Din oras

Autoritățile au stabilit contribuția publică pentru modernizarea Bdul 21 Decembrie 1989 la 4,6 MILIOANE lei. Șantierul se închide la finalul lunii aprilie

Scris de 975

Recent, administrația locală a aprobat suplimentarea cu 3,4 milioane de lei a lucrărilor de modernizare a Bdului 21 Decembrie 1989. Proiectul realizat cu fonduri europene presupune însă și o contribuție proprie a municipiului Cluj-Napoca în valoare de 4,6 milioane lei, potrivit unui proiect ce urmează să fie votat de consilierii clujeni.

„Ținând cont de faptul că proiectul face parte din Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, în contextul justificării necesității stringente de finalizare a lucrărilor de modernizare și actualizarea indicatorilor tehnico economici, considerăm necesară modificarea Hotărârii 412/2019 privind aprobarea proiectului și a cheltuielilor aferente pentru obiectivul de investiții „Lucrări de modernizare Bulevardul 21 Decembrie 1989: Realizare benzi dedicate transportului public în comun – Etapa I (inclusiv lucrări de infrastructură, amenajare spațiu public, semaforizare, iluminat public și mobilier urban” în vederea atragerii de fonduri nerambursabile din Programul Operațional Regional, Prioritatea de investiții 4E, Obiectiv specific 4.1), în scopul continuării procesului de implementare a proiectului și finalizării acestuia.

Contribuția proprie a municipiului Cluj-Napoca în cadrul proiectului va fi în valoare totală de 4.622.758,58 lei (inclusiv TVA, pentru categoriile de cheltuieli la care se aplică), reprezentând suma cheltuielilor neeligibile ale proiectului în cuantum de 3.497.356,92 lei (inclusiv TVA, pentru categoriile de cheltuieli la care se aplică) și cofinanțarea de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 1.125.401,66 lei (inclusiv TVA, pentru categoriile de cheltuieli la care se aplică)”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi votat de consilierii clujeni (vezi AICI).

În martie 2022 (vezi AICI), consilierii clujeni aprobau suplimentarea cu 3,4 milioane de lei a valorii inițiale a lucrărilor de modernizare a Bdului 21 Decembrie 1989.

CITEȘTE ȘI: Diferit încasează 3,4 MILIOANE în plus pentru lucrările de modernizare a bulevardului 21 Decembrie

Valoarea inițială (2018) a devizului general pentru modernizarea Bdului 21 Decembrie 1989 a fost calculată la 56,3 milioane lei, inclusiv TVA.

Contractul de execuție a fost semnat în 19 februarie 2020 cu SC Diferit SRL Cluj-Napoca, cu o valoare de aproape 41,8 milioane lei, fără TVA, din care 810 mii lei, fără TVA au reprezentat servicii de proiectare și asistență tehnică, iar 40,9 milioane lei fără TVA au reprezentat execuția lucrărilor.

În perioada de implementare a contractului a fost încheiat un act adițional, care a avut drept obiect modificarea duratei de execuție și suplimentarea valorii inițial atribuite cu peste 445 mii lei fără TVA, reprezentând 1,09% din valoarea contractului inițial. Astfel, noua valoare a contractului a devenit 42,2 milioane lei, exclusiv TVA.

Pentru ajustarea prețurilor la restul de executat în sumă de aproape 8 milioane lei fără TVA ar rezulta o valoare necesară estimată a fi prevăzută de peste 2,2 milioane lei fără TVA. Potrivit proiectului de hotărâre, formula de calcul va fi aplicată lucrărilor licitate inițial în cadrul procedurii de atribuire și nu celor care constituie articole noi.

În devizul general, se propune valoarea estimată acoperitoare de aproape 2,9 milioane lei fără TVA.

„Valoarea inițială din devizul general este de 56.351.253 lei cu TVA din care C+M (construcții – montaj) 36.433.727 lei cu TVA.

Valoarea actualizată din devizul general devine 59.767.439 lei cu TVA din care C+M 39.299.870 lei”, se arată în proiectul de hotărâre.

Suplimentarea de costuri a fost necesară din mai multe motive.

În etapa de execuție a lucrărilor au apărut situații în care a fost necesară emiterea unor dispoziții pentru optimizarea și îmbunătățirea parametrilor proiectului și a corelării listelor de cantități cu cele real executate. De exemplu, s-a identificat magistrala de gaz la o diferență de nivel de 0,47-0,76 m față de cota proiectată a drumului. Pentru protejarea rețelei de gaz s-a propus adaptarea sistemului rutier la această situație.

Un alt exemplu face referire la modificarea sistemului de semaforizare la accesul ISU de pe bulevardul 21 Decembrie, precum și relocarea unei camere CCTV din locația inițială intersecția străzilor Pitești – Paris – b-dul 21 Decembrie într-o nouă locație la intesecția b-dului 21 Decembrie – acces ISU.

Din păcate, în viitorul apropiat Bulevardul 21 Decembrie 1989 va fi iarăși spart pe alocuri, pentru realizarea stațiilor de metrou, potrivit reprezentanților Primăriei Cluj-Napoca.

Stațiile se fac cu săpătură deschisă.

Și, acolo unde este stația, pe Bdul 21 Decembrie 1989, sigur că va trebui făcută săpătură deschisă, pentru stație.

Este foarte clar”, a recunoscut viceprimarul Dan Tarcea în cadrul unei intervenții la un post local de radio.

CITEȘTE ȘI: Bulevardul 21 Decembrie 1989 va fi iarăși spart – pentru Magistrala I de Metrou: «Va trebui făcută săpătură deschisă, pentru stație. Este foarte clar», recunosc autoritățile

Lucrările de modernizare a Bulevardului 21 Decembrie 1989 au debutat în martie 2021. Șantierul urmează să fie închis la finalul lunii aprilie 2022.

Parțial, finanțarea este acoperită din fonduri europene. Durata de execuție este de 13 luni, conform contractului.

Lucrările de modernizare sunt realizate de Diferit SRL, firmă apropiată Primăriei Cluj-Napoca și care a mai fost antrenată în lucrări pe bani publici, precum modernizarea Pieței Lucian Blaga, a străzii Regele Ferdinand și a scuarului CEC.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Justitie
  Bode vs UBB Cluj-Napoca începe cu o amânare
 • Acum 2 hours In vizor
  Cu mobilizare, la sfârșitul acestui an, OSĂ avem inaugurat un nou tronson al Autostrăzii Transilvania
 • Acum 2 hours Politica
  Guvernul vrea să își creeze propria companie de asigurări: polițele RCA, prețuri controlate de stat. Ciucă: “Am discutat cu CEC și ASF”
 • Acum 3 hours PubliNews
  Peste 1.000 de articole vestimentare se transformă în fapte bune, la târgul ReClothing, din Iulius Mall Cluj
 • Acum 3 hours Eveniment
  POATE DEVENI UTIL ŞI INUTILUL ŞURUBARU: SOS Cluj cere reinstalarea barierei plutitoare pentru deșeuri pe Someș. Cantitatea de gunoaie din râu e imensă
 • Acum 3 hours In vizor
  Transtelex: Regizorul Tompa Gabor l-a invitat la Cluj Napoca pe Janos Drabik, conspiraționistul-șef al Ungariei, recunoscut pentru teoriile lui despre cum controlează lumea evreii și masonii
 • Acum 4 hours Vocea ta
  #CMID: Țeapă dată cetățeanului, sub pavăza autorităților
 • Acum 4 hours Eveniment
  Blue Air intră în insolvenţă
 • Acum 4 hours In vizor
  PE CINE SĂ MAI CREZI? Federația Română de Fotbal anunță că UEFA nu a autorizat cererea federaţiei maghiare de afişare a hărții Ungariei Mari: „Revizionismul nu este acceptat în fotbal”
 • Acum 5 hours Politica
  Marcel Ciolacu: Fotbalul nu este politică! Frustrările revizioniste nu au ce căuta în competiţiile sportive. UEFA trebuie să retragă imediat acordul pentru folosirea hărţii Ungariei Mari pe drapele şi bannere
 • Acum 5 hours In vizor
  Csaba Asztalos, reacție fermă după ce maghiarii au primit acceptul să folosească harta Ungariei Mari: „Nu știu ce au avut în cap”
 • Acum 5 hours Eveniment
  Regizorul clujean Tompa Gábor va fi DECORAT cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler al Republicii Franceze
 • Acum 6 hours Straineze
  CU BĂŢUL PRIN GARDUL NAŢIONALISMULUI DE JOASĂ SPEŢĂ: Federația de Fotbal de la Budapesta susține că a primit permisiune de la UEFA de a folosi pe drapeluri simbolul Ungariei Mari la partidele naționalei maghiare
Citește și...
NOROC DE CACAO Din oras

Rahat românesc, ultimul răcnet

Nouă atracție în centrul orașului Cluj-Napoca pe strada Dávid Ferenc! În apropiere de magazinul Sora, […]

Recomandările redacției
TOP CITITE