Cancerele reprezinta in prezent una dintre cele mai ingrijoratoare probleme de sanatate. In tarile occidentale ele constituie a doua cauza de mortalitate dupa bolile cardiovasculare.
Definitie. Cancerul reprezinta dezvoltarea anarhica si continua a unor celule anormale provenite dintr-o singura celula dintre miliardele pe care le formeaza organismul nostru, ce a devenit canceroasa. Celulele canceroase nu mai raspund regulilor si semnalelor de multiplicare si nonmultiplicare care in mod normal asigura functionarea armonioasa a organismului nostru.
In absenta tratamentului, cancerul va invada si va distruge tesuturile sanatoase din vecinatate si se va raspandi in organe la distanta (metastaze). In aceasta situatie se spune ca este “generalizat”.
Cauze. Fenomenele genetice si mecanismele responsabile de transformarea unei celule normale in celula canceroasa sunt numeroase si complexe. Ele sunt variabile in timp cat si pentru fiecare tip de cancer. Datorita progreselor medicinei, aceste date sunt din ce in ce mai cunoscute, ceea ce duce in prezent la stabilirea de masuri de prevenire si depistare, precum si de tratamente din ce in ce mai eficiente.
Prevenirea cancerului se refera in primul rand la individ. Modul de viata si comportamentul individual sunt implicate in 80 % dintre cancere. E de datoria fiecaruia sa evite factorii de risc cel mai frecvent intalniti: fumatul, consumul bauturilor alcoolice, expunerea prelungita si repetata la soare, alimentatia dezechilibrata. Cancerele in relatie directa cu mediul inconjurator sau care comporta un risc familial, prin transmiterea ereditara a unei anomalii genetice, sunt minoritare.
In toate cazurile, fiecare trebuie sa fie atent la primele semnale de alarma ale cancerului. Acestea justifica intotdeuna, oricat de minore ar fi, consultarea medicului si eventual efectuarea unor examene care vor permite descoperirea leziunilor precanceroase sau a cancerelor in stadii incipiente, crescand sansele de vindecare. O cunoastere mai buna a cancerului, a cauzelor sale, a modului sau de dezvoltare a condus la demistificarea unei boli ramase tabu timp indelungat, ce genereaza inca teama si neliniste.
Sperante. Cautarea de noi tratamente (imunoterapie, terapie genetica) care au rolul de a consolida tratamentele clasice (chirurgie, radioterapie, chimioterapie, hormonoterapie) ne permit sa ne facem numeroase sperante in ceea ce priveste lupta impotriva acestei boli.