Din oras

Cu contracte de milioane din bani publici, spatiile verzi din oras sunt austere si neingrijite

Pe langa faptul ca este tot mai putin spatiu verde in zona centrala a orasului, nici macar aceste petice de verdeata nu sunt ingrijite. In majoritatea cazurilor verdeata din centru a fost “rezolvata” cu cateva jardiniere in care florile sunt doar o amintire, iar arbustii plantati in aceste ghivece plini de praf se chinuie sa supravietuiasca. Copacii din trotuare inoata in noroi, iarba din alveole fiind inlocuita de mocirla. Cu toate acestea exista un contract de 2 milioane de lei pentru material dendrofloricol, valabil pana in 2017, o licitatie pentru alte 2 milioane de lei pentru arbori si o alta procedura de achizitie publica, neatribuita inca pentru intreinerea spatiilor verzi de nu mai putin de 15 milioane de euro.

In aceste conditii spatiile verzi din oras ar trebui sa fie mai mult decat eternele petunii pleostite, alternate fara nicio noima sau simt estetic cu arbusti, care nu ar aveace cauta vreodata intr-o jardiniera.

Chiar si recipientele tip OZN din Piata Unirii arata de parca niste copii de gradinita s-au jucat si au plantat florile care le-au cazut sub mana. Fara o viziune unitara sau vreo logica de bun simt jardinierele sunt de fapt un terci de plante, fara sa te faca sa le admiri.

Care este solutia in opinia Primariei? Plantarile de flori se vor face abia la primavara, iar jardinierele vor fi curatate de plantele uscate.

In urmatorii ani trei firme se ocupa de plantarea de flori, arbori si arbusti in municipiul Cluj-Napoca: Sod Silva Group Romania, cu care Primaria a incheiat un contract de 585.000 de lei pentru 32 de loturi; Paul Flowers SRL, cu doua contracte pentru trei loturi la valoarea de 429.000, respectiv 279.000 de lei. De asemenea, Serflor se va ocupa de un lot pentru 350.000 de lei si de alte 29 de loturi pentru suma de 521.000 de lei. Totalul depaseste 2,1 milioane de lei.

De asemenea, primaria clujeana cheltuie 2 milioane de lei pentru achizitionarea a peste 200.000 de arbori si arbusti, care urmeaza sa fie plantati pe bulevardele principale din oras. Primaria Cluj-Napoca a scos la licitatie serviciile de intretinere a spatiilor verzi din oras, un contract estimat la peste 15 milioane de euro. Ultimul contract de acest fel a fost castigat, in 2011, de Rosal, firma lui Silviu Prigoana.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *