In vizor

Mariana Ratiu se "speteste" la proiectele europene blocate sau suspendate ale Consiliului Judetean

Mariana Ratiu isi petrece 6 ore din activitatea sa de functionar public lucrand in cadrul proiectelor finatate din bani europeni desfasurate in parteneriat cu Consiliului Judetean Cluj. Doar in luna aprilie aceasta a prestat, conform detelor oficiale transmise de catre reprezentantii Consiliului Judetean, nu mai putin de 144 de ore in cadrul celor patru proiecte cu finantare europeana in care este implicata. Interesant este ca doua dintre proiectele la care „s-a spetit” sunt cu mari semne de intrebare in ceea ce priveste finalizarea la termen, iar la unul dintre acestea executivul clujean a renuntat. 

Ciudat este faptul ca, Mariana Ratiu a muncit, mai mult de jumatate din timpul acordat proiectelor europene la un proiect mort. Conform datelor oficiale acesta a prestat nu mai putin de 112 ore pentru implementarea Centrului de Management Integrat al Deseurilor, 17 ore la un alt proiect la care executivul clujean a dat cu piciorul, Tetarom IV, si alte 15 ore in cadrul planului de extindere a parcului Tetarom I. In total, Mariana Ratiu, a prestat 144 de ore in luna aprilie, sacrificandu-si chiar is weekend-urile, pentru niste proiecte pe care executivul CJ nu mai da doi bani. In plus aceasta si-a facut datoria de functionar public in calitatea sa de angajata a CJ doar doua ore pe zi. 

Explicatia directorului CJ este ca, de fapt, orele lucrate sunt incadrate in timpul celor 8 ore de munca zilnica. Totodata Mariana Ratiu a recunoscut ca, alaturi de colegii implicati in proiectele finantate de Comisia Europeana,  in luna aprilie si-a rupt din timpul pe care si l-ar fi petrecut cu familia muncind sambata si duminica.

“Nu doar ca am lucrat peste program, am lucrat si sambata si duminica. In cadrul atributiilor mele de serviciu sunt si proiectele europene. Nu este o atributiune suplimentara. Orele care apar ca munca pentru proiectele europene sunt in cadrul celor 8 ore de serviciu. Pentru acestea avem un spor. Nu este un venit suplimentar, nu avem doi fluturasi de salariu. In cadrul celor 8 ore de program , 6 ore beneficiaza de acel spor pentru ca fac parte din acele proiecte.”, a afirmat Mariana Ratiu. 

Concret munca Marianei Ratiu in calitatea sa de director al Serviciului de Dezvoltare Regionala a constat in a proteja banul public si de a face plangeri in cazurile in care a sesizat nereguli in cadrul proiectelor in care este implicata. 

“Nu sunt proiecte moarte. Noi avem in gestiune Sistemul de Management Integrat al Deseurilor care are 27 de contracte pe langa centrul de deseuri care e cu probleme. Consider ca am protejat banul public chiar daca proiectul stagneaza pentru ca nu am cedat la presiuni. In momentul in care am identificat o problema am facut o expertiza ca sa ne-o clarificam, sa putem lua o decizie. Am executat toate politele de garantare a avansurilor a lucrarilor de bua executie. Am facut plangere acolo unde s-a impus sa se faca plangeri, dar nimeni nu ne ajuta. Toata lumea da in noi, in functionarii publici. Toata lumea zice de Tetarom IV ca este un proiect mort, insa eu am anuntat conducerea atat pe domnul Uioreanu cat si pe domnu Oleleu ca nu e bun proiectul si sa nu il depuna ca e cu risc mare.  Am solicitat anularea hotararii pentru Tetarom IV pentru ca erau peste 300 de clarificari”, spune aceasta.

Alaturi de Mariana Ratiu alti 31 de angajati ai Consiliului Judetean Cluj sunt antrenati in buna desfasurarea a finatarilor europene la nivelul judetului. Acest lucru face ca mai mult de jumatate din  activitatea functionarilor din cadrul CJ sa fie directionata inspre impelmentarea de proiecte europene, proiecte aflate in intarziere sau la care s-a renuntat, si nu spre buna desfasurare a activitatilor institutiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *