Din oras

TIFF tine viu Depozitul de Filme pana la amenajarea Muzeului Cinematografiei

Organizatorii Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) vor sa insufleteasca Depozitul de Filme pentru tot restul verii. La fiecare sfarsit de saptamana vor avea loc evenimente, pentru a demonstra ca societatea civila isi doreste aici un Muzeu al Cinematografiei.

Vestea ca Primaria Cluj-Napoca a inceput demersurile pentru preluarea cladirii de pe strada Septimiu Muresan, fosta Maiakovski, in vederea amenajarii primului Muzeu al Cinematografiei din tara noastra, i-a bucurat pe organizatorii TIFF, cei care au venit, de altfel, cu aceasta propunere.

“Avem un fel de gentlemen’s agreement cu cei din Primarie. Nu este semnat un protocol, dar am avut discutii cu domnul Emil Boc. Am propus ca acest spatiu sa devina un muzeu al cinematografiei, o cladire multimedia dotata, un muzeu interactiv, asa cum au toate orasele din punct de vedere cultural, genul de muzeu unde copiii vor avea parte de lectii interactive despre cinematografie si arte vizuale”, arata Cristian Hordila, manager al festivalului de film.

Numai ca, pana la finalizareaa lui e cale lunga: va fi nevoie de studii de fezabilitate, proiect si identificarea unor finantari. Hordila estimeaza ca se va ajunge la faza de constructie in 3-5 ani. Pana atunci, TIFF va incerca sa mentina viu spatiul de pe fosta strada Maiakovski.  

“Intentia noastra este ca toata vara sa existe activitati vinerea, sambata si duminica: intr-o seara teatru, intr-o duminica dimineata o continuare a Oserului, o zona de hand-made, artisti si asa mai departe. Pe langa asta, mi-as dori ca toti managerii culturali, oamenii cu idei care cauta spatiu sa se manifeste undeva, sa se simta confortabil si sa vina aici. Nu as vrea sa fie spatiul nimanui”, spune Cristian Hordila.

O alta pretentie a celor de la TIFF este ca, in urma unor evenimente care presupun incasarea unor sume de bani, sa se faca mici investitii si imbunatatiri ale spatiului.

“Temerea noastra este ca, daca nu vom mentine spatiul viu, va ajunge o extindere a Scolii de Politie, daca nu un P+10”, mai arata Hordila.

In proiectul HCL votat, saptamana trecuta, de consilierii locali, se arata ca “depozitul de filme, fost depozit al RADEF Romania Film, este azi un spatiu dezolant care poate deveni atat prin potentialul sau de spatiu alternativ de cultura urbana cat si prin valoarea sa istorica cel mai bun cadru pentru dezvoltarea unui muzeu al filmului”.

La Depozitul de Filme, organizatorii TIFF au investit, pana acum, in jur de 14.000 de euro, din care 2.000 de euro donati de clujeni, iar restul contributia TIFF si a celor de la Unicredit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version