Din oras

Se taraganeaza de trei luni clasificarea ca monument istoric a casei demolate ilegal de pe strada Avram Iancu

Chiar daca procedura de clasare ca monument istoric a casei de pe strada Avram Iancu 25 a fost pornita inca din luna iunie pana acum nu exista niciun rezultat. In urma cu trei luni o mare parte din cladire a fost demolata pentru a face loc hotelului cu 100 de camere a omului de afaceri Dumitru Ghise. In acelasi timp Directia Judeteana de Cultura a propus Ministerului Culturii clasificarea cladirii drept monument istoric.

“Inca nu avem un rezultat final. Din cate stim ieri a fost luata in discutie la Comisie si dosarul nostru, dar nu avem inca nimic oficial. Practic Comisia trebuie sa ne accepte sau sa ne refuze solicitarea, sa fie sau nu clasificata cladirea ca monument istoric”, a aratat Victor Cublesan, directorul Directiei Judetene de Cultura.

Surse apropiate Comisiei au aratat ca s-a cerut un punct de vedere de la Institutul National al Patrimoniului referitor la acest caz inainte de a lua o decizie finala.

Autorizatia de desfiintare a casei s-a eliberat de catre Primarie in 4 iunie 2014, dupa ce Dumitru Rodean, beneficiarul proiectului, a obtinut si avizul Comisiei de Monumente in toamna anului trecut. Sursele Ziar de Cluj arata ca dupa ce Comisia Zonala a Monumentelor le-a dat aviz negativ pentru demolare, Rodean a contestat decizia la Ministerul Culturii, de unde mai apoi cei de la Cluj au primit instructiuni procedurale, dandu-le in final avizul pozitiv.

Potrivit legii, beneficiarul autorizatiei de desfiintare a constructiei trebuie sa comunice Primariei data inceperii demolarii, tocmai pentru ca asta sa poata fi supravegheata, avand in vedere ca partea din spate era lipita de Zidul Cetatii. Interesant este ca data stabilita de beneficiar pentru inceperea lucrarilor este cea de astazi, adica 16 iunie 2014, ora 08:00. Cu toate acestea lucrarile de demolare au fost incepute vineri – 13 iunie. In jurul orei 14:00 a fost sesizata politia cu privire la faptul ca acoperisul cladirii a fost desfiintat.

Inspectorii Politiei Locale de la Serviciul Control Urbanism si Disciplina in Constructii au constatat ca “se executau lucrari de desfiintare imobil in baza autorizatiei de desfiintare nr.39 din 04.06.2014. Lucrarile erau in desfasurare, fiind desfiintate acoperisul total si partial tavanul de la ultimul nivel” si au dispus “oprirea imediata a lucrarilor pana la clarificarea situatiei imobilului, avand in vedere ca statutul a fost schimbat”.

Administratorul societatii Szabi & Bogi Construct din Sic, Ioan Biro, a semnat procesul verbal de constatare, iar o zi mai tarziu jumatate de cladire a fost daramata. Sursele Ziar de Cluj spun ca proprietarii s-ar fi grabit sa demoleze casa pentru ca au aflat de procedura de clasarea imobilului ca monument istoric. O adresa in acest sens a fost trimisa catre Dumitru Rodean din partea Directiei Judetene de Cultura joi, cu o zi inainte de inceperea demolarii. Cel mai probabil, arata sursele, s-a dorit demolarea cladirii inaintea primirii adresei, pentru ca potrivit legii “de la data comunicarii si pana la publicarea ordinului de clasare sau pana la comunicarea neclasarii, dupa caz, dar nu mai mult de 12 luni, bunului imobil in cauza i se aplica regimul juridic al monumentelor istorice”, prin urmare nu se mai putea demola.

O poveste intortocheata

Prima discutie despre acest proiect a avut loc in 2009, cand beneficiarii, Dumitru si Rafila Rodean, propuneau proiectul arhitectilor de la societatea Transform: ansamblu multifunctional cu hotel si sala polivalenta. Proiectul, initial respins, a devenit un hotel de patru etaje pe o suprafata de 2.658 de metri patrati, a fost aprobat de consilierii locali in luna mai 2010. Doua luni mai tarziu si-au dat seama ca nu a fost cea mai buna idee sa aprobe o astfel de constructie pe locul unde a existat prima gradina botanica a orasului si unde si acum sunt arbori seculari, dar nu si-au reparat greseala, sperand ca proiectul sa se impotmoleasca undeva.

Trei ani mai tarziu se da certificatul de urbanism, actul premergator autorizatiei de construire. In sedinta din 15 iulie 2010 consilierii locali au fost cat pe ce sa revoce hotararea data in urma cu doua luni, prin care aprobau Planul Urbanistic Zonal si de Detaliu pentru strada Avram Iancu 19-25, care prevedeau edificarea hotelului. In urma unei plangeri primite din partea a noua vecini, consilierii locali au cazut pe ganduri, daca au procedat sau nu corect atunci cand au aprobat PUZ si PUD pentru dotare hoteliera. Asta chiar daca Comisia Zonala a Monumentelor Cluj nu si-a dat avizul, iar actul necesar a fost obtinut de la superiorii din Comisia de la Bucuresti.

„Daca revocam HCL-ul, ar insemna sa admitem ca hotararea a fost aprobata ilegal. Discutia despre avizele date negativ la Cluj si pozitiv la Bucuresti este una sentimentala. Directia de urbanism a propus mentinerea hotararii, iar daca noi votam revocarea ei, atunci admitem ca am incalcat legea. Cei care voteaza sa argumenteze ce anume am incalcat”, a replicat viceprimarul de atunci Radu Moisin, arata Foaia Transilvana.

„Am fost trasi in piept. Acum trebuie sa avem disponibilitatea de a reveni sau cei care au formulat plangerea pot ataca in contencios hotararea. In acest moment trebuie atacat avizul de la Comisia Nationala de Monumente, in locul HCL-ului. Personal asta as face”,a precizat viceprimarul Laszlo Attila, conform sursei citate.

In final, primarul Sorin Apostu le-a spus consilierilor, ca oricum, asa aprobat cum e, proiectul se poate impotmoli pe parcurs, in faza autorizatiei de construire. „Prin HCL-ul votat ati cerut ca in faza de autorizare a proiectului sa aduca un aviz de la Comisia Zonala a Monumentelor Istorice din Cluj, pe care oricum nu il vor obtine. Pe cand o anulare, e mult mai greu. Va dati seama ca nu pot merge mai departe”, a afirmat Apostu. Astfel hotararea ramane in vigoare cu sase voturi pentru revocare, 10 impotriva revocarii si trei abtineri. In 23 septembrie 2013 hotelul a obtinut certificatul de urbanism.

Din vara si pana acum molozul a fost curatat, astfel incat pe terenul respectiv a ramas doar un zid din cladirea care asteapta decizia Comisiei de Monumente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *