In vizor

Depozitul de filme, groapă de gunoi și adăpost pentru oamenii străzii – VIDEO

Fostul depozit de filme RADEF din Dâmbul Rotund a ajuns o ruină. Clădirile se prăbușesc, iar terenul este plin de gunoaie. Au trecut 10 ani de când Primăria anunța că pe acea locație va ridica un Muzeu al Cinematografiei, însă proiectul nu a mai prins contur, iar locația a ajuns azi adăpost pentru oamenii străzii.

În 2015, organizatorii TIFF investeau 14.000 de euro pentru ca locația să fie igienizată și redusă la viata. Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc părea că a reușit să salveze depozitul de filme. Din păcate însă, în cele din urmă, clădirea a fost din nou abandonată și lăsată să se degradeze.

Lipsa de implicare a Primăriei a făcut ca proiectul unui muzeu al cinematografiei în locația unde a funcționat Depozitul de filme RADEF să nu mai devină realitate. Primăria ar fi vurt să preai acest teren de la Ministerul Culturii gratis, însă cei de la RADEF au transmis că Primăria trebuie să cumpere sau să închirieze acea locație.

Citește și:

TIFF tine viu Depozitul de Filme pana la amenajarea Muzeului Cinematografiei

Imobilul, vânat și de Școala de Agenți de Poliție Septimiu Mureșan

Terenul a fost dorit și de Școala de Agenți de Poliție, care ar fi vrut să amenajeze o bază de pregătire.

“Încă din 2007 Școala de Agenți de Poliție “Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca s-a arătat interesată de dezvoltarea bazei de pregătire a viitorilor agenți de poliție prin crearea unor spații și poligoane necesare instruirii la nivel european. În acest sens, conducerea instituției din acea perioada a inițiat demersuri, prin intemediul organelor competențe, în vederea atribuirii în administrare a unei suprafețe de teren aflate în imediată vecinătate a școlii, aflată în administrarea Ministerului Culturii, Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor Româniafilm. Actuală conducere a școlii nu a făcut decât să preia acest demers instituțional devenit și mai actual în momentul în care oferta educațională a școlii a fost îmbogățită în ultimii ani cu noi cursuri de pregătire pentru viitorii agenți de poliție”, declara în 2015 purtătorul de cuvânt al școlii.

Citește și:

Scoala de Politie a pus ochii pe Depozitul de Filme. Tudor Giurgiu: “O sa ne legam acolo cu lanturi daca il ia cineva”

RADEF nu e dispusă să renunțe la acel teren pe gratis

Doar că RADEF le-a tăiat entuziasmul atât Primăriei cât și Școlii de Agenți de Poliție, transmițându-le că imobilul poate fi cedat doar în urma unor „proceduri de valorificare prin contract de închiriere sau a unui contract de vânzare-cumpărare încheiate cu terţe persoane juridice interesate”.

Clujenii au cerut Primăriei să cumpere terenul și să facă creșă sau grădiniță.

În 2021, clujenii din Dâmbul Rotund solicitau Primăriei achiziționarea imobilului și transformarea lui în creșă sau grădiniță.

„Vă aduc în vedere o locație care cu suportul autorităților ar putea ușor deveni o grădiniță și o creșă de mare necesitate în cartierul Dâmbul Rotund. Ea se află pe strada Septimiu Mureșanu și este învecinată cu Școala de Poliție”, sugera un clujean.

Cu siguranță că Primăria își permite să achiziționeze sau să cumpere acel teren, doar că spera să îl obțină gratis. Fie că va deveni muzeu, fie ca va fi transformat în creșă sau orice alt obiectiv necesar cartierului, municipalitatea nu ar trebui să renunțe la acel imobil, mai ales că sunt atât de puține terenuri publice în cartiere care pot să fie valorificate.

sursa video: facebook/Clujul Civic