Afacerea zilei

DIREN EXIM, povestea firmei de colectare selectiva a deseurilor reciclabile care incearca sa schimbe mentalitatea si sa contamineze clujenii cu responsabilitate civica

Scris de 2,354

De fiecare data cand iesim in natura suntem deranjati de mizeriile pe care le intalnim la tot pasul, lasate de cei care au trecut inaintea noastra pe acolo. Cu toate acestea, prea putin suntem dispusi sa luam atitudine. Chiar si atunci cand suntem constienti de faptul ca ar trebui sa contribuim la protejarea mediului, de faptul ca civilizatia se masoara in gesturi marunte, care sunt dovada bunului simt, responsabilitatii civice si respectului pentru semeni si pentru natura.

In regimul trecut, populatia avea sarcina de a colecta maculatura si materiale reciclabile. Exista un program de colectare la nivel national, in scoli si institutii, sub sloganul „Recuperare, Reconditionare, Refolosire”. Odata cu libertatea, am considerat ca am castigat si dreptul sa nu ne mai pese. Nici de natura, nici de economie, nici de civilizatie.

Iubitor de natura si pescar pasionat, Doru Ilies a fost deseori oripilat de mizeria lasata in urma de turistii de ocazie si a decis sa ia atitudine si sa isi aduca aportul la schimbarea mentalitatii. El este cel care a deschis la Cluj prima firma de colectare si valorificare a deseurilor refolosibile care a avut de la inceput strategia de a veni in intampinarea furnizorilor mari si mici prin centre de colectare de cartier, cat mai la indemana.

In 1993, in plin avant al Caritas-ului, Doru Ilies deschidea, intr-un garaj din Zorilor, primul punct de colectare sticle si borcane de cartier. Dupa vreo 6 luni, a deschis o a doua locatie, in Manastur. Cantitati insemnate de recipiente de sticla aglomerau pivnitele si camarile clujenilor care nu aveau, pe atunci, prea multe variante sa le valorifice.

In 2-3 ani, firma avea 7-8 centre de colectare și oamenii stateau la coada sa predea sticlele si borcanele. Existau si alte firme care aveau cate un punct de colectare, dar politica lor de preturi era mai putin atractiva pentru furnizori.

„Atuul nostru a fost faptul ca plateam un pret corect si ca eram prezenti in toate cartierele. Colectam aproximativ 40 de sortimente de sticle si borcane, iar oamenii erau bucurosi sa vada ca pot valorifica aproape orice tip de ambalaj din sticla”, precizeaza Doru Ilies.

Firma avea contracte cu Prodvinalco, Ursus, Jidvei, 11 Iunie (Fabrica de conserve din Dej), carora le livra recipientele colectate direct de la populatie.

In 1995, Doru Ilies cauta un gestionar. Dintre cei 8 candidati, s-a remarcat Ildiko Vasy, care s-a dovedit, in scurt timp, o persoana pe care te puteai baza, serioasa, ambitioasa si entuziasta. Prin ’98, epoca sticlei parea apusa, PET-urile fiind la moda. Se impunea o regandire a strategiei.

Pentru ca momentul era favorabil si avea si persoana potrivita sa se ocupe de administrare, Doru Ilies a adaugat o noua componenta afacerii sale, prin colectarea selectiva a deseurilor reciclabile din hartie, carton, PET, mase plastice, materiale neferoase, pe langa sticle si borcane. Asa a luat nastere DIREN EXIM.

Pe langa colectare, noua firma se ocupa si de sortarea deseurilor reciclabile. Hartia se sorteaza in functie de calitate si de culori, se baloteaza si se valorifica spre fabricile de hartie. Exista 7 tipuri, de la alba la colorata in amestec, la carton sunt 3 sortimente pe calitate, de la carton ondulat la carton reciclat de mai multe ori. Masele plastice se sorteaza pe tipuri de material si pe culori, se macina si se trimit la firmele care topesc macinatura si o refolosesc. Folia se sorteaza dupa material, culoare si transparenta, PET-urile se separa dupa culori, se baloteaza si se trimit la revalorificat.

Beneficiarii DIREM EXIM sunt fabrici de hartie si carton, reciclatori finali de mase plastice, firme din Germania, Italia, Olanda, Austria si China.

„Cererea e atat de mare incat abia facem fata. Romanii ar trebui sa devina mai responsabili si mai constienti de impactul pozitiv al colectarii selective a deseurilor asupra mediului, asupra industriei si asupra viitorului copiilor nostri”, spune managerul firmei de colectare si reciclare.

Sa sortezi lunar 200 tone de materiale reciclabile nu e o munca usoara. Dar cineva trebuie sa si-o asume, fie vara la peste 35 de grade sau iarna la minus 10. Pentru cantitati de peste 100 kg de materiale reciclabile, angajatii firmei se deplaseaza la domiciliu sau la sediul firmelor.

„Privim cu nonsalanta cum toate se degradeaza in jurul nostru si nu facem nimic. Ba trebuie sa facem! Trebuie sa luam atitudine si sa determinam cat mai multa lume sa ia atitudine! Suntem datori copiilor nostri cu o tara mai curata si mai civilizata”, mai spune Doru Ilies, fondatorul DIREN EXIM.ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  BĂTAIE DE JOC A LA BOC CU PISTELE PENTRU BICICLETE: Trebuie să câștige și farmaciștii din creme și analgezice, și medicii de coloană de pe urma dalelor, nu numai Videanu și PD-L al PNL. Se lucrează la economia orizontală a Clujului
 • Acum 1 day In vizor
  Să nu ziceți că Ziar de Cluj nu v-a atenționat că nimic nu e în regulă cu ”dervișii rotitori” de la Guvernare: PSD amenință cu declanșarea de alegeri anticipate, dacă protocolul nu e respectat
 • Acum 2 days Analiza
  EXCLUSIV Criminalul Tudor Cirje avea ascuns “in groapa” un pistol letal: “Daca ma dispera cineva… daca vrei sa faci mortaciune, cu manusi de doctor, da?”
 • Acum 2 days Anchete
  EXCLUSIV! “Cocaina iti da minte, atata am tras de ziua mea…!”, zicea criminalul Tudor Cirje! INTERCEPTARI superbe cu traficantii de droguri Grosan, Cirje si Popa Horea Emil! I-a facut DIICOT Cluj ca in desenele animate!
 • Acum 2 days PubliNews
  Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
 • Acum 2 days Rautacisme
  Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
 • Acum 2 days Eveniment
  Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
 • Acum 2 days In vizor
  Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
 • Acum 2 days In vizor
  Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
 • Acum 2 days Politica
  MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
 • Acum 3 days In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 3 days In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
 • Acum 3 days In vizor
  În timp ce polițiștii protestau la minister, lui ”dottore” Bode îi cânta Marcel Pavel la ureche ”Frumoasa mea, în seara asta”, la o chermeză de la Direcția Generală Anticorupție, în timp ce angajații de rând stăteau, ca ”fetița cu chibrituri”, cu nasul lipit de geamuri
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE