De cartier

Dezvoltarea imobiliară din Cluj a scos șantierele pe carosabil, iar trotuarele au dispărut

În cartierele orașului de cinci stele, acolo unde reclama administrației locale a zonelor pietonalizate din centru nu ajunge nicicum, dezvoltarea imobiliară s-a extins într-atât încât a cuprins până și trotuarele, până și partea carosabilă. Iar pietonii sunt nevoiți să-și riște viața, circulând printre autoturisme. Se întâmplă într-unul dintre cele mai dezvoltate cartiere ale orașului, Gheorgheni, pe vestita stradă Constantin Brâncuși. 

Desigur, chiar în privința acestei străzi, edilul clujean Emil Boc declara recent că vor urma exproprieri, iar până la extinderea benzilor nu vor fi aprobate alte proiecte imobiliare, pentru a nu repeta eșecul din Bună Ziua.

CITEȘTE ȘI: Extinderea străzii Brâncuși va începe cu exproprieri. Boc: „Trebuie să nu compromitem calitatea vieţii şi să începem acum lărgirea…”

Chiar și așa, pe ambele direcții de mers, strada Constantin Brâncuși a fost cuprinsă de șantiere.

Despre faptul că trotuarele sunt și așa înguste, cu câte un copac plantat în mijlocul spațiului destinat pietonilor, după modelul pe care voia să-l consacre Emil Boc chiar pe strada Bună Ziua, unde distanțarea socială este doar o idee trăsnită fără putință de aplicare, acum șantierele s-au extins efectiv pe trotuare. 

După cum apreciază situația din teren chiar primarul Emil Boc, extinderea străzii Brâncuși ar trebui operată urgent, altfel zona va deveni imposibil de „salvat” ulterior prin alte măsuri. 

Cel mai probabil că și așa-zisa „lărgire” a Brâncușiului, după cum se întâmplă și în alte zone din oraș, nu este decât un răspuns administrativ la presiunea investitorilor, antreprenori care abia așteaptă aprobări, puz-uri și derogări pentru noile construcții și ansambluri imobiliare. 

Dincolo de aceste aspecte, lipsa de viziune devine evidentă chiar în cazul acestei zone.

Desigur, săpăturile sunt importante, într-atât încât au cuprins și partea carosabilă, astfel încât pietonii sunt nevoiți să-și facă loc printre autoturismele aflate în circulație. 

Dincolo de traficul din zonă, aceasta devine tot mai aglomerată prin noile construcții și viitoarele ansambluri imobiliare ce reprezintă acum un imens șantier. 

Ziar de Cluj va sesiza Inspectoratul de stat în construcții și Serviciul Control Urbanism și Disciplină în Construcții din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. 

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *