In vizor

DNA: Functionarii de sub Boc primeau drept mita sume de bani si alimente de la reprezentantii Coral Impex

Scris de 1,116

Doua angajate ale Primariei Cluj-Napoca sunt cercetate de DNA Cluj pentru luare de mita, in urma perchezitiilor de ieri ale procurorilor anticoruptie, in dosarul “Coral Impex”. Adriana-Lucia Magurean si Maiana Capota, sef, respectiv consilier la Serviciul Reparatie Imobile, Monitorizare Servicii Comunitare de Utilitati Publice din cadrul Primariei Cluj-Napoca, sunt cercetate de procurorii anticoruptie ca ar fi luat mita, in mod repetat, de la reprezentantii firmei de dezinsectie Coral Impex SRL. Cele doua angajate sunt acuzate ca au luat mita atat diferite sume de bani, dar si alimente, cu ocazia Sarbatorilor de Paste si de Craciun. In acelasi dosar, un alt angajat al Coral Impex este cercetat pentru ca ar fi dat o mita lunara de 500 de lei angajatilor Primariei Cluj-Napoca, pentru ca acestia sa nu verifice, in schimb, actiunile de dezinsectie ale societatii de pe domeniul public.

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj efectueaza acte de urmarire penala intr-o cauza complexa din care a rezultat ca, in perioada 2013 – 2015, persoane reprezentand SC Coral Impex SRL Ploiesti, ar fi oferit diferite sume de bani si bunuri cu titlu de mita unor functionari din cadrul institutiilor publice situate pe raza mai multor judete, cu care societatea respectiva derula relatii contractuale de prestari de servicii (dezinsectie, dezinfectie si deratizare).

Analiza coroborata a informatiilor disponibile in ancheta a evidentiat faptul ca, in mod curent, sumele de bani si foloasele necuvenite erau remise pentru a-i determina pe functionarii cu atributii de control si decizie sa indeplineasca acte contrare indatoririlor de serviciu sau sa urgenteze indeplinirea unor acte ce intra in sfera atributiilor acestora, cum ar fi:

– aprobarea cresterii tarifelor pentru serviciile prestate de catre societatea comerciala mentionata,
– includerea de noi suprafete pentru realizarea deratizarii si dezinsectiilor prin incheierea de acte aditionale la contractele deja existente,
– prelungirea contractelor anterior incheiate, fara verificarea legalitatii
– avizarea nejustificata a statelor de plati (chiar si in cazul in care serviciile atribuite in acte nu au fost prestate deloc ori au fost prestate partial, ori in conditii de calitate inferioara),
– aprobarea preferentiala a decontarii facturilor emise de societatea mentionata.

In desfasurarea tuturor acestor activitati s-a urmarit satisfacerea propriilor interese ale persoanelor implicate, in dauna interesului public, si anume, incasarea sumelor de bani de la institutiile publice prin maximizarea profitului, respectiv obtinerea de foloase materiale necuvenite.

Pana in acest moment, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatii:

MAGUREAN ADRIANA-LUCIA si CAPOTA MARIANA, sef, respectiv consilier la Serviciul Tehnic Reparatii Imobile, Monitorizare Servicii Comunitare de Utilitati Publice din cadrul Primariei municipiului Cluj-Napoca, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita, in forma continuata.

De asemenea, s-a dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectul PRUNOIU CONSTANTIN DORIN, angajat al SC Coral Impex SRL Ploiesti, sub aspectul savarsirii infractiunii de dare de mita, in forma continuata.

Functionarele Primariei luau mita alimente si bani de Paste si de Craciun

Din ordonantele de punere in miscare a actiunii penale, respectiv de efectuarea a urmaririi penale intocmite de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora :

La data de 08 octombrie 2014, cu ocazia sarbatorilor de Paste si Craciun ale aceluiasi an, precum si la 11 martie 2015, inculpata Magurean Adriana-Lucia, in calitate de sef Serviciu Tehnic Reparatii Imobile, Monitorizare, Servicii Comunitare de Utilitati Publice in cadrul Primariei municipiului Cluj-Napoca, a primit, cu titlu de mita, de la un reprezentant al SC Coral Impex SRL Ploiesti, atat pentru ea cat si pentru o ruda a acesteia, diverse produse, in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu si anume certificarea pentru conformitate a documentatiei depusa de firma respectiva, in vederea aprobarii platilor pentru serviciile prestate.

In perioada 2012 – 2015, inculpata Capota Mariana, in calitate de consilier la Serviciul Tehnic Reparații Imobile, Monitorizare Servicii Comunitare de Utilitati Publice – Primaria Cluj-Napoca, a primit in mod repetat, de la reprezentanti ai SC Coral Impex SRL Ploiesti, mai multe sume de bani in cuantum de 8.600 lei, in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu respectiv verificarea si intocmirea documentatiei pentru plata referitoare la serviciile DDD (Dezinfecțte, Dezinsectie, Deratizare) prestate de firma respectiva.

Mita de cate 500 de lei pe luna, pentru ca angajatii Primariei sa nu verifice actiunile de dezinsectie ale Coral Impex

In perioada 2012 – 2015, suspectul Prunoiu Constantin Dorin, in calitate de angajat al SC Coral Impex SRL Ploiesti, a remis lunar, cu titlu de mita, unor functionari cu atributii de control din cadrul Primariei municipiului Cluj-Napoca, suma de cate 500 lei si produse alimentare, pentru ca acestia sa nu isi indeplineasca obligatiile de serviciu si anume sa nu inspecteze activitatile de deratizare, dezinsectie, dezinfectie, realizate de catre angajatii firmei respective, pe raza municipiului Cluj-Napoca.

In cauza, se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informații, Directiei Generale Anticoruptie si din partea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Inculpatilor Capota Mariana, Magurean Adriana-Lucia si suspectului Prunoiu Constantin Dorin li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 307 si 309 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale, respectiv punerea in mișcare a acțiunii penale reprezinta etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitati care nu pot, in nici o situație, sa infranga principiul prezumției de nevinovație”, se arata in comunicatul DNA Cluj.ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 12 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 14 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 15 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 15 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 17 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 17 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 19 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 20 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE