției