Anchete

Directia de Protectie a Copilului priveaza o fetita de patru ani de indemnizatia de handicap pe motive aberante: Nu sunt bani!

Maria C. a fost diagnosticata la varsta de 13 luni cu intoleranta la gluten si intoleranta la lactoza. O boala grava, care a facut-o pe micuta sa se izoleze din punct de vedere social si sa aiba in permanenta nevoie de supravegherea unui adult. Pana anul acesta, fetita, care are cum aproape patru ani, a fost incadrata in gradul de handicap grav. Mai nou, o comisie a Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Cluj a decis, insa, ca Maria trebuie incadrata in gradul de handicap accentuat. Fara nicio ancheta psihologica, doar pe considerentul faptului ca trebuie facuta econiomie la bugetul statului, angajatii DGASPC Cluj au decis acest lucru. Tatal Mariei, care este avocat, se lupta in instanta cu decizia abuziva a institutiei.

Maria, copila care nu poate manca tort

Boala de care sufera Maria C. este una grava, mai ales din cauza consecintelor acesteia.

“Copilul sufera de intoleranta la gluten. E o boala foarte grava. Dupa Directivele Comunitatii Europene nu numai ca trebuie avut in mod deosebit in vedere consecintele psihice ale bolii, dar si sociale. Aceasta afectiune face ca fetita, pur si simplu, sa fie frustrata in comunitati. Ea trebuie, de exemplu, sa aiba grija la o zi de nastere. Nu poate merge nicaieri pentru ca nu poate manca aceeasi mancare ca si ceilalti. Nu poate manca tort”, povesteste tatal fetitei.

Parintii Mariei mai spun ca fetita sufera tot mai mult din cauza intolerantei la gluten datorita constientizarii bolii si a restrictiilor alimentare si sociale care i se impun. Ei au fost nevoiti sa inscrie fetita la o gradinita particulara, deoarece a fost refuzata la cele de stat, din cauza intolerantei la gluten.

Asa ca, dupa constatarea afectiunilor, parintii Mariei, care are acum varsta de 3 ani si 8 luni, au facut toate demersurile si au depus acte medicale in baza carora aceasta a fost incadrata in gradul I de handicap si implicit acordarea indemnizatiilor corespunzatoare.

Pana in 2013, familia fetitei nu a intampinat probleme cu DGASPC Cluj.

“In anii 2012-2013, prin hotararile date – pe baza analizelor medicale complexe efectuate si a adeverintelor – toate emise de catre dr. Camelia Al-Khzouz din cadrul Spitalului Clinic Pediatrie I Cluj, compartimentul Genetica – a actelor de ancheta sociala si implicit a efectelor asupra evolutiei acestuia, copilul a fost incadrat in gradul de handicap grav”, arata tatal fetitei.

Anul acesta, insa, Directia pentru Protectia Copilului Cluj, subordonata Consiliului Judetean, a hotarat ca Maria trebuie scoasa de pe lista persoanelor incadrate in gradul de handicap grav si a fost trecuta pe lista persoanelor cu grad de handicap accentuat.

Tatal Mariei, care este si avocat, a fost socat de aceasta decizie, care ii nedreptateste copilul, si a decis sa atace Directia de Protectie a Copilului in instanta.

Avocatul spune ca Maria a fost scoasa din lista persoanelor cu handicap grav, din considerente financiare.

“De cand bugetul determina gradul de handicap? De la inceput a fost in grad I. Dupa Directiva CEDO, aspectele sociale de integrare in comunitare trebuie luate in considerare. Fara sa faca ancheta sociala, Protectia Copilului a luat decizia de a scoate fetita din gradul de handicap grav. Pur si simplu, au scos-o dintr-un tabel. Decizia, din cate am inteles, a fost luata pe considerente bugetare, fiind vorba de lipsa de bani”, arata avocatul.

Lupta cu Protectia Copilului se duce in instanta

Clujeanul este hotarat sa se lupte cu statul pana la capat, asa ca a depus la Tribunalul Cluj o contestatie, in care cere anularea deciziei luate de Directia de Protectie a Copilului Cluj.

“De la debutul afectiunii si pana in prezent, starea sanatatii minorei nu s-a imbunatatit. Consecinta cea mai grava, insa, este disconfortul psihic si social al copilului, care odata cu trecerea timpului se accentueaza”, se arata in plangerea parintilor.

In continuare, avocatul clujean arata ca hotararea Directiei Generale de Asistenta  Sociala si Protectia Copilului este nula pe considerente procedurale.

“Contrar indrumarilor comunitare, care au dus la modificarea modului de incadrare in gradul de handicap, in cauza nu a fost efectuata o adevarata, efectiva si calificata ancheta psihologica”.

Tatal Mariei arata ca DGASPC Cluj nu a luat in considerare dispozitiile legale privind criteriile de incadrare in gradele de handicap ale copiilor, care s-au modificat in scopul raportarii la legislatia comunitara.

“O prima schimbare de optica este aceea prin care se statueaza necesitatea depasirii modelului predominant medical in conceptia si practica evaluarii copiilor cu handicap si acceptarea complementara obligatorie a modelului social. Ca principiu fundamental se subliniaza ca aceasta evaluare are ca scop cresterea calitatii vietii copilului, prin imbunatatirea ingrijirii si interventiei personalizate cu scop recuperator, pentru facilitarea integrarii sociale”, se arata in contestatie.

 “In aceste conditii consider modifiarea incadrarii in gradul de handicap ca fiind un evident abuz administrative, un grav exces de putere care trebuie corectat. Faptul ca acest exces de putere s-a comis, ca probabil fiind pretins de autoritatile ierarhice pe calea nelegala a unor <> in aplicarea legii, cu finalitatea protejarii <>, nu justifica nelegalitatea masurii. Este nu numai nelegal, dar profund immoral si inuman a<> bugetul prin suprimarea indemnizatiilor minime cuvenite legal celor napastuiti”, spune avocatul in plangere.

Ziar de Cluj a solicitat un punct de vedere privind situatia Mariei. Purtatorul de cuvant al DGASPC Cluj, Alina Chirean, a declarat ca institutia va reveni cu precizari oficiale.

Nota: Ziar de Cluj a decis sa nu publice identitatea fetitei, la rugamintea familiei acesteia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *