In vizor

Deschiderea noilor centre de vaccinare din Cluj, întârziată de LIPSA DE PERSONAL

Scris de 69

Așa cum Ziar de Cluj a atras atenția după sesizările venite dfin parte clujenilor, pe pltforma dedicată vaccinării sunt o serie de centre unde clujenii se pot înscrie pe liste de așteptare, dar care încă nu sunt operaționale. Autoritățile locale susțin că aceste centre ar urma să fie deschis din 20 aprilie, iar întârzierea este cauzată de lipsa de personal. 

Subprefectul Irina Munteanu a recunoscut că este foarte greu să creeze echipele medicale necesare pentru deschiderea centrelor deoarece medicii sunt extenuați de această pandemie. 

„Fac apel la sprijin. Împreună cu autoritățile locale suntem într-o continuă căutare a echipelor de vaccinare. Există însă dificultăți în identificare medicilor necesari pentru centrele de vaccinare. Medicii sunt obosiți, surmenați ca urmare a anului 2020. Începând cu 20.04 se vor deschide și au fost aprobate 11 centre și fluxuri noi de vaccinare: Școala Horea, Școala Traian Dîrjan, Liceul Tiberiu Popoviciu, Rebreanu, Alexandru Vaida Voievod și o serie de centre în comunele care le-au pregătit încă din decembrie: Călățele, Gilău, Apahida, Băișoara, Aghireșu și liceul Rebreanu din Turda”, a declarat Irina Munteanu.

Directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu, susține că în acest moment mai e nevoie să fie formate pentru 2-3 centre din cele care ar trebui să devină operaționale din 20 aprilie.

„Centrele care sunt amenajate, dotate, pregătite pentru vaccinare și care figurează pe platformă cu liste active vor fi deschise, iar echipele în marea lor majoritate sunt formate și pregătite. Mai avem de constituit echipe pentru două sau trei centre, dar le vom constitui și se vor deschide centrele. Din lipsa personalului disponibil să desfășoare activități suplimentare s-a întârziat deschiderea centrelor. Echipele sunt formate din medici școlari, medici de familie, medici specialiști și asistenți medicali”, a declarat Moisescu la EBS Radio. 

Emiliana Costiug, președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj susține că medici de familie s-au implicat în procesul de vaccinare în măsura posibilităților, însă sunt epuizați, iar numărul mare de cazuri de COVID înseamnă și pentru medicii de familie muncă suplimentară. 

„Noi ținem legătura cu autoritățile locale și medicii de familie sunt implicați în prestarea serviciilor de vaccinare. Toți suntem supraaglomerați și cu greu facem față numărului mare de cazuri de COVID. Medicii de familie monitorizează cea mai mare parte a pacienților confirmați pozitiv. Ei se află la domiciliu, chiar și cazurile moderate, cu tratamentul de la medicul de familie pentru că locurile în spitale sunt puține sau nu mai sunt. Patologia aceasta ne încarcă foarte mult pe lângă celelalte activități pe care le avem la cabinet. Sigur că și munca la cabinet s-a prelungit pentru că nu facem față pentru monitorizarea pacienților COVID și e foarte greu să te implici total ca medic în timpul tău liber în centrele de vaccinare. Cu toate acestea avem colegi care din 15 ianuarie sunt în centrele de vaccinare din județ. Dacă e nevoie de suplimentarea personalului încercăm să găsim soluții. Suntem obosiți, suntem extenuați, dar înțelegem importanța vaccinării și încercăm să ajutăm pe măsura posibilităților”, Emiliana Costiug la EBS Radio.

În acest moment pe platformă sunt înscrise 43 de centre dintre care sunt operaționale 24. Subprefectul Irina Munteanu susține că pe lista de așteptare a unui centre se află maxim 2000 de persoane.ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
 • Acum 6 hours PORTRET
  DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar
 • Acum 6 hours Din oras
  Cu lucrările nerecepționate, dar trecut ca reușită a măreței administrații ”Bociene”, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, intră în renovare
 • Acum 12 hours Din oras
  Viral pe Tik Tok: O cămilă paște-n Cluj
 • Acum 12 hours Din oras
  URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună
 • Acum 13 hours In vizor
  NOROI ARENA. Jucătorii Rapidului: ”Un teren jalnic. Aveam noroi până la genunchi”. ”U” Cluj, o remiză jalnică
 • Acum 14 hours FOTOGRAFILA
  ”Strâmtoratul” buget al Clujului își permite aruncarea banilor pe apa Someșului navigabil
 • Acum 1 day Editorial
  Prostoii visează la anticipate. Din 1991 aud cuvântul acesta, dar n-am participat decât la ”anticipăpate”. Care ar fi șansele?
 • Acum 1 day Din oras
  BRAVO, EMIL BOC, PARTIDUL COMUNIST ROMÂN ÎȚI MULȚUMEȘTE: Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: ”Sunt şocat”
 • Acum 1 day Straineze
  SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”
 • Acum 1 day General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu anunță politica fiscală a PSD: Companiile mari să plătească la fel ca și micile companii un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende e prea mic față de Germania
 • Acum 1 day Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE