Editorial

În timp ce Clujul se maimuțărește, Târgu Mureș înflorește

Cluj-Napoca este municipiul constrastelor evidente între ce se crede și se vrea orașul și ce este de fapt – un furuncul crescut, de ani de zile, prin inflamare electorală. Furunculul crește, de la un mandat la altul, prin zgândărirea zilnică a orgoliului clujenilor, care de abia așteaptă să li se sufle-n fundul falei locale. Zi de zi, povestitorii de la Primărie construiesc o imagine romanțată a urbei care „oferă cea mai bună calitate a vieții din țară”, chestii ”smart”, infrastructură, modernizare, când, de fapt, față de alte orașe mai mici din România suntem rupți în cur și vai de noi!

Târgu Mureș, un oraș despre care nu se prea aude pe la Cluj, este, de exemplu, deja, tot ceea ce Clujul nu e, dar ar vrea să fie. Dacă nu aveți ce face în Cluj în weekend, și nu aveți ce face, de când birturile, festivalurile și șușanelele stradale s-au închis, vizitați Târgu Mureș și veți reconsidera imediat Clujul!

Târgu Mureș are o pădure-parc, de pildă, cu trasee pentru alergare amenajate pe bune prin pădure, și nu doar de formă, cum se face la Cluj, cu zone pietonale unde nu te umpli, ca la Cluj, de glod și de rahat de câine, are o pădure mare și „civilizată”, transformată într-un parc, așa cum Clujul nu are. Iar pădurea-parc se continuă cu o grădină zoologică amplă, amenajată la virgulă, cu maimuțe, tigri, elefanți și alte animale pe care copiii clujenilor le pot vedea numai în poze. Sau în Târgu Mureș.

Singura grădină zoologică pe care o avem la Cluj este cea urbană, însă ea este populată numai cu diverse specii de maimuțe care defechează pe sub ganguri, prin și pe lângă boscheți, care beau bere la pet și o aruncă în toate cursurile de apă și pe toate spațiile verzi din cartiere.

În timp ce noi avem Someșul navigabil de gunoaie, locuitorii din Târgu Mureș au un complex de agrement cu mai multe bazine de înot și unul pentru plimbări cu barca, ce comunică direct cu râul Mureș.

Nu mai vorbim de oraș! Clujul și-a omorât traficul prin construirea galopantă de blocuri pe străzi de case, clădirile istorice din Centru se dărâmă peste trecători, în timp ce Târgu Mureș s-a dezvoltat pe orizontală, are bulevarde largi, clădiri cu un regim de înălțime care nu îi obligă pe localnici să circule cu trotineta. Clădirile istorice ale târgumureșenilor par a fi fost construite cu 50 de ani în urmă, cu toate că orașul are o istorie îndelungată. Sunt puse la punct. La virgulă.

La fel ca la Cluj, în Târgu Mureș există teatru, funcționează universități de prestigiu, se face educație și cultură. Pe partea de shopping, târgumureșenii au mall-uri noi pe lângă care mall-urile din Cluj par Piața Mărăști. Te simți în altă țară când mergi la baie într-un mall din Târgu Mureș, ai o mai mare varietate de produse la food court, magazine de haine care nu sunt și la Cluj.

Pe scurt, în timp ce Cluj-Napoca se maimuțărește, se dă mare pentru nimic, Târgu Mureș, un oraș mai mic, înflorește, fără să zică nimic. În timp ce noi ne lăudăm cu metrou închipuit, cu noi străzi modernizate în Centru, deși nu era nevoie, cu prima stradă ”smart” din România, cei din Târgu Mureș tac și fac ce trebuie pentru locuitorii care au și străzi practicabile, și locuri excelente de agrement, și mall-uri, și cultură, și educație, și tot ce e nevoie pentru o calitate a vieții bună „pe bune”. Calitatea vieții se vede în Târgu-Mureș pe fețele locuitorilor – târgumureșenii nu au încrâncenarea, foamea și ura din privirea clujenilor. Par mai relaxați. Poate de-asta nici nu se laudă. Nu au de ce, fiindcă au cu ce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *