Sanatate

Depresia postnatala

Depresia poate apare frecvent dupa nastere si afecteaza una din 10 femei. In unele societati, unde femeia este ingrijita de propria mama, dupa nastere, afectiunea este rara. Marea majoritate a femeilor care sufera de depresie postnatala (DPN), nu au nici un sprijin. Poate sa apara oricand in primele trei luni dupa nastere, iar una din doua femei depresive inca mai simte simptomele un an mai tarziu.

 

 

Depresia are o durata de pana la 3-4 ani si afecteaza mamele tinere, fara experienta, care au probleme in relatia cu partenerul – exact in perioada in care simt nevoia de sprijin din partea lui.

 

 

Ce este DPN? Simptomele sunt: anxietate; nefericire; extenuare; iritabilitate; atacuri de panica; senzatie de irealitate; insomnii; scaderea apetitului alimentelor si sexual; incapacitatea de a efectua treburile casnice; senzatia ca nu va iubiti copilul. Ultimul simptom produce un teribil sentiment de vinovatie. Si, chiar daca mama simte dragoste pentru copil, se teme ca nu il ingrijeste destul de bine si ca copilul se poate imbolnavi sau poate sa moara.

 

 

Cauzele depresiei postnatale nu sunt exact cunoscute, totusi afectiunea apare mai des in urmatoarele situatii:

 

 

–    Lipsa sprijinului din partea partenerului de viata.
–    Nasterea prematura sau copilul se naste cu unele suferinte (malformatii).
–    Antecedente de episoade depresive sau de pierdere a unor persoane dragi, apropiate.
–    Daca mama a fost despartita de propria mama in timpul copilariei.

 

 

Specialistii considera ca DPN este un raspuns natural al organismului la nastere si la noile responsabilitati pe care le aduce maternitatea.

 

 

Hormonii si dispozitia. Numeroase femei sunt depresive inaintea menstruatiei, dupa nastere si la menopauza. Toate aceste perioade determina un nivel scazut al estrogenului. Nivelul lui este mult mai crescut in sarcina, iar depresiile sunt foarte rare. Si scade mult dupa nastere – impreuna cu progesteronul si alti hormoni ai reproducerii. Suplimentele de estrogeni, care sunt folosite si pentru tratarea simptomelor date de menopauza si a sindromului premenstrual, pot reprezenta o solutie pentru DPN, totusi, eficacitatea lor nu a fost demonstrata.

 

 

O alta posibilitate sunt antidepresivele, cele care nu dau dependenta si nu fac rau copilului cand alaptati. Daca luati medicamente antidepresive, efectul lor va fi simtit dupa 2-4 saptamani de tratament.

 

 

Depresia postnatala este una din afectiunile depresive aparute in urma nasterii, de la baby blues la psihoza puerperala, o forma severa a depresiei care afecteaza una din 500-1000 de femei. Este o boala psihica si necesita spitalizare, deoarece mama poate avea delir sau halucinatii, care pun viata copilului in pericol. Femeile care sufera de DPN nu vor face rau copilului. Femeile care isi neglijeaza sau abuzeaza copiii, de obicei au fost si ele neglijate sau abuzate in copilarie. Daca va simtiti depasita de situatie:

 

 

–    Vorbiti cu doctorul dvs.
–    Odihniti-va in timpul zilei, iesiti zilnic la plimbare sau faceti alt gen de exercitii aerobice.
–    Mancati sanatos.
–    Incercati sa va distrati si sa va simtiti bine cu partenerul (fara sex, daca nu aveti chef).
–    Tineti legatura cu cel putin o prietena la care sa va puteti confesa. Si imprieteniti-va cu alte mame pentru a va impartasi experientele legate de cresterea copiilor.

 

 

Multe femei nu doresc sa urmeze un tratament cu medicamente antidepresive, ci prefera discutii cu o persoana calificata, terapeut sau consilier. Stiind ca exista cineva care sa va asculte, sa nu va judece sau sa va spuna ca ar fi cazul sa va reveniti imediat, va va incuraja. Iar diferite terapii prin dialog, recomandate de doctorul dvs., sunt foarte eficiente. Fara tratament, totusi va veti reveni, dar dupa mai mult timp.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *