Diete

Dieta Rosedale

Bogata in grasimi sanatoase, aceasta dieta saraca in carbohidrati si cu continut moderat de proteine este gandita sa controleze nivelul de leptina, un hormon cu rol in pierderea de greutate si apetit. Nivelul 1 este cel mai restrictiv si ofera mai putine optiuni in privinta carbohidratilor.

 

 

Dieta a fost creata de catre Ron Rosedale, specialist in medicina metabolica, fondator al Centrului Rosedale din Denver, Colorado, si al Centrului Carolina pentru Medicina Metabolica din Asheville, Carolina de Nord, care a publicat si o carte in 2004, “The Rosedale Diet” (Dieta Rosedale).

 

 

Cum functioneaza?

Rationamentul pe care se bazeaza dieta este urmatorul: intrucat hormonul leptina joaca un rol-cheie in reglarea senzatiei de foame, cresterea sensibilitatii organismului fata de acest hormon poate contribui la reducerea apetitului.

 

Evitati majoritatea carbohidratilor care contin amidon, grasimile saturate (din carnea grasa sau nuca de cocos) si grasimile trans (din cremele fara lapte), dar consumati cantitati mari de grasimi sanatoase (din uleiul de masline sau de rapita) si cantitati moderate de proteine si legume bogate in fibre.

 

 

Mancati incet si atunci cand va este foame (in loc sa contabilizati carbohidratii si caloriile), dar niciodata cu mai putin de trei ore inainte de a merge la culcare. Daca senzatia de foame este redusa, acest lucru poate contribui la reducerea consumului de alimente, ceea ce determina pierderea in greutate.

 

Aceasta dieta consta in doua niveluri:

–    Nivelul 1 dureaza 21 de zile si este cel mai restrictiv in ceea ce priveste aportul de carbohidrati.
–    Nivelul 2 este mai relaxat, dar inca destul de strict in privinta consumului de carbohidrati si proteine.

 

 

Alimente interzise: prajelile, laptele, nautul, porumbul, dovleacul, bananele, portocalele, strugurii; alimente premise: migdalele, avocado, pestele si fructele de mare, tofu (lapte soia congelat), legume verzi, cu frunze mari, carnea de pasare fara pile, ciupercile, dovleceii. De asemenea, se recomanda sa luati suplimente multiple pe toata durata dietei.

 

 

Argumente pro si contra

Cei care urmeaza Dieta Rosedale se simt satui mai mult timp datorita tipurilor de alimente incluse in program – acelea bogate in grasimi sanatoase, precum pestele gras si nucile. Este incurajat consumul legumelor bogate in fibre la fiecare masa, ceea ce este benefic.

 

 

Cu toate acestea, programul nu asigura decat o mica parte din proteinele si carbohidratii necesari organsimului ca substante nutritive. Anumite fructe si legume bogate in vitamine, cum ar fi dovleacul si strugurii, sunt complet interzise. Sunt necesare peste 17 suplimente zilnice, ceea ce se poate dovedi costisitor pentru unele persoane.

 

 

Este potrivita pentru dvs.?

Neexistand necesitatea de a contabiliza caloriile si de a masura cantitatile  de carbohidrati, programul poate fi agreat de persoanele carora le place sa manance atunci cand le este foame si de cei care prefera sa aiba liste de alimente care sa le indice ce pot si nu pot manca.

 

 

Toti cei care urmeaza un tratament medicamentos pentru o anumita afectiune trebuie sa-si consulte medicul sau farmacistul inainte de a lua suplimente. Cu proteinele limitate la 60-90 g pe zi, dieta Rosedale poate fi inadecvata pentru barbati in general sau pentru toate persoanele cu activitate fizica intensa.

 

 

Desi nu constituie o parte integranta a programului, exercitiile fizice contribuie la reducerea stresului.

 

 

Sugestii de meniuri pentru 7 zile:

Sambata. Mic dejun: oua fierte tari cu felii de ardei gras. Dejun: somon la capac cu pesto (sos de busuioc proaspat, usturoi si ulei de masline). Cina: macrou fript, felii de avocado. Gustarea 1: sos de crevete, felii de ardei gras. Gustarea 2: nuci macadamia.

 

Duminica. Mic dejun: oua jumari, carnat de curcan. Dejun: salata cu nuci si branza feta. Cina: gaina din rasa Cornisch la cuptor, miez de anghinare, sos pe baza de masline. Gustarea 1: pasta de masline, cruditati. Gustarea 2: nuci.

 

Luni. Mic dejun: ompleta din oua bogate in acizi grasi Omega 3, cu spanac. Dejun: pui tras la tigaie cu broccoli si nuci caju. Cina: cambula fripta cu frunze de varza Collard. Gustarea 1: masline, branza feta. Gustarea 2: unt de migdal, baghete de telina.

 

Marti. Mic dejun: bautura-crema de iaurt simplu si ½ cana de fructe de padure. Dejun: burger vegetal sarac in carbohidrati, salata de castraveti. Cina: crevete la gratar cu ardei gras copt si varza chinezeasca. Gustarea 1: broccoli, sos de humus. Gustarea 2: migdale.

 

Miercuri. Mic dejun: oua la capac cu rosii si sunca. Dejun: salata de ton pe frunze de salata verde, vinegreta cu ulei de masline. Cina: friptura la gratar cu sparanghel fript. Gustarea 1: masline cu parmesan. Gustarea 2: fistic.

 

Joi. Mic dejun: somon fript cu avocado. Dejun: rulouri de pui cu continut scazut de carbohidrati, cu pasta de masline. Cina: creveti si scoici trase la tigaie, cu muguri de bambus. Gustarea 1: guacamole, morcovi cruzi. Gustarea 2: nuci caju.

 

Vineri.  Mic dejun: bautura-crema cu fistic. Dejun: aperitive, vingreta cu ulei de masline. Cina: mahi mahi la gratar, cu sos de ardei copt, broccoli. Gustarea 1: sos pesto, cruditati. Gustarea 2: nuci asortate.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *