Din oras

Detinutii politici vor sa amenajeze la Cluj primul parc al rezistentei anticomuniste

Scris de 234

Detinutii politici clujeni s-au intalnit, de dimineata, cu prefectul Clujului, la ora 10 fix. Fostii detinuti politici au veni sa-i arate lui Gheorghe Vuscan monumentele pe care le-au ridicat din propriile buzunare, in ultimii 25 de ani si sa-l anunte ca mai pregatesc un Parc al Rezistentei Anticomuniste in Feleac si o capela pe Dealul Caramideriei, de la Gherla. Parcul va avea 3.000 de arbori, plantati in forma de cruce, tot atatia cati au fost luptatorii anticomunisti din Cluj.

O mana de oameni trecuti de 70 de ani, care fac parte din Asociatia Fostilor Detinuti Politici de la Cluj, s-au prezentat, de dimineata, la intalnirea propusa de prefectul judetului Cluj, Gheorghe Vuscan, miscat de “intamplarea cu eroul Maghiar”. Oamenii s-au pregatit cum au stiut: cu poze, documente si amintiri dureroase. Nu au pretentii materiale, insa recunosc ca ar fi o idee buna sa fie despagubiti mai repede.

“Nu stim despre ce o sa discutam, insa sunt multe de spus. Am primit, pe adresa Asociatiei, o invitatie. Este prima de acest fel. Daca tot am venit, o sa-i propunem prefectului sa se schimbe legile, pentru ca tot chinul nostru a crescut dupa Revolutie! Legile stau in Parlament si ar trebui sa beneficiem si noi de ceva cat mai suntem in viata”, a aratat vicepresedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici de la Cluj, Costica Marcu.

Luptatorii anticomunisti doresc sa se schimbe Legea 118 din 1990, Legea 224 si Legea 244 din 2011, “in semn de recunoastere si solidaritate cu chinurile suferite”. Niciunul din cei 3.000 de detinuti politici ramasi in viata nu a fost platit pentru munca depusa in inchisori sau in lagare, in perioada comunista, iar multora din ei, perioada petrecuta la Canal nu le este recunoscuta nici macar ca vechime in pensie.

“Sunt multe dosare de facut, iar noi, cativa, suntem deja batrani. Oare nu se poate intervenica noi sa beneficiem de aceste drepturi fara atatea dosare? Sau asteapta sa murim toti?”, se intreaba Iulius Filip, inchis in Spitalul experimental al inchisorii de la Jilava, in anii ’80.

Acolo, detinutii politici erau considerati soareci de laborator, iar tratamentul zilnic consta in injectii neuroparalitice.

“Nu se pot cere banii Uniunii Europene, ca sa nu mai fie atata umblatura?”, se intreaba fostul detinut, muncitor la CFR Cluj, ajuns in temnita pentru ca a trimis, in 1982, o scrisoare Sindicatului Solidaritatea Poloneza.

Parc in Feleac si o Capela la Gherla

Au venit cu realizarile si fac lobby pentru proiectele in derulare. Toti cei 15 membri ai Asociatiei clujene au ajuns la Prefectura cu realizarile lor: monumentul rezistentei anticomuniste de langa Opera Maghiara din Cluj-Napoca, Memorialul Eroilor si Crucea din Cimitirul Ortodox, de langa Penitenciarul din Gherla, Muzeul Rezistentei Anticomuniste de la Cluj-Napoca si crucile de pe Dealul Caramidariei de la Gherla, facute in curtea unui membru al asociatiei. Proiectele lor nu se opresc aici. Asociatia doreste sa ridice un parc, in forma de cruce, pe Dealul Feleacului, in memoria celor 3.000 de luptatori pierduti in inchisori. Nu vor bani. Fac lobby.

“Am realizat din buzunarele noastre si din cotizatii toate monumentele dedicate colegilor nostri, celor care nu mai sunt printre noi. Astazi, domnule prefect, dorim sa ne ajutati. Dorim sa facem un Parc al Rezistentei Anticomuniste la Feleac. Am primit doua hectare de teren si dorim sa plantam acolo 3.000 de arbori, in forma de cruce, ca sa poata fi vazut din avion. Am dori ca sa-i spuneti domnului primar sa semneze actele mai repede, ca sa ne putem apuca de treaba”, a spus fostul presedinte al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Cluj, medicul Traian Neamtu, inchis la Periprava, in timpul regimului Comunist.

Membrii asociatiei ar mai dori sa fie sprijiniti in colectarea osemintelor detinutilor morti, inchisi la Gherla si aruncati intr-o groapa comuna.

“Daca vom mai descoperi morminte pe Dealul Caramidariei de la Gherla, am dori sa facem o capela, unde sa le depunem osemintele si o sala de lectura unde sa le fie cinstita memoria”, a continuat Neamtu.

Victor Maghear cere sprijin pentru “Drumul Robilor”

Victor Maghear, batranul “saltat” de SPP in timpul vizitei presedintelui Traian Basescu la Cluj, vrea doar sa-si vada visul implinit: ultimul volum din Drumul Robilor, roman autobiografic, publicat.

“Ieri studenta care ma ajuta mi-a terminat de dactilografiat cartea cu amintirile mele de la lGrind si de la Periprava. Credeti-ma ca am plans in hohote cand am vazut ce am scris si cand mi-am amintit prin ce am trecut. As vrea sa gasesc o cale ca sa-mi publice oricine al doilea voum al cartii si poate ma ajuta domnul prefect. Are cam 380 de pagini si nu as vrea un tiraj mare. Poate 1.000 de exemplare”, a spus Maghiar.

Fostul invatator respinge acuzatiile care i se aduc.

“Nu am fost legionar. Niciodata. Tot timpul am luptat pentru poporul roman si pentru viitorul patriei. E adevarat, am facut parte dintr-o organizatie paramilitara, insa nu am fost legionar. Planul nostru era sa ajungem la tineretul din Polonie, Ungaria si toate tarile din Est, pentru ca tineretul sa se coalizeze si sa rasturnam, cu totii comunismul, insa nu am fost legionar. Niciodata nu am facut politica si nici nu o sa fac”, a adaugat Maghear.

Invatatorul clujean Victor Maghear, in varsta de 85 de ani, a platit o poezie scrisa impotriva regimului comunist cu 3 ani lungi de “recreatie” la Periprava, presarati cu crime, batai si foamete. Suferinta se prelungeste si astazi pentru batranul invatator din Cluj-Napoca, la jumatate de secol dupa suferintele indurate la Canal. Prefectul clujean, Gheorghe Vuscan a promis ajutor in “chestiunile legislative”, insa posibilele finantari au ramas in eter.

“Va promit ca tot ce inseamna legislatie vom rezolva. Voi face chiar in aceasta saptamana un demers la primul-ministru pe aceasta problema”, a spus Vuscan la finalul intalnirii.ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Politica
  Kelemen Hunor: ”Ne-am vândut țara!” Motivul pentru care Ungaria are prețuri mai mici la combustibil: ”Noi nu mai controlăm ceea ce înseamnă industrie petrolieră”
 • Acum 9 hours In vizor
  VIDEO – Locuitorii din Petreștii de Jos reclamă că apa le spală drumurile și le inundă curțile din cauza lucrărilor neexecutate din 2009 de la Autostrada Transilvania
 • Acum 9 hours Politica
  SE SCHIMBĂ REPERE POLITICE ÎN TOATĂ ȚARA: Camelia Sălcudean a demisionat din funcția de președintă a USR PLUS Cluj, cică ”dezamăgită” de partid
 • Acum 10 hours Din oras
  Un clujean cere prin bugetarea participativă „transport gratuit pe mijloacele de transport în comun pentru toate persoanele care plătesc impozit local”
 • Acum 11 hours Justitie
  Un bărbat din Câmpia Turzii a fost ridicat de mascați. Acesta este un client al pușcăriilor și are la activ și o evadare din arest
 • Acum 12 hours Jos palaria
  Cluj-Napoca este “primul oraș care” are un festival comunitar organizat de propriul ghetou
 • Acum 12 hours Justitie
  Fostul judecător CCR, Daniel Morar, nu are o părere prea bună despre pregătirea profesională a actualilor judecători ai Curţii: “Problema este pregătirea profesională. Nu te duci acolo să înveți dreptul”
 • Acum 12 hours Vocea ta
  Primarul Emil Boc anunță 90 de noi locuri disponibile în creșe, părinții clujeni îi răspund: „Foarte bine, dar nu e suficient!”
 • Acum 13 hours In vizor
  Investigaţie desfăşurată cu sprijinul poliţiştilor din Cluj: Percheziții de amploare în România și Austria
 • Acum 13 hours Eveniment
  ŞI NICI N-AU ÎNCEPUT ELECTRIC CASTLE ŞI UNTOLD: Clujean drogat la volan “pentru de dimineaţă”
 • Acum 14 hours General
  Că tot are 1200 de angajaţi, plătiţi regeşte, municipalitatea mai angajează doi consilieri cu un salariu de 7.000 de lei brut, fiecare. O bucătăreasă câştigă aproape 6000 de lei
 • Acum 14 hours In vizor
  ÎN TIMP CE STATUL ROMÂN ÎŞI DISTRUGE PROPRIUL ÎNVĂŢĂMÂNT, Guvernul Ungariei anunță că a creat în Transilvania o structură completă de învăţământ în limba maghiară, de la creșă la universitate
 • Acum 14 hours Editorial
  Manichiuristele, aceste “hidden billionaires” ale ANAF
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE