Din oras

DNA a cercetat in 2013 politisti si sefi de institutii, dar niciun demnitar din Cluj

Doi politisti cercetati, un sef de Directie Silvica trimis in judecata si un fost sef al Vamii Cluj, cercetat la randul sau, acestea sunt cele mai importante dosare ale Directiei Nationale Anticorputie Cluj in anul 2013. Procurorii anticoruptie nu au avut, anul acesta, niciun dosar in care vreun demnitar sa fie cercetat pentru fapte de coruptie.

In octombrie 2013, procurorii DNA Cluj au inceput urmarirea penala fata de fostul sef al politiei municipiului Dej, Aurel Alexandru Muresan, pentru infracțiunea de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia pe care o indeplineste, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite.

Practic, seful Politiei Dej s-ar fi folosit de functia lui pentru a obtine contracte pentru firma de salubrizare pe care o administreaza. Noua primari ar fi cedat presiunilor de-a lungul timpului, arata procurorii DNA.

Printr-una din societatile lui, o firma de salubrizare, ii constrangea pe primari sa incheie contracte de prestari servicii, iar in caz contrar ii ameninta ca le va intocmi dosare penale pe diverse motive. Prin aceasta strategie a reusit sa ademeneasca opt primari, insa chiar si asa, seful politiei nu isi respecta obligatiile prevazute in acte.

Sef al Directiei Silvice, judecat pentru coruptie si reangajat in sistem

In aprilie 2013, DNA Cluj a inceput urmarirea penala fata de Traian Maris, director a Directiei Silvice Cluj

Traian Maris a fost arestat de procurorii DNA, fiind acuzat ca a pus la cale un sistem prin care fiecare padurar de la Directia Silvica Cluj, era obligat sa cotizeze anual suma de 20.000 de euro, pentru a putea ramane in functie.

El a fost acuzat ca a cerut mita de la trei padurari de la Ocolul Silvic Somesul Rece, pentru a nu ii retrograda in functie. Procurorii DNA au au descins acasa la directorul Maris, in luna aprilie 2013, unde au gasit suma de 10.000 de lei, primita drept mita de la cei trei padurari. Procesul a durat doar trei termene de judecata si asta pentru ca Maris si-a recunoscut vinovatia, fiind condamnat la trei ani si zece luni de inchisoare, cu suspendare.

Cu toate ca a fost condamnat pentru fapte de coruptie, in luna august, Maris s-a intors ca inginer la Directia Silvica Cluj, la Ocolul Silvic Gilau, pe care l-a condus pana sa fie numit ca si director al Directiei Silvice Cluj, cu sustinerea PNL.

Un alt politist, cercetat de DNA

Un alt caz care a fost in vizorul DNA Cluj a fost cel al ofiterului Mihai Curt, de la IPJ Cluj. La inceputul anului, comisarul-sef a fost retinut pentru trafic de influenta.

 ”In cursul anului 2011, inculpatul Mihai Curt, ofiter de politie judiciara in cadrul I.P.J. Cluj, a lasat sa creada o persoana – denuntator in cauza – ca are influenta pe lânga organele de urmarire penala (procurori si ofiteri de politie) si functionari din cadrul RAR Cluj, respectiv de la Serviciul Inmatriculari Auto Cluj si ca, in schimbul unor sume de bani, poate interveni pe langa acestia in vederea restituirii, catre denuntator, a unui autoturism de teren si, ulterior, pentru omologarea si inmatricularea acestuia. In acest scop, ofiterul de politie Curt-Iosip Mihai-Stefan i-a cerut denuntatorului suma totala de 5.000 euro si 3.500 lei, bani pe care i-a primit de la denuntator in perioada 2011-2012. Autoturismul de teren in cauza figura la RAR ca fiind furat si fusese ridicat de organele de politie in vederea continuarii cercetarilor, intocmindu-se un dosar penal. Intrucat nu a rezolvat problema legata de inmatricularea autoturismului, la data de 9 ianuarie 2013, inculpatul Curt-Iosip Mihai-Stefan i-a restituit denuntatorului suma de 1.000 euro, iar la data de 15 ianuarie 2013 suma de 2.000 euro”, au precizat procurorii DNA Cluj.

Comisarul sef Mihai Curt-Iosip de la Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Cluj a fost condamnat, in 23 mai, de Curtea de Apel Cluj, la 3 ani si 10 luni de inchisoare cu suspendare, pentru trafic de influenta. Curt a fost eliberat din arest imediat dupa pronuntarea sentintei, unde a stat patru luni, dupa un proces cu un denuntator controversat.

Tot anul acesta, DNA Cluj l-a trimis in judecata pe Alain Florin Modrea, sef al Biroului Vamal Cluj la data comiterii faptelor, pentru abuz in serviciu, fals in inscrisuri si uz de fals.

Potrivit unui comunicat al DNA, Alain Modrea, in calitate de sef al Biroului vamal Cluj, a facilitat calcularea unei taxe vamale subevaluate in cazul unui autoturism detinut de o societate comerciala. Procurorii arata ca inculpatul a luat aceasta decizie in conditiile in care folosea in interes personal doua autoturisme puse la dispozitie de firma respectiva. Pentru a nu exista niciun fel de suspiciune asupra legalitatii acestei situasii, Modrea a incheiat cu societatea contracte de leasing, fara a achita insa ratele aferente.

„Cu toate acestea, pentru a dovedi ca a achitat ratele, inculpatul Modrea Alain Florin a semnat in fals mai multe facturi fiscale”, arata procurorii DNA. Prejudiciul creat bugetului de stat in acest caz a fost evaluat de DNA la aproape 18 mii de lei.

Singurul demnitar cercetat la DNA Cluj este din Baia Mare

Singurul demnitar cercetat de catre procurorii DNA Cluj a fost, in 2013, primarul din Baia Mare, Catalin Chereches.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Cluj au inceput urmarirea penala in cazul primarului municipiului Baia Mare, pentru luare de mita si trafic de influenta, ambele in forma continuata, precum si pentru efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia pe care o indeplineste.

Potrivit procurorilor anticoruptie, in perioada 2011-2013, Catalin Chereches a primit bani, cu titlu de foloase necuvenite, de la reprezentantii a cinci societati comerciale, pentru a favoriza aceste firme in procedurile de achizitie publica organizate de Primaria municipiului Baia Mare, atat cu ocazia atribuirii contractelor, cat si pe parcursul derularii acestora.

Procurorii il mai acuza pe Catalin Chereches ca, in perioada februarie – mai, in calitate de primar al municipiului Baia Mare, a efectuat acte de comert incompatibile cu functia pe care o detine, prin intermediul a doua persoane din anturajul sau care erau, in mod aparent, reprezentantii legali la doua societati comerciale.

 Foto: adevarul.ro, evz.ro, citynews.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *