PORTRET

DJ Jonnessey: ,,Am singurul loc de muncă unde te lasă să bei, îți dă să bei și te încurajează să bei!”

Jonnessey e un ,,DJ, compozitor, textier, extender și remixator” pasionat de ocupația sa, prin care a reușit să devină un reper, și sufletul oricărui party. ,,Atunci când mor, vreau să-mi scrie pe piatră «SPECIAL GUEST»”, glumește DJ-ul absolut îndrăgostit de munca sa. ,,Si să mi se lase la gât căștile și niște adaptoare în buzunar, că nu se știe pe lumea cealaltă ce mixere sunt”, continua el.

Dar, până pe lumea cealaltă, Jonnessey mai are cale muzicală lungă, între platane, pentru că e un petrecăreț de profesie, cu o viață sănătoasă, și la propriu, și la figurat, ce urăște mândria, oamenii falși, prostia și fumatul, și care iubește muzica, sportul, mâncarea sănătoasă și oamenii autentici, cărora le animă petrecerile. E o persoană care a reușit să-și transforme pasiunea în profesie, un DJ de succes, acum formator de DJ, ce muncește de dimineața până noaptea, și uneori de noaptea până dimineața, pentru a deveni mereu mai bun.

Un DJ recunoscut, încă din liceu

DJ Jonnessey e un personaj multietnic, sas-maghiar-român, născut la Cluj, unde pasiunea nu s-a lăsat așteptată și, în clasa a X-a, lucra deja într-un studio de înregistrări:

,,Îmi cumpăram atunci materiale, gen casete, și m-a întrebat cel care avea studioul: «Nu vrei să lucrezi la mine?», cunoșteam albume, tehnică, tot. Eu sunt autodidact, nu m-a învățat nimeni nimic, nu am făcut niciun curs, la toate cursurile m-am dus doar la examen.”

Sora sa avea un casetofon, iar el își cumpăra casete, dintre cele mai diverse, ascultând de la reggae, până la techno sau eurodance. Lucrând de pe a X-a în studio și fiind cunoscut deja ca având multe casete, colegii săi de școală îl chemau mereu pentru a le pune muzică la majorate:

,,Eu aveam o combină, care la vremea aia era: «Uau, ce ai tu!» Am făcut un majorat, și apoi toată clasa voia să merg eu la majorate cu muzica, eu eram pe clasa a XI-a și toată lumea de a XII-a mă chema.”

A urmat un lung șir de experiențe muzicale

Când a terminat liceul, Jonnessey s-a angajat la cel mai popular post de radio de pe vremea aceea, Radio Sonic, unde era inginer de sunet, tehnician deja, la 18 ani:

,,Aveam o emisiune care se numea «Non-stop dancing», dar eu eram foarte bun în tehnică și făceam materiale, reclame, cortine, tăiam, lipeam interviuri, eu eram omul de la mixer, eram sunetist și în plus mă ocupam și de partea tehnică, de jingle-uri, cortine muzicale și alte materiale, pe care trebuia să le pregătesc pentru emisie.”

În plus, Jonnessey lucra ca DJ la evenimente, în Costinești, Mamaia, Olimp, unde mergea câte un sezon, după care s-a angajat în 1999 în clubul Bianco Nero, unde a lucrat până în 2002, ulterior, până în 2003, mixând în Escape, apoi plecând din țară până în 2006, pentru a fi DJ în Ungaria, Austria, Germania, Franța, Spania și Portugalia. 

În 2006 s-a întors, pentru a se angaja în clubul Zink, apoi în Oscar și la Radio Impuls. A reînceput să participe la evenimentele din România și din 2009 s-a mutat la Kiss FM, lucrând în paralel și pentru mai multe cluburi, ca DJ invitat:

,,La Kiss am început să colaborez cu ei, eram invitat în emisiuni tot mai des, ba la mare, ba la emisiuni la București, mixam, și din 2009 am început colaborarea cu un alt proiect de party, ce se numește Partydul Kiss FM.

Din 2009 am mixat un sezon întreg pentru Kiss FM la Sinaia, se numea WinterKiss, apoi vara următoare pentru SummerKiss, și, din toamnă, Kiss FM-ul m-a angajat și am primit o emisiune pe care și în momentul de față o realizez, ”Hit in the Mix”, sâmbăta și duminica, de la 19 la 22.”

Din 2009 DJ Jonnessey are un proiect muzical împreună cu Aner, colegul său MC, împreună ei realizând aproape 30 de melodii de muzică pop-dance, multe dintre ele rulând la posturile de specialitate.

DJ Jonnessey & Aner mixează în cluburi, având majoritatea weekendurilor programate în avans, atât în Cluj, cât și în Turda, Baia Mare, Alba Iulia sau Târgu Mureș.

,,E singurul loc de muncă unde te lasă să bei, îți dă să bei și te încurajează să bei!”, glumește Jonnessey, ce consideră un eveniment reușit atunci când se încheie prin a fi invitat din nou, la următorul:

,,Cel mai frumos lucru care ți se întâmplă după evenimente e că angajatorul te întreabă când mai ai o dată liberă, pentru că știi că atunci când cineva nu e mulțumit cu tine, nu te mai ia a doua oară – și e show, e nebunie, lumea se distrează, și la sfârșit angajatorul te întreabă: «Când mai putem să facem un eveniment cu tine?», moment în care ți se confirmă că, da, ai făcut o treabă bună.”

,,Sunt la nivelul în care muncesc foarte mult, dar am și satisfacții”

Deși lumea din exterior vede activitatea DJ-ului ca pe o distracție, aceasta presupune foarte multă muncă de pregătire, în condițiile în care Jonnessey nu are o echipă căreia să-i delege din responsabilitățile muncii sale:

,,Eu îmi fac marketingul, promovarea, îmi aleg muzica, îmi fac versiunile pieselor, eu mă ocup de tot. Eu, financiar, când am început, nu mi-am permis să am o echipă și am făcut totul singur, în fiecare zi încă ceva, și încă ceva, și uite așa crești. Eu întotdeauna spun că e o piramidă întoarsă – de tine depinde cât de mare e piramida, eu zic că plec dintr-un punct și mă dezvolt, acum sunt la un nivel mulțumitor, la nivelul în care muncesc foarte mult, dar am și satisfacții, de la bănești, la artistice: îmi place ce fac, lumea e mulțumită, de la gesturi, aplauze, până la like-uri pe Facebook, la orice… astea sunt satisfacții!”

Jonnessey e un DJ adaptabil, ce pune muzică ,,după lume”, nefiind setat doar pe un anumit gen muzical. În România e cunoscut drept ”extender” (alcătuiește versiuni extender pentru unele piese dedicate DJ-ilor, modificându-le în așa fel încât să poată fi mixate în club):

,,Eu pun muzică după lume, știu să îmi fac un program basic și mă mulez după oameni. În primul rând, nu sunt blocat pe un gen muzical, pun foarte divers, muzică comercială, dar știu să fiu mai oldies, dacă trebuie, pot să fiu mai latino, mai  house – în funcție de ce lume ai, în ce oraș ești, plus că e o provocare, mie asta îmi place, faptul că e mereu altă lume, alt oraș și categorii de vârstă diferite.”

Jonnessey e și ,,profesor” la o școală de DJ, în Cluj, Cue Point, ale cărei cursuri se țin în After Eight, având o durată de două luni. La sfârșitul cursului, cei care își iau examenul primesc și un atestat de DJ, avizat de către minister. Jonnessey e formator profesional și examinator internațional, lucrând ca formator  și în alte țări.

Un regim de viață sănătos, din toate punctele de vedere

Jonnessey are un regim de viață foarte strict și sănătos, atât în ceea ce privește alimentația, mișcarea, cât și filosofia sa existențială. Nu bea cafea, nu fumează, merge la sală, e atent mereu la ce mănâncă, evitând mâncarea de tip fast-food (,,Îmi place să simt mâncarea de la mama ei și îmi place să mănânc cu cuțit și furculiță, bine, în afară de «puiul, peștele și… pizza, se servește cu mânuța!»), iar de băut, bea doar ocazional și cu măsură, la evenimente:

,,Eu sunt sufletul petrecerii, nu beau turtă, că trebuie să duc evenimentele, nu pot să sting becul la mijlocul petrecerii, vorba aceea…”

Ca și concepții de viață, e o persoană foarte atentă, ce gândește orice lucru de două ori, având pentru orice activitate și un plan B, și pentru fiecare plan B, un alt plan B:

,,Atunci când ai o rezolvare și mai există o altă rezolvare, poți să nu îți dezamăgești, de la familie, până la coechipieri. Eu sunt foarte independent; depind de cei din jur, dar dacă cineva mâine nu ar mai lucra cu mine, nu s-ar întâmpla nimic. Mi-am făcut așa porțile, încât lucrez cu foarte multă lume și am foarte multe activități – dacă nu merge un lucru, asta e, mai inventez ceva, oricum nu îmi ajunge timpul, la câte idei am. Tu ca DJ trebuie mereu să fii mai bun, programul tău trebuie să fie mai dinamic, și de obicei sunt foarte atent, încerc să nu supăr lumea, să nu fac pe deșteptul, să fiu o persoană plăcută. Niciodată nu am făcut diferențe între religie, sexualitate, formă fizică, etnie sau orice altceva, pentru mine omul trebuie să fie plăcut – dacă schimbăm două cuvinte și nu mergem pe același film, nu suntem prieteni, dar nicidecum nu ajungem să nu fim prieteni pentru că celălalt «are bască».”

Jonnessey nu amestecă niciodată partea profesională cu cea familială, deși se regăsește în ambele lumi:

,,Sunt foarte atent cu familia, mă regăsesc în cele două lumi, în cea liniștită de acasă și în cea nebună din club, și nu joc teatru.”

,,Ce aș vrea să îmi cumpăr e timp”

Pentru Jonnessey nu există două zile la fel, deși în toate lucrează de dimineața până noaptea: de la 7:30 până la 12 creează materiale (,,am acasă aparatură, tot, mai nou cu un laptop și o pereche de căști faci minuni”), apoi merge la sală pentru două ore, urmând masa, întâlniri, contracte, de la ora 16 până la 19 are cursurile de DJ, iar seara, până noaptea, continuă munca de creație pe care o face și dimineața:

,,Sunt multe de făcut, eu mă ocup de tot, de la  materiale, până la site, Facebook, tot ce ține de promovare, plus că ai o grămadă de mailuri, te mai întreabă lumea, îți mai trimite o casă de discuri un material, îți mai dai cu părerea, intri un pic să îți citești mailurile, iar acel un pic e o oră. Eu nu mă plictisesc niciodată, nu știu cum e aia să te plictisești, ce aș vrea să îmi cumpăr e timp, sunt ore de somn. Am fost întrebat de familie ce vreau să îmi cumpere de sărbători, ce cadouri vreau, și am zis: «Vreau să dorm!»”

,,Nu vreau să fiu altcineva, eu ăsta sunt”

Pe Jonnessey succesul și notorietatea nu l-au schimbat, el rămânând același om de la început, cu aceiași prieteni dintotdeauna, o persoană ambițioasă, altruistă și mereu cu planul B în buzunar:

,,Nu vreau să fiu altcineva, eu asta sunt, nu mă schimb peste noapte. Deși unii au impresia că lumea de lângă ei se schimbă, ei se schimbă – tu trebuie să ții pasul cu prietenii tăi, cu tehnologia, cu familia. Nu sunt workaholic, eu muncesc pentru că îmi place să fac unele lucruri, provin dintr-o familie normală și îmi place să fac un pas în față prin munca mea, prin reușitele mele, și atunci mereu vreau să fac ceva. Îmi place să fac surprize, să fac cadouri plăcute, și mă bucur mai mult dacă dau un cadou, decât dacă aș primi unul. Nu mă pierd în amănunte și nu mă descurajez niciodată – având întotdeauna planul B nu există o descurajare, pentru că întotdeauna există o rezolvare și nimic nu e imposibil, doar trebuie să vrei.”

foto: DJ Jonnessey

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *