Diete

Dieta fara gluten

Recomandata persoanelor cu intoleranta la gluten, aceasta dieta trateaza neplacerile digestive provocate de intoleranta organismului la alimente precum graul, orzul si secara. Ingredientele alimentare sunt variabile, asa ca cititi mereu etichetele.

 

 

Identificata pentru prima data in Antichitate de catre medicul grec Aretaeus din Capadocia, istoria efectiunii celiace dateaza din jurul anului 250 d.H., dar abia in 1888 medicul practician dr. Samuel Gee a reusit sa puna la punct o terapie. Legatura cu glutenul a fost in cele din urma identificata in 1952, cand pediatrul olandez dr. Willem Karel Dicke a observat ca intoleranta era provocata de proteinele din grau.

 

 

Statutul Dietei fara gluten ca forma de terapie a fost confirmat in 1954. Aceasta dieta pentru toata viata a devenit din ce in ce mai populara, dat fiind ca frecventa afectiunii celiace este estimata in prezent la un caz la 266 persoane. Centrul pentru Cercetarea Celiaca al Universitatii Maryland estimeaza ca in SUA frecventa este de un caz la 150 persoane.

 

 

Cum functioneaza?

Cand cineva sufera de boala celiaca (cunoscuta si sub numele de malabsorbtie celiaca sau enteropatie sensibila la gluten), persoana in cauza dezvolta o inabilitate de a digera o forma de proteina din alimente numita gluten.

 

 

Printre surse se numara graul, secara, orzul si produsele lor secundare. Si ovazul poate contine gluten daca este afectat de contaminare incrucisata. Atunci cand alimentele bogate in gluten sunt consumate de persoanele cu intoleranta, sistemul imunitar ala acestora produce anticorpi de gluten care produc la nivelul tractului intestinal inferior intinderea suprafetei interioare si inflamarea, acolo unde are loc absorbtia nutrientilor cum ar fi calciul, fierul si sarea acidului folic. Planul alimentar fara gluten favorizeaza absorbtia acestor nutrienti vitali.

 

 

Alimente premise: amarant, hrisca, tarate de porumb, faina de porumb, in, faina de leguminoase, tef (eragrostis tef), tapioca, cassava (manihot esculenta), manioc. Alimente interzise: grau, orz (inclusive berea blonda sau bruna, maltul, drojdia de bere), secara (nclusiv painea si faina de secara).

 

 

Argumente pro si contra

Dieta fara gluten este eficienta ca tratament al bolii celiace, iar in ultimii ani varietatea si disponibilitatea produselor fara gluten a crescut considerabil. Totusi, numite produse speciale, sunt inca scumpe, iar multe mancaruri din zilele noastre contin intr-o anumita masura o componenta a graului, astfel ca trebuie citite atent etichetele alimentelor cand facem cumparaturi. Daca luati masa in oras sau cumparati mancare pentru acasa, depistarea originii ingredientelor folosite este foarte dificila.

 

 

Este potrivita pentru dvs.?

Cei care sufera de sindromul celiac trebuie sa urmeze aceasta dieta pentru tot restul vietii. Combinata cu o dieta fara cazeina, Dieta fara gluten a devenit un tratament raspandit al persoanelor autiste. Totusi, sustinerea stiintifica ramane neconcludenta. Daca este bine echilibrat, planul poate fi urmat de toata lumea.

 

 

Produsele care nu contin gluten se gasesc acum pe scara larga atat in bacanii, cat si prin achizitii de pe Internet. Schimbari in stilul de viata: fiti gata sa descoperiti ce ingrediente trebuie evitate, invatati sa cititi etichetele alimentelor, sa preparati retete fara gluten si sa localizati restaurantele care au meniuri fara gluten.

 

 

Exemplu de meniu:

Sambata. Mic dejun: crema de hrisca, felii de portocala, paine prajita fara gluten cu unt de nuca, ceai fierbinte (nearomat). Dejun: sandvis cu branza la cuptor cu paine fara gluten, supa de rosii, felii de mar, lapte. Cina: pui la cuptor, dovlecei simplu inabusit, piersica, lapte. Gustare: briosa fara gluten, nuci si fructe uscate asortate cu baton din cerale fara gluten.

 

 

Duminica. Mic dejun: ou fiert tare, paine prajita fara gluten, banana, suc de portocale cu adaos de calciu. Dejun: sandvis cu carne de curcan fara gluten si paine fara gluten, anans, lapte. Cina: sunca fara gluten la cuptor, broccoli si conopida inabusite, orez galbui, o cana de pepene proaspat, lapte.   Gustare: fursecuri de orez cu unt de nuca, chipsuri de porumb si salsa.

 

 

Luni. Mic dejun: covrig fara gluten cu crema de branza, suc de portocale cu adaos de calciu, afine proaspete. Dejun: supa de linte, biscuiti digestive de orez, salta de spanac si crutoane fara gluten, lapte. Cina: somon afumat fara gluten, sparanghel proaspat inabusit, orez nedecorticat simplu, lapte.  Gustare: batoane de telina cu unt de arahide si stafide, fructe proaspete.

 

 

Marti. Mic dejun: napolitana fara gluten cu sirop, sunca canadiana, pepene proaspat, ceai fierbinte. Dejun: pizza vegetala fara gluten, cana de amestec de fructe proaspete asezonate cu nuci, lapte. Cina: pui la cuptor, fasole verde inabusita, cartofi la cuptor cu unt, cantalup proaspat, lapte. Gustare: iaurt simplu cu grasime redusa, cu fructe proaspete, baton fara gluten.

 

 

Miercuri. Mic dejun: pufarine din porumb cu lapte, paine prajita fara gluten cu unt, kiwi, ceai fierbinte (nearomat). Dejun: sandvis cu sunca cu paine fara gluten, sunca si branza fara gluten, supa de pui cu orez, lapte. Cina: cotlet fara gluten la gratar, conopida inabusita, cartof dulce copt cu scortisoara si unt, pepene verde, lapte. Gustare: floricele simple, fructe proaspete si branza de vaci cu grasime redusa.

 

 

Joi. Mic dejun: crema de fulgi de orez nedecorticat, capsuni proaspete, suc de portocale. Dejun: buritto de fasole cu tortilla de porumb, orez alb, papaya, lapte. Cina: peste pregatit la cuptor fara gluten cu branza, broccoli proaspat inabusit, prune, lapte. Gustare: boabe de soia fara gluten, biscuiti digestive din orez si cubulete de branza.

 

 

Vineri. Mic dejun: covrig fara gluten cu omleta si branza, suc de mere cu adaos de calciu. Dejun: platou cu branza de vaci saraca in grasimi si fructe, supa crema de ciuperci fara gluten, lapte. Cina: muschi de porc fara gluten, orez nedecorticat la cuptor, morcovi inabusiti, struguri, lapte. Gustare: covrigei fara gluten, baghete de dovlecei cu humus.

 

 

                              

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *