Pentru a crea iluzia unui oraș eco, viu, green, Primăria va colora în verde spațiul destinat traficului bicicliștilor. Iar din cei 100.000 de arbori care urmează să fie plantați în oraș – potrivit anunțului din campania electorală – autoritățile locale s-au autodepășit: au depășit pragul psihologic de 1000 de arbori plantați. Acțiunea continuă, iar potrivit celui mai optimist scenariu, în câțiva zeci de ani municipiul Cluj-Napoca va concura cu parcurile naționale protejate din Occident ori de aiurea. Până atunci, Clujul green este abia la început.
În noiembrie 2020, adică în prag de iarnă, administrația locală anunța plantarea a 1000 de arbori pe parcursul întregului an.
Recent, autoritățile au anunțat depășirea aceluiași prag psihologic de 999+1 de arbori plantați și în 2021, după ce într-un interval relativ scurt au reușit să planteze câteva sute de noi arbori, potrivit unui bilanț al autorităților de la începutul lunii aprilie.
În mod cert, Clujul green este peste așteptări
Detalii AICI.
Cu 1000 de arbori limită plantați pe an, Clujul Verde din 2030 va avea în jur de plus-minus 10 mii de arbori din cei 100.000 de arbori noi promiși, iar cele 100 de hectare de spații verzi rămân o proiecție proiectată în viitor – diverse spații și zone verzi, parcuri aflate în diferite etape de implementare: studii de pre-fezabilitate și studii de fezabilitate, anunțuri privind lansarea licitațiilor și licitații reluate – NIMENI nu vrea să modernizeze Parcul Farmec. După cinci licitații ratate, urmează a șasea – Detalii AICI.
Pentru a spori iluzia unui oraș verde, a cărei administrație se ghidează după conceptele de green, digital, resilience, autoritățile locale anunță marcarea spațiului destinat bicicliștilor din roșu în verde aprins.
Astfel, Bdul 21 Decembrie 1989, aflat acum în plin șantier, va beneficia de piste de biciclete verzi, pe modeul celor trasate pe strada Regele Ferdinand.
Artificiul vine să suplinească lipsa spațiilor verzi, lipsa arborilor cu coroane bogate și betonarea excesivă.
Detalii AICI.
„Rețineți trei cuvinte spuse peste tot de Uniunea Europeană: green, digital, resilience.
Dacă vrem bani europeni și calitatea vieții ca afară, țineți minte aceste trei cuvinte.
Astăzi, discuția este despre green, o discuție care este o prioritate top a Uniunii Europene”, declara Emil Boc în iulie 2020, cu prilejul dezbaterii pe tema Clujului Verde.