In vizor

Decizie DEFINITIVĂ a instanței: Castelul de la Ciucea rămâne în proprietatea Consiliului Județean Cluj

Consiliul Județean Cluj a câștigat definitiv procesul privind Castelul de la Ciucea care găzduiește Muzeul Memorial ,,Octavian Goga”. Marți, 8 decembrie a.c., Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în ceea ce privește dreptul de proprietate asupra muzeului, respingând recursul formulat de moștenitorii Veturiei Goga.

Instanța Înaltei Curți a dispus, astfel, prin hotărâre, anularea certificatului de moștenitor al pretinșilor moștenitori ai Veturiei Goga, a constatat calitatea Județului Cluj/Consiliului Județean Cluj de moștenitor al ansamblului muzeal ,,Octavian Goga” și a dispus înscrierea în Cartea Funciară a dreptului de proprietate al acestuia, acordând forului administrativ județean inclusiv cheltuielile de judecată solicitate.

,,Este o mare victorie nu doar a Consiliului Județean Cluj ci a întregii Românii și a fiecărui român în parte. Miza procesului pe care l-am câștigat DEFINITIV a reprezentat-o acest domeniu, parte a patrimoniului național și care are o valoare inestimabilă nu doar din punct de vedere material ci și prin simbolistica aparte pe care o are. Castelul și întreg domeniul sunt strâns legate de personalitatea marcantă a celui care a fost „poetul cântării pătimirii românilor”, marele poet și om politic Octavian Goga, luptător fervent pentru drepturile românilor din Transilvania și pentru Unire, fost prim-ministru al României”, a declarat președintele Consiliului Județean Alin Tișe.

Anterior, pe parcursul proceselor de revendicare, Consiliul Județean Cluj a luat toate măsurile necesare pentru a împiedica înstrăinarea în orice fel a acestui valoros patrimoniu, obținând în instanță inclusiv instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile și imobile de la Ciucea.

Urmașii Veturiei Goga au deschis în anul 2005 o acţiune în revendicare a domeniului de la Ciucea, în ciuda faptului că în testamentului fostei soții a poetului era precizat că întreaga proprietate este donată statului român. Aceștia au cerut instanţei să constate nulitatea absolută a donaţiei făcute de Veturia Goga statului român şi să dispună desfiinţarea acesteia, precum şi nulitatea testamentului.

În decembrie 2014, Consiliul Judeţean Cluj a pierdut castelul de la Ciucea după o sentinţă a Curţii de Apel Bucureşti care a decis ca întregul complex muzeal să treacă în proprietatea urmaşilor Veturiei Goga.

Au urmat diverse căi de atac din partea ambelor părți, ceea ce a dus la o bătălie fără final pentru averea poetului. La finele anului 2018, chiar s-a dispus punerea sub sechestru asigurator pe toate bunurile mobile şi imobile care constituie patrimoniul Muzeului Octavian Goga. Această măsură a fost luată la solicitarea Consiliului Judeţean Cluj, pentru ca bunurile să nu poată fi înstrăinate de noii proprietari.

Muzeul are o serie de alte probleme care necesită atenția Consiliului Județean și care pot fi rezolvate acum că procesul s-a încheiat, iar clădirea aparține de drept Consiliului Județean Cluj.

Muzeul nu a avut procese doar cu moștenitorii poetului. De exemplu, reabilitarea aleilor pietonale şi auto, a zidurilor de sprijin şi a gardului de împrejmuirea muzeului au început în anul 2013, fără autorizație de construcție, de către firma Salmir Impex SRL. În cele din urmă, această situație a dus la un litigiu cu executantul, (litigiu suspendat anul trecut) care solicită un rest de plată, pe care însă, instituția nu îl poate achita în lipsa recepției lucrărilor și autorizării acestora. În ciuda tuturor demersurilor întreprinse de la data suspendării lucrărilor, abia anul trecut s-a reușit efectuarea expertizei tehnice la lucrările respective.

Muzeul din Ciucea a rămas în urmă și la capitolul digitalizare. Motivul? Lipsa de personal. Din această cauză nu se poate realiza registrul de evidență informatizat și nici digitalizarea patrimoniului. Instituția de cultură nu are nici personal specializat în domeniile resurse umane, audit, juridic, dar nu sunt nici posturi pentru aceste specializări. Demotivarea personalului din cauza situației juridice incerte a dus în anul 2018 la plecarea din instituție, chiar a singurului muzeograf.

De asemenea, muzeul nu dispune de facilităţi pentru persoane cu dizabilităţi, care din cauza poziției geografice a muzeului ar fi foarte greu de realizat.

Muzeul Octavian Goga are, în medie, 17.000 vizitatori pe an. Cea mai mare parte a publicului vizitator este formată din grupuri organizate de elevi, admiratori ai creaţiei literare şi a personalităţii lui Octavian Goga, turişti străini, în special de etnie maghiară, interesaţi de poetul maghiar Ady Endre, delegaţii din ţară şi străinătate însoţite de oficialităţi judeţene şi personalităţi ale culturii clujene.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *