Acest program pentru slabit este menit persoanelor predispuse genetic la obezitate si/sau afectiuni cornice. Planul se bazeaza pe fenotipul personal. Determinati-va fenotipul si apoi urmati meniul corespunzator.
In 1994, dr. Jeffrey M. Friedman a identificat prima gena a obezitatii. El a descoperit ca un defect genetic poate afecta abilitatea corpului de a utiliza nutrientii in mod adecvat, lucru care poate favoriza obezitatea – concept cunoscut ca nutrigenomica.
Nutritia echilibrata poate ajuta la combaterea efectelor secundare cauzate de predispozitia genetica la obezitate. Acest lucru va va ajuta sa pacaliti genele sis a le bateti cu propriile arme – zic nutritionistii.
Nutrigenomica este un concept nou, iar popularitatea sa creste rapid. Pentru a urma aceasta dieta, cei in cauza trebuie sa-si cunoasca predispozitia genetica sau fenotipul. Acestea sunt:
– Fenotipul A – cresterea in greutate determinata de dependenta;
– Fenotipul B – cresterea in greutate determinata de hipertensiune;
– Fenotipul C – cresterea in greutate determinata de afectiunile cardiovasculare:
– Fenotipul D – cresterea in greutate determinata de diabet;
– Fenotipul E – cresterea in greutate determinata de supraalimentarea in scopul contracararii unor stari emotionale;
– Fenotipul H – cresterea in greutate determinata de hormoni.
Cartea lui S. Mitchell si C. Christie “Fat is Not Your Fate: Outsmart Your Genes and Lose Weight Forever” (Nu va este scris sa fiti grasi: Pacaliti genele si slabiti odata pentru totdeauna) (2006), pune la dispozitie un chestionar de autoevaluare pentru a determina fenotipul personal, factorii negativi care declanseaza cresterea in greutate si solutii de combatere a acelor influente negative.
Dieta ar trebui urmata cel putin 12 saptamani si implica o evidenta stricta a consumului de alimente. In primele doua saptamani, cel interesat poate parcurge dieta accelerat, care elimina dulciurile, recompensele alimentare si alcoolul in vederea pierderii rapide in greutatea si pentru a oferi persoanei motivatia necesara ca sa urmeze fenotipul.
Argumente pro si contra
Autoevaluarea fenotipului, a obiceiurilor alimentare si recunoasterea factorilor care declanseaza supraalimentatia determina persoana in cauza sa-si constientizeze obiceiurile si afectiunile si furnizeaza motivatia pentru alegeri mai sanatoase.
Dieta “Nu va este scris sa fiti grasi” utilizeaza mana (pumnul, palma si degetul mare) pentru a masura marimea portiei. Exemplele de meniu include elemente cu specific cultural care extind aplicabilitatea dietei.
De asemenea, planul furnizeaza exemple de meniu atat pentru barbati, cat si pentru femei. Succesul programului depinde de hotararea individului de a tine o evidenta a alimentelor, de a realiza o autoevaluare si de a invata despre portiile alimentare.
Dieta este potrivita celor mai multi adulti. In primele doua saptamani, poate fi urmata o faza accelerata, daca se doreste. Pe timpul acesteia se evita alcoolul, dulciurile si recompensele alimentare. Aceste alimente vor fi treptat reintroduse in dieta fenotipului. “Nu va este scris sa fiti grasi” introduce fructe si legume exotice pentru a mari diversitatea.
Sugestii de meniu, in functie de fenotipul personal:
Fenotipul A. Mic dejun: oua la capac, bagheta frantuzeasca feliata cu cascaval elvetian, suc de ananas. Dejun: sandvis cu friptura de curcan, paine de ovaz, rosii, laptuci, avocado si morcovi tineri, apa. Cina: tortilla din faina integrala, fasole neagra, porumb galben, bucatele de branza mexicana, salata de primavara, suc de mere. Gustare: multicereale Cheerios cu lapte de soia cu 1 % grasime.
Fenotipul B. Mic dejun: bautura-crema de lamaie (banana, zmeura, inchetata cu iaurt de vanilie, serbet de lamaie), paine de grau cu margarina. Dejun: ghivesi de morcovi cu curcan, paine cu stafide, legume asortate, cafea fara cofeina. Cina: pui cu usturoi si branza Romana, cartofi dulci copti, fasole verde picanta, ceai verde. Gustare: floricele de porumb, apa cu aroma de lamaie verde.
Fenotipul C. Mic dejun: carnati din soia, clatite din hrisca cu afine proaspete, ceai fierbinte. Dejun: piept de pui la gratar, orez nedecorticat, legume rumenite in stil sicilian, bautura non-calorica. Cina: ton proaspat la gratar, salata verde cu masline, paine de secara cu margarina, struguri rosii, apa cu lamaie verde. Gustare: cirese uscate, apa minerala carbogazoasa.
Fenotipul D. Mic dejun: terci de ovaz cu lapte de soia cu grasime 1 %, grepfrut roz, cafea. Dejun: supa de linte si legume, paine de secara, fasole verde, bautura non-calorica. Cina: paste cu mozzarella si spanac, salata picanta de morcovi si stafide, baton multicereale, margarina cu continut scazut de grasime, ceai de mango. Gustare: amestec de merisor uscat si alune de padure.
Fenotipul E. Mic dejun: musli de migdale prajite cu stafide si seminte de in macinate, lapte de soia degresat, ceai verde. Dejun: pizza cu legume si branza, salata verde de nuci, apa aromata. Cina: mamaliga cu branza parmezan, rosii taiate cuburi, spanac, suc de portocale neindulcit. Gustare 1: branza Chedar cu biscuiti sarati din faina de grau si continut redus de grasime. Gustare 2: cappuccino, lapte de soia, paine din cereale integrale. Gustare 3: iaurt cu vanilie, para proaspata.
Fenotipul H. Mic dejun: cereale asortate cu seminte de in si lapte de soia, cirese uscate, sirop de artar, ceai verde. Dejun: muschi de porc la cuptor, risotto cu ciuperci, spanac site, apa si infuzie de lamaie. Cina: chili cu fasole, paine din faina de porumb, salata verde asortata, suc de portocale non-caloric. Gustare 1: mandarina, ceai.