In vizor

Gheorghe Șurubaru își continuă sinecura de city manager al orașului, în cel de-al cincilea mandat al lui Emil Boc

Într-o intervenție la un post local de radio, primarul Emil Boc a vorbit astăzi, printre altele, și despre colectarea selectivă a gunoaielor din Cluj-Napoca, colectare care, potrivit declarațiilor edilului, funcționează în prezent mai bine decât în trecut, dar departe de nivelul dorit.

Am aflat astăzi, din declarațiile lui Emil Boc, și cine este mandatat cu gestionarea colectării selective în Cluj-Napoca: Gheorghe Șurubaru, city managerul orașului, dispărut din spațiul public din 2016, din anul în care a concurat cu sine și a câștigat sinecura de administrator public al municipiului, post pentru care a fost remunerat lunar  cu aproape 2000 de euro.

Ziar de Cluj se întreba, în data de 2 octombrie, după alegerile locale la care Emil Boc a primit, din partea clujenilor, cel de-al cincilea mandat de primar:

Îl va mai plăti Boc pe Șurubaru cu 2000 de euro pe lună, pentru un nou mandat de city manager?

La această întrebare a răspuns astăzi primarul, prin răspunsul dat la o altă întrebare.

„Colectarea selectivă cum funcționează acum?”, l-a chestionat moderatorul pe Emil Boc.

„Mai bine decât în trecut, dar departe de nivelul pe care mi-l doresc. Aici, managerul general al orașului are mandat expres de la mine, sub contract, de a crește gradual, lunar și anual,  gradul de colectare selectivă, vor fi campanii și proiecte pilot pe cartiere pentru a putea să îi lămurim pe oameni, să le arătăm: uitați, depunem selectiv, vine mașina, colectează selectiv, se duce, se depune colectiv, uitați care este creșterea, uitați care este economia voastră la factură!

Deci, oamenii să vadă foarte clar acest circuit al trasabilității deșeurilor. Și, nu e ușor, aceasta e cea mai complicată parte, să pui pe toate părțile aceeași masă, dar, repet, începem cu zonele unde avem platforme îngropate, unde lucrurile pot fi foarte clar monitorizate. Găsim și formule de camere video ca să știm sigur că acolo numai cei din zona respectivă depun, îi sancționăm pe cei care încalcă partea de colectare selectivă, dar, în egală măsură, orice firmă care nu vine și colectează selectiv este scoasă de pe piață, mergem la măsuri dure, radicale, trebuie să vină cu mașina pentru situația respectivă în ziua și în programul anunțat, se duce și se depune exact unde scrie pe trasabilitate, să vadă că s-a folosit acea cantitate selectivă și care să se regăsească direct într-o factură mai mică la cetățean. Dacă oamenii colectează selectiv, trebuie să aibă și o factură mai mică la plată”, a declarat primarul Emil Boc.

Așadar, Gheorghe Șurubaru „are mandat expres” de la Emil Boc pentru „a crește gradual, lunar și anual, gradul de colectare selectivă”, ceea ce înseamnă că mandatul său de city manager va fi prelungit și pe durata celui de-al cincilea mandat de primar al lui Emil Boc.

Din 1 iulie 2019 este obligatorie colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții. Numai că în cartierele orașului oamenii încă mai aruncă gunoiul în vechile tomberoane, neselectiv, totul la un loc. Pentru performanțele sale, Gheorghe Șurubaru va fi, se pare, răsplătit, cu o prelungire a sinecurii de 2000 de euro lunar, pentru încă 5 ani.

Vrednic este!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *