In vizor

Dilemă „mortală” în „industria morții”: încurajăm ecologia sau hoția? Cum a ajuns o decizie din Oradea să declanșeze un „război” național

În Oradea, interzicerea comercializării coroanelor din plastic și implicit interzicerea introducerii lor în cimitire, a stârnit un scandal național între producătorii de coroane și jerbe din țară și Administrația Domeniului Public (ADP), instituția care a aprobat această măsură. Principalii 14 producători din țară și-au angajat o firmă de avocatură din Cluj pentru a pregăti acționarea în instanță a ADP. Ziar de Cluj lansează următoarea întrebare în acest context (mai ales că se preconizează extinderea măsurii în mai multe orașe din țară): încurajăm ecologia sau hoția?

De ce punem această întrebare? Este cunoscut faptul că coroanele din flori se furau imediat după ce pleca audiența din cimitir și astfel era realimentată industria de coroane. S-a ajuns la situația de a fi date cu motorină coroanele din flori pentru a nu mai fi furate.

Pe de altă parte, utilizarea plasticului duce la poluare și la dificultăți în reciclarea materialelor din care sunt făcute coroanele din plastic. Liviu Andrica, directorul ADP Oradea a declarat pentru ebihoreanul.ro că decizia a fost luată după ce a descoperit că aranjamentele din plastic nu pot fi reciclate fiindcă nu sunt ştanţate cu tipul materialului, iar cele din flori naturale cu inserţie din sârmă nu pot fi făcute compost fiindcă metalul blochează maşinile de tocat. Depunerea lor la groapa de gunoi ca deşeuri nereciclabile ar provoca ADP-ului o cheltuială de 60.000 lei lunar, considerată enormă.

„Din 1 iunie vom interzice comercializarea coroanelor din plastic şi a celor cu inserţii de sârmă în pieţe. La fel, voi da dispoziţie să se interzică intrarea în Cimitirul Municipal cu ele”, a anunţat conducerea ADP Oradea.

Liviu Andrica i-a îndemnat pe cei care vor să prezinte un ultim omagiu defuncţilor să ducă la cimitir flori, coroane mai mici din materiale biodegradabile sau să doneze banii familiilor îndoliate.

Firmele de pompe funebre fac și coroane și jerbe din flori. Măsura interzicerii plasticului le va afecta activitatea. În Cluj există aproximativ 50 de firme de pompe funebre. Potrivit unui top realizat de Ziar de Cluj, profitul firmelor din Top 5 a ajuns, în 2019, până la cel mult 65.000 euro. De exemplu, TRIFU SRL Cluj-Napoca deținută de Ilie Petru Trifu și Virginia Maria Trifu a făcut în 2019 un profit net de 65 mii euro la o cifră de afaceri de 441 mii euro. Firma are 9 angajați. Oferă toată gama de servicii în caz de înmormântare: de la consultanță, îmbălsămare, haine, transport până la mese comemorative și produse de patiserie asigurate în propriul restaurant. Trifu SRL este probabil cea mai cunoscută firmă de pompe funebre din oraș, situată într-o locație foarte bună pentru activitate: strada Avram Iancu, lângă Cimitirul Central.

REQUIEM FUNERAR Cluj-Napoca, deținută de Lucia Rodica Mureșan și Alexandru Mureșan a avut în 2019 un profit net de peste 49 mii euro la o cifră de afaceri de 113 mii euro. Firma are doar 3 angajați. La fel ca în cazul Trifu SRL, compania oferă servicii complete.

Citește și:

Moartea e mai profitabilă în pandemie – TOP CINCI firme de pompe funebre din Cluj

sursa foto: lool.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *