Diete

Dieta in enterocolita acuta si dischinezia biliara

Suferintele digestive pe care le inregistreaza camerele de garda ale spitalelor in timpul sarbatorilor de Pasti sau Craciun se datoreaza in principal exceselor alimentare care pun la grea incercare aparatul digestiv, incepand cu stomacul, intestinul subtire si gros, nefiind crutate nici ficatul, vezica biiara si pancreasul.

 

 

Enterocolita acuta sau diareea, asociata deseori cu cu suferinta stomacului (gastroenterocolita) este produsa de anumite bacterii (de obicei de salmonele) transmise pe cai alimentare. Neplacerea apare mai ales cand atunci cand alimentele (mai frecvent fructele crude, legumele bogate in celuloza, laptele, mancarurile grase) sunt consumate in cantitati excesive, iar secretiile digestive sunt insuficiente cantitativ sau calitativ pentru a le digera. In plus, prin consumul excesiv de lichide, chiar secretiile deja existente sunt diluate, devenind astfel inactive.

 

 

Boala se manifesta prin dureri abdominale interminente, sub forme de crampe, senzatie de plenitudine gastrica si diaree.

 

 

Tratament. Formele simple de gastroenterocolite se vindeca prin repaus la pat, aplicatii calde pe abdomen si regim alimentar. In prima zi se poate consuma ceai de sunatoare, supa de legume, zeama de orez. Din a doua zi, se introduc pastele fainoase cu branza de vaci, iar din a treia zi se trece progresiv la regimul obisnuit, evitand cateva zile laptele si cruditatile.

 

Cazurile mai grave necesita tratament medicamentos.

 

 

Dietoterapie. Daca boala deja s-a instalat, in prima zi regimul trebuie sa fie bogat in lichide, in doze mici si repetate, cu adaos de sare si glucoza sau zahar (2,5 %). Regimul este alcatuit din ceai de sunatoare, supe de orez sau zarzavat. Aceste lichide trebuie sa compensesze ceea ce se pierde prin diaree sau varsaturi. Este necesar sa fie evitate sucurile si fructele citrice, cafeaua si bauturile calde.

 

 

In a doua zi se introduce in dieta pastele fainoase cu branza de vaci, orez fiert, cartofi fierti si morcovi. Evitati mancarurile grase, fructele cu pielita sau cu seminte, salata verde, telina, alunele.

 

 

De asemenea, se exclud din alimentatie: laptele, fasolea uscata,varza si alte legume cu multa celuloza (fibre), socurile, prajelile, alcoolul.

 

 

Din a treia zi se revine progresiv la alimentatia normala, evitand 2-3 saptamani cruditatile si laptele.

 

 

Se poate utiliza, tip de 1-3 zile, dieta de mere proaspete date pe razatoare.

 

 

Se mai pot consuma ceaiuri calde (de menta, de musetel) si apa de orez.

 

 

In cazul unei diarei mai severe, mai ales la copii, este necesara o rehidratare orala. Se recomanda urmatorul preparat, care se poate face si acasa:
½ lingurita de sare de bucatarie;
1 lingurita de bicarbonat de sodiu;
½ lingurita de clorura de potasiu;
3 linguri de zahar.
Toate acestea se amesteca intr-un litru de apa fiarta. Din aceasta solutie, copilul va bea 50 ml pe ora, iar daca nu vomita, cantitatea se mareste la 100 ml pe ora. Administrarea acestei solutii recomandata de OMS, va compensa, intr-o anumita masura, pierderile de lichide si saruri minerale prin diaree sau voma.

 

 

Dischineziile biliare sunt tulburari care apar in evacuarea bilei din vezicula biliara. Ele sunt favorizate de abateri de la regimul alimentar prin consum exagerat de grasimi, sosuri, oua. Se manifesta prin dureri aparute dupa o masa copioasa, localizate in zona ficatului, asociate cu scaune diareice, greturi si varsaturi.

 

 

Este evident faptul ca indeosebi persoanele cu suferinte biliare trebuie sa consume alimente usor digerabile, neiritante, fara exces de condimente. Vor fi evitate acele alimente care suprasolicita vezica biliara: prajelile, grasimile, ouale, maioneza, prajiturile cu ciocolata, alcoolul si cafeaua. La nevoie, un antispastic de tipul papaverinei sau scobutilului poate ameliora simptomele.

 

 

Dietoterapie. Pentru stimularea evacuarii bilei se poate face o cura cu un ulei vegetal (ulei de masline, de preferat). Dimineata, pe nemancate, bolnavul ia trei linguri de ulei, dupa care va sta culcat pe partea dreapta 20 de minute. Cura se face doua saptamani intr-o luna, timp de trei luni consecutive.

 

 

Bolnavul va consuma alimente care stimuleaza contractiile biliare cum sunt: untul, ouale moi, smantana, untdelemnul. Sunt relativ bine tolerate, de obicei, laptele si branzeturile.

 

 

Se vor evita carnea, mai ales cea grasa, si fructele grase (nucile, migdalele, alunele).

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *