In vizor

Decizie DEFINITIVĂ a instanței: Castelul de la Ciucea rămâne în proprietatea Consiliului Județean Cluj

Scris de 60

Consiliul Județean Cluj a câștigat definitiv procesul privind Castelul de la Ciucea care găzduiește Muzeul Memorial ,,Octavian Goga”. Marți, 8 decembrie a.c., Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în ceea ce privește dreptul de proprietate asupra muzeului, respingând recursul formulat de moștenitorii Veturiei Goga.

Instanța Înaltei Curți a dispus, astfel, prin hotărâre, anularea certificatului de moștenitor al pretinșilor moștenitori ai Veturiei Goga, a constatat calitatea Județului Cluj/Consiliului Județean Cluj de moștenitor al ansamblului muzeal ,,Octavian Goga” și a dispus înscrierea în Cartea Funciară a dreptului de proprietate al acestuia, acordând forului administrativ județean inclusiv cheltuielile de judecată solicitate.

,,Este o mare victorie nu doar a Consiliului Județean Cluj ci a întregii Românii și a fiecărui român în parte. Miza procesului pe care l-am câștigat DEFINITIV a reprezentat-o acest domeniu, parte a patrimoniului național și care are o valoare inestimabilă nu doar din punct de vedere material ci și prin simbolistica aparte pe care o are. Castelul și întreg domeniul sunt strâns legate de personalitatea marcantă a celui care a fost „poetul cântării pătimirii românilor”, marele poet și om politic Octavian Goga, luptător fervent pentru drepturile românilor din Transilvania și pentru Unire, fost prim-ministru al României”, a declarat președintele Consiliului Județean Alin Tișe.

Anterior, pe parcursul proceselor de revendicare, Consiliul Județean Cluj a luat toate măsurile necesare pentru a împiedica înstrăinarea în orice fel a acestui valoros patrimoniu, obținând în instanță inclusiv instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile și imobile de la Ciucea.

Urmașii Veturiei Goga au deschis în anul 2005 o acţiune în revendicare a domeniului de la Ciucea, în ciuda faptului că în testamentului fostei soții a poetului era precizat că întreaga proprietate este donată statului român. Aceștia au cerut instanţei să constate nulitatea absolută a donaţiei făcute de Veturia Goga statului român şi să dispună desfiinţarea acesteia, precum şi nulitatea testamentului.

În decembrie 2014, Consiliul Judeţean Cluj a pierdut castelul de la Ciucea după o sentinţă a Curţii de Apel Bucureşti care a decis ca întregul complex muzeal să treacă în proprietatea urmaşilor Veturiei Goga.

Au urmat diverse căi de atac din partea ambelor părți, ceea ce a dus la o bătălie fără final pentru averea poetului. La finele anului 2018, chiar s-a dispus punerea sub sechestru asigurator pe toate bunurile mobile şi imobile care constituie patrimoniul Muzeului Octavian Goga. Această măsură a fost luată la solicitarea Consiliului Judeţean Cluj, pentru ca bunurile să nu poată fi înstrăinate de noii proprietari.

Muzeul are o serie de alte probleme care necesită atenția Consiliului Județean și care pot fi rezolvate acum că procesul s-a încheiat, iar clădirea aparține de drept Consiliului Județean Cluj.

Muzeul nu a avut procese doar cu moștenitorii poetului. De exemplu, reabilitarea aleilor pietonale şi auto, a zidurilor de sprijin şi a gardului de împrejmuirea muzeului au început în anul 2013, fără autorizație de construcție, de către firma Salmir Impex SRL. În cele din urmă, această situație a dus la un litigiu cu executantul, (litigiu suspendat anul trecut) care solicită un rest de plată, pe care însă, instituția nu îl poate achita în lipsa recepției lucrărilor și autorizării acestora. În ciuda tuturor demersurilor întreprinse de la data suspendării lucrărilor, abia anul trecut s-a reușit efectuarea expertizei tehnice la lucrările respective.

Muzeul din Ciucea a rămas în urmă și la capitolul digitalizare. Motivul? Lipsa de personal. Din această cauză nu se poate realiza registrul de evidență informatizat și nici digitalizarea patrimoniului. Instituția de cultură nu are nici personal specializat în domeniile resurse umane, audit, juridic, dar nu sunt nici posturi pentru aceste specializări. Demotivarea personalului din cauza situației juridice incerte a dus în anul 2018 la plecarea din instituție, chiar a singurului muzeograf.

De asemenea, muzeul nu dispune de facilităţi pentru persoane cu dizabilităţi, care din cauza poziției geografice a muzeului ar fi foarte greu de realizat.

Muzeul Octavian Goga are, în medie, 17.000 vizitatori pe an. Cea mai mare parte a publicului vizitator este formată din grupuri organizate de elevi, admiratori ai creaţiei literare şi a personalităţii lui Octavian Goga, turişti străini, în special de etnie maghiară, interesaţi de poetul maghiar Ady Endre, delegaţii din ţară şi străinătate însoţite de oficialităţi judeţene şi personalităţi ale culturii clujene.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 2 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 3 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 4 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 5 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 5 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 6 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 7 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 7 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 8 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 9 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 10 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE