Rapoartele cercetatorilor din 13 tari constata ca numarul de decese din cauza cancerului creste in mod regulat in tarile industrializate. Aceasta crestere ar fi datorata degradarii vietii: 60-80 % tin de degradarea mediului inconjurator si 20-40 % sunt cauze provocate de erorile de alimentatie. In anul 2000 se estima ca din trei decese, unul se datora cancerului.
Cu cat tumora apare mai devreme in viata unei persoane, cu atat vindecarea este mai incerta. Daca este diagnosticata repede, sansele de supravietuire cresc (precocitatea diagnosticului este fundamentala). Vindecarea tumorilor maligne nu este posibila daca diagnosticul nu este pus inainte ca raul sa se extinda la o intreaga regiune sau sa se raspandeasca sub forma metastazelor. Chirurgia radicala este adesea necesara, insotita de distrugerea celulelor tarate prin diverse mijloace.
Aparitia celulelor canceroase se explica azi in mod rational. Este demonstrat ca acest process este natural si ca, atunci cand suntem sanatosi, sistemul nostru imunitar ajunge sa distruga, in fiecare zi, milioane de celule anormale sau mutante, care constituie prima veriga a cancerului. Aceasta boala este creata, in majoritatea cazurilor, de agresiunile mediului inconjurator, la care se adauga influentele mentale care joaca rolul unui detonator (stresul). Or, eforturile intreprinse pentru eradicarea eficienta a cauzelor ce favorizeaza acest flagel, care ii loveste fara discernamant pe oamenii tineri sau batrani, victime ale degradarii mediului inconjurator, sunt extrem de neinsemnate.
Scaderea eficientei sistemului imunitar
Fiecare celula din corpul nostru se supune, in mod normal, comenzilor date de creier, prin intermediul sistemului nervos si hormonal si al mediatorilor chimici. Un cancer incepe printr-o celula mutanta care, prin multiplicare, va forma o colonie de celule anormale, independente, ce scapa de sub controlul central, traind o viata de parazit, reproducandu-se rapid si haotic, formand apoi alte colonii (metastaze) pana la moartea organismului purtator.
Corpul poseda, in mod normal, soldati care apara si care distrug microorganismele si celulele tarate; acestia sunt limfocitele ucigase (natural killers = ucigasi inascuti). Cand sistemul imunitar este slabit, ele devin incapabile de a-si mai juca rolul de “terminatori”. In unele cazuri (SIDA, de pilda) aceste celule defensive sunt ele insele cuprinse de un virus si, neputand reactiona, lasa organismul fara aparare in fata atacurilor microbiene oportuniste.
Punctul de plecare a intregului proces este, cel mai adesea, banal: daca circulatia sanguina locala este incetinita prin staza, congestie, perturbare mecanica (ptoza) sau nervoasa, numarul limfocitelor ucigase va fi insuficient pentru a distruge invadatorii ce se vor dezvolta si se vor inmulti in liniste in zonele mai putin irrigate ale organismului nostru. Intelegeti foarte bine de ce trebuie sa luptam cu toate puterile noastre impotriva acestor cauze esentiale ale bolilor degenerative, cum ar fi alterarea liberei circulatii a energiei, a oxigenului si a sangelui in fiecare celula a corpului nostru.
Se pare ca s-a dovedit recent ca aceste cauze ale aparitiei cancerului sunt o suma de factori ce contribuie la deteriorarea programarii celulelor. Acesti factori, calificati drept “cancerigeni” (care favorizeaza cancerul), sunt fructul otravit creat de poluarea legata de activitatea industriala, de greselile din alimentatie, de stresul pe care-l traim ca urmare a dificultatilor de adaptare a organismului nostru la ritmul infernal si la constrangerile din ce in ce mai insuportabile ale societatii noastre de consum, in care omul devine sclavul unui sistem care, creat pentr a-l servi, il aserveste si il distruge.
Cunoasterea factorilor ce provoaca diversele tipuri de cancer va permite sa va constientizati propriile responsabilitati si sa le distingeti mai bine pe cele ale societatii noastre, care genereaza propriile sale otraviri.
Iata factorii cei mai importanti:
– Diversele intoxicatii cu substante cancerigene sau cu cele care creeaza radicali liberi sunt determinante in geneza maladiilor grave: produsele alimentare rafinate / ultraprocesate sunt nu numai lipsite de vitamine si de minerale esentiale, dar ele contin si multi coloranti, conservanti, indulcitori si substante care le dau gust (glutamati), cu efect nociv; sa adaugam la acestea alimentele afumate care contin benzopireni, modul defectuos de preparare a lor, abuzul de medicamente (hormoni de sinteza, antibiotice, tranchilizante), consumul de droguri si de diverse substante toxice (tutun si alcool).
– Razele electromagnetice neionizate sunt generate de viata moderna si de activitatea retelelor electrice, a radarelor, a fasciculelor de inalta frecventa. Sa mai adaugam la acestea raze artificiale si abuzul de expunere la soare, care, prin ultravioletele sale, arde pielea in orele in care soarele ajunge in punctul maxim (orele 12-16). Razele telurice care apar din faliile scoartei terestre si din circulatia curentilor de apa subterana joaca un rol deloc neglijabil.
– Razele electromagnetice ionizante, ca si razele X si alte radiatii, “sparg” molecula programarii genetice celulare, creand din toate piesele celule mutante si antrenand, pe deasupra, formarea “radicalilor liberi” ce distrug peretele celulelor, accelerand imbatranirea.
– Factorii psihologici cancerigeni: spiritul negativist, pesimismul, nelinistea, grija, anxietatea, nesiguranta, agresivitatea, gelozia ne slabesc sistemul nervos simpatic, ne diminueaza forta sistemului imunitar si ne predispun la contractarea bolilor degenerative.
– Factorul ereditar este singurul asupra caruia nu putem interveni activ. Este, dimpotriva, foarte important sa ii cunoastem “terenul biologic”, pentru a ramane in zona sanatatii maxime si pentru a preveni imbatranirea celulara si degenerarea. Ca si virusii, celulele tarate nu pot sa se dezvolte pe un teren echilibrat.
Constientizarea acestei lupte impotriva mediului inconjurator in care traim si a propriilor tendinte de autodistrugere devine adevarata miza a societatii mondiale de maine. A lasa planeta sa se distruga pentru a produce bunuri materiale perisabile seamana cu o nebunie suicidara si trebuie sa ne incite sa ne angajam, inainte de a fi prea tarziu, cu toate fortele in lupta impotriva poluarii si a distrugerii naturii, ce conditioneaza supravietuirea descendentilor nostri.