Din oras

Limba chineza, pe cale sa ajunga materie optionala in cateva scoli clujene. Parerile sunt impartite

Ministerul Educatiei a anuntat ca va introduce, optional, limba chineza in unitatile de invatamant din tara. Si la Cluj sunt cateva scoli care ar putea sa beneficieze de acest lucru, mai ales ca multe au deja de cativa ani parteneriate prin care zeci de elevi invata chineza de la profesori ai Institutului Confucius. Exista insa si voci care spun ca mai bine s-ar suplimenta orele de sport.

Este cea mai vorbita limba din lume si Romania are deja mai multe de zece mii de firme cu actionari chinezi. In curand, va fi la fel de importanta ca engleza. Acestea ar fi premisele de la care a pornit initiativa Ministerului Educatiei, potrivit digi.ro. Numai in acest an tara noastra a facut deja schimburi comerciale cu China de peste doua miliarde de dolari.

Pentru ca numarul de profesori care pot preda aceasta limba nu este prea mare, Ministerul Educatiei va semna un acord cu China prin care profesorii romani interesati vor primi burse pentru a invata chineza la ea acasa, timp de doi ani.

Se poarta discutii intre ISJ si scoli. Luni se decide

Si la Cluj exista tratative in acest sens.

“E o discutie mai veche, exista un parteneriat de lunga durata in acest sens cu partea chineza. Avem cateva scoli care ar fi interesate si care ne vor da un raspuns pana luni, parintii sunt cei care decid daca vor chineza optional pentru copiii lor. Pana atunci nu pot sa spun care sunt sau sa dau detalii. Ar putea preda si cadre didactice de la Confucius, de pilda”, a declarat Valentin Cuibus, seful Inspectoratului Judetean (IPJ ) Cluj.

Sute de clujeni invata chineza la Confucius

Oficialii Institutului Confucius au precizat ca nu au existat inca niste discutii oficiale in acest sens.

“Noi avem foarte multi cursanti, sute de oameni, dar nu am discutat inca despre predarea in cadrul unor optionale. La Facultatea de Litere au absolvit deja doua generatii de studenti la Studii Orientale, poate ei ar fi pregatiti”, a precizat Smaranda Moldovan, reprezentanta a Institutului.

La Colegiul Racovita nu este interes. Inca

Oficialii Colegiului National “Emil Racovita” au declarat pentru Ziar de Cluj ca la nivelul institutiei nu s-a pus deloc aceasta problema.

“Noi raspundem, in general, propunerilor parintilor pentru alegerea optionalelor, insa nu a fost cazul. Totusi, pe viitor, nu e exclus sa adoptam aceasta idee. Pana atunci ramanem pe engleza-franceza-germana”, a precizat Constantin Corega, directorul colegiului.

Patru ani de chineza la Liceul “Nicolae Balcescu”

Liceul Teoretic “Nicolae Balcescu”, in schimb, are cursanti la chineza de patru ani.

“Avem un parteneriat cu Institutul “Confucius” si cu Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) de patru ani. Un  profesor de acolo vine la noi si preda chineza gratuit la cursuri de dupa masa, dar nu sunt organizate ca optionale”, a precizat Marinela Zamfir, directorul liceului.

Cei de la Confucius aduc in fiecare an materiale didactice foarte atractive pentru copii, ceea ce contribuie la atragerea lor spre studiul acestei limbi.

“Am avut mereu copii inscrisi la acest curs, mai putin anul trecut, cand, dupa doua luni de la inceperea scolii au renuntat 15 elevi din cei 20 inscrisi si nu s-a mai putut tine. Anul acesta avem, din nou, 30 de inscrisi, au ore de chineza dupa masa. Am vazut ca exista un interes pentru aceasta limba, cred ca datorita noutatii ei, a exotismului, precum si a materialului didactic din China”, a precizat Zamfir.

Parteneriat din 2011 la Liceul “Avram Iancu”

Si Liceul Teoretic “Avram Iancu” deruleaza un parteneriat cu cei de la Confucius.

“Anul acesta avem 30 de cursanti la limba chineza. Nu sunt multi, in raport cu totalul de 1.200 de elevi pe care il are scoala noastra. Nu am avut pana acum discutii pentru organizarea acestor ore ca optionale, nu am ajuns inca la acest nivel profund de colaborare. Parteneriatul e din 2011 si il innoim in fiecare an. Pana acum am avut si doua grupe de cate 30 de elevi interesati”, a precizat Alina Negru, directorul institutiei.

Cei de la “Parinti clujeni” au vrea mai mult sport in scoli, nu chineza

Cei de la parinticlujeni.ro au o alta opinie despre introducerea limbii chineze oficial in scoli.

“Pana acum spuneam cu ironie ca acum o sa invatam chineza in scoli, iata ca se intampla! Optionalele functioneaza ca propuneri si sunt validate de ISJ. Daca sunt parinti care vor sa invete chineza, este un punct de vedere, de ce nu? Eu cred ca ar fi mai bine sa se suplimenteze orele de sport. Avem tendinta sa ii hranim prea mult si nesanatos pe cei mici si ne confruntam cu pericolul obezitatii. E si o problema de sanatate, nu doar de aspect”, a spus Cristina Grigoare, director al Fundatiei “Parinti Clujeni”.

Foto: romanian.cri.cn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *