Analiza

Doar 16 polițiști locali din Cluj-Napoca dintr-un total de 284 au fost cercetați disciplinar anul trecut. Ce pedepse au primit

Polițiștii locali din Cluj-Napoca nu sunt toți disciplinați și mai calcă pe alături. Despre cel mai recent caz cunoscut, Ziar de Cluj a scris anul trecut: doi polițiști locali au bătut un cerșetor și l-au aruncat pe marginea drumului. Nici unul dintre făptași nu au fost dați afară, ci au fost doar sancționați cu o diminuare a salariului.

În doi ani, doar 16 polițiști locali au fost sancționați disciplinar. Toți cei 16 au primit mustrare scrisă și diminuarea drepturilor salariale cu 5-10% pe o perioadă de până la 3 luni. Printre cei 16 se află și cei doi care au bătut un cerșetor.

Citește și:

Polițiștii locali din Cluj Napoca i-au rupt mâna unui cerșetor. Apoi l-au mituit cu 500 de lei ca sa tacă din gură

Angela Pop, nesimtita din Politia Locala Cluj care i-a facut si sotiorului iubit card de handicapat ca sa nu mai plateasca taxele de parcare

“În anul 2020, în cadrul Comisiei de disciplină a Municipiului Cluj-Napoca au fost cercetaţi disciplinar 10 poliţişti locali, iar în anul 2021 au fost cercetaţi disciplinar 6 poliţişti locali. Poliţiştii locali au fost sancţionaţi de către Comisia de disciplină pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu prevăzute în fişa postului şi în procedurile operaţionale de la nivelul serviciilor, abateri de la codul de conduită şi de la regulatnentul intern al salariaţilor Primăriei municipiului Cluj-Napoca şi pentru îndeplinirea defectuoasă/încălcarea atribuţillor de serviciu.

Sancţiunile aplicate au fost mustrarea scrisă şi diminuarea drepturilor salariale cu 5-10% pe o perioadă de până la 3 luni, conform prevederilor art. 492 alin. (3) lit. a) şi b) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, individualizarea sancţiunilor realizându-se cu aplicarea art. 492 alin. (6) din acelaşi act nonnativ. Nu există poliţişti locali cărora să le fi fost aplicată sancţiunea disciplinară „destituirea din funcţia publică” prevăzută de art. 492, alin. (3), lit. f) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulterioare”, au transmis reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca la solicitarea Ziar de Cluj.

În 1 ianuarie 2021, în statutul de funcții erau prevăzute 318 posturi, fiind încadrate 291, cu un deficit de 27 polițiști locali.

În 31 decembrie 2021, în statutul de funcții erau prevăzute 318 posturi, fiind încadrate 284, cu un deficit de 34 polițiști locali.