Din oras

În ciuda promisiunilor din 2019 ale primarului Boc, niciun punct de colectare gratuită a deșeurilor nu a mai fost deschis în Cluj-Napoca

În 14 decembrie 2019, Primăria Cluj-Napoca anunța deschiderea a două puncte de colectare gratuită a deșeurilor, pe strada Bucium, în cartierul Mănăștur, și sub podul Fabricii din cartierul Mărăști:

„Clujenii au la dispoziție două noi centre de colectare a deșeurilor voluminoase, a celor provenite din construcții și a celorlalte categorii de deșeuri care fac obiectul colectării selective. (…)

Astfel de centre vor fi deschise în curând și în celelalte cartiere ale municipiului.

Știm că nu întotdeauna clujenii au la îndemână toate soluțiile pentru problemele gospodărești cu care se confruntă. Tocmai de aceea le punem la dispoziție aceste noi centre. Încurajăm toți clujenii să folosească noile facilități și amintim că legea prevede amenzi foarte mari pentru depozitarea ilegală de deșeuri: de la 3.000-6.000 de lei, conform Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor.

Suntem convinși că e mai ușor așa pentru toată lumea: folosiți aceste noi centre, nu lăsați deșeuri la întâmplare”, îi îndemna primarul Emil Boc pe clujeni, la finalul anului trecut.

Suntem deja în luna iulie, în anul de grație 2020, a trecut o jumătate de an de când Emil Boc promitea deschiderea „în curând” a unor noi centre de colectare gratuită a deșeurilor și în celelalte cartiere ale municipiului. Se pare că „în curând” nu înseamnă pentru edilul municipiului Cluj-Napoca un termen rezonabil de 6 luni, interval de timp în care Primăria nu a mai deschis niciun nou punct de colectare a deșeurilor.

Chiar și punctul de colectare de sub podul Fabricii pare încă o improvizație, cu toate că au trecut mai bine de 6 luni de la deschidere.

Deși podul a fost reabilitat recent, cu tot cu partea carosabilă, spre punctul de reciclare se ajunge pe un drum desfundat, „de țară”:

Pentru mașinile încărcate cu deșeuri voluminoase, trecerea peste aceste gropi poate însemna o vizită ulterioară la service, pentru reparații. Și, astfel, aruncarea deșeurilor nu mai este complet gratuită.

După o porțiune cu cratere urmează câțiva metri de asfalt ca-n palmă, turnat recent doar în zona unde a fost reabilitat podul, de parcă cei câțiva zeci de metri de drum neasfaltat ar aparține administrativ de Săvădisla, nu tot de Cluj-Napoca:

Punctul de colectare, o zonă ocupată de câteva containere masive împrejmuite cu un gard din plasă și sârmă, nu geme de „clienți”, dar pare totuși folosit:

Angajatul Brantner ne informează că nu avem voie să fotografiem interiorul, acesta fiind, probabil, un obiectiv administrativ strategic, strict secret de importanță deosebită.

Centrul este supravegheat video, așa că nu ne jucăm și facem totuși o poză rapidă prin gard:

E fain la Cluj! Două puncte de colectare gratuită a deșeurilor în tot municipiul, deschise în 2019, altele promise „în curând”, în sensul că nici vorbă!

Din fericire, colectarea selectivă funcționează perfect  în cartiere pe vechiul sistem, care arată bunăstarea cetățenilor și calitatea vieții lor: un obiect reciclabil sau refolosibil, aruncat pe spațiul public, dispare, de obicei, rapid, ridicat de către persoanele nevoiașe.

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *