Vocea ta

Din nou, despre (ne)colectarea selectiva a deseurilor: Managementul deseurilor exista, dar lipseste cu desavarsire

La mai bine de o luna de la inceperea programului de colectare selectiva, in Cluj-Napoca firmele de salubritate inca nu isi fac datoria, gunoaiele se aduna la gramada, la unele asociatii de locatari/proprietari tot nu exista containere pe trei culori. Cetatenii sunt nemultumiti de faptul ca sunt amenintati cu amenzi, in timp ce firmele si administratia publica locala nu isi fac datoria.

Redam in continuare mesajul integral transmis de un cititor Ziar de Cluj, care nu numai ca isi arata nemultumirea, dar este dispus sa vina in ajutorul Primariei si celor responsabili:

In Municipiul Cluj, managementul deseurilor exista, dar lipseste cu desavarsire. Exista in hotarari declaratii, proiecte, conferinte, lucrari stiintifice, doctorate, rapoarte, anunturi la toate asociatiile, la toate blocurile, la TV si in presa . Nu exista in fapt nimic. Starea de acum se numeste salubrizare de proasta calitate. Colectare la gramada, de foarte multe ori fara pubele si containere, ori in pubele si containere uzate, de mult inlocuibile, transport la locatii neconforme… etc.

La indemana stau imagini care se pot lua oricand de la punctele de colectare separata de la blocuri, din institutii, de la unitatile comerciale de la spitale, scoli, etc…etc. Relatia cu cetatenii pastreaza nivelul relatiei stapan-supus.

La blocuri au aparut fluturasi lipiti pe geam in care suntem anuntati, noi, cetatenii, ca de la 1 iulie 2019 a inceput colectarea „selectiva” (pardon, in legislatie termenul este separata). Plus amenintarea cu amenzi usturatoare.

Nimic despre programul de colectare, nimic despre ce anume sa aducem la containerele de colectare separata. Poate pentru ca nu exista astfel de containere… Sistemul de tarifare e pe masura. Fundamentarea este precara. Respectarea legalitatii aleatorie. Tariful perceput pentru colectarea deseurilor reciclabile este 0 lei pentru deseurile reziduale (in fapt amestecul de deseuri de toate felurile 9,88 lei/per/luna la care se adauga 2,07 lei pe persoana pe luna, neconditionat (pentru ca, desigur nu se indeplinesc tintele legal stabilite). Pai, daca operatorii nu raspund defel de nerealizarea colectarii separate, de ce sa o faca? De ce sa existe?

S-au implinit 12 ani de la lansarea programului de infrastructura dedicat managementului deseurilor. Progresul este zero. Tintele ridicate. Cei 3 „R” (reducere, refolosire, reciclare) sunt inlocuiti ci cei 3 „I” (Incompetenta, Infatuare, Iresponsabilitate). Solutii exista. Multe. Ma ofer oricand sa sprijin recuperarea intarzierii de cel putin 6 ani! Nu doar eu! Multi specialisti si cetateni preocupati de prezent si viitor! Avem insa nevoie sa fim tratati cu respect, cu grija si cu politete. Pentru ca, in fapt, noi suntem tinta unui management al deseurilor, dar si cei care platesc acest management!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *