In vizor

BOR neagă sprijinul pentru AUR, chiar dacă ideologia acestui partid este similară cu cea a fețelor bisericești

După ce Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR) a reușit să obțină suficiente voturi pentru a trece pragul electoral la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, cu un discurs bazat pe mesaje naționaliste, antioccidentale, unioniste, de protejare a familiei sau a credinței ortodoxe – teme uzitate și de Coaliția pentru Familie (CpF) în cazul Referendumului pentru redefinirea familiei în Constituție, din octombrie 2018, susținut atunci de BOR – Patriarhia a evitat să răspundă solicitării Ziar de Cluj privind implicarea ori susținerea acordată de biserică unei alianțe politice care promovează un program ideologic în care se regăsesc și teme apărate de fețele bisericești. 

În apropierea Referendumului pentru redefinirea familiei din 6-7 octombrie 2018, PF Patriarh Daniel îi îndemna pe români să voteze DA la referendumul pentru familia tradițională pe motiv că ar fi un act patriotic și national.

„Participarea cetăţenilor statului la acest referendum decizional pentru definirea căsătoriei în Constituţia României este un act profund democratic şi patriotic-naţional, de o deosebită importanţă pentru întreg poporul român, deoarece se votează pentru apărarea familiei bazată pe căsătoria între un bărbat şi o femeie şi pentru viitorul copiilor poporului român”, se preciza în mesajul formulat în Apelul Adunării Naţionale Bisericeşti din septembrie 2018. 

În contextul rezultatului obținut de AUR la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, pe baza unui discurs nationalist, unionist, de protejare a familiei sau a credinței ortodoxe, Ziar de Cluj a încercat să afle cum apreciază reprezentanții BOR reușita partidului nationalist, dacă se regăsește în discursul Alianței pentru Unitatea Românilor ori mesajul promovat de AUR poate reprezenta un prejudiciu de imagine pentru BOR. 

În definitv, a susținut ori susține Biserica Ortodoxă Română un asemenea partid în Parlamentul României, în condițiile în care co-președintele formațiunii AUR, Claudiu Târziu, a fost membru în Consiliul Național de Coordonare a campaniei pentru modificarea Constituţiei desfăşurată de Coaliţia pentru Familie / membru în Consiliul de Coordonare al Forului Ortodox Român / fondator al Forului Ortodox Român (FOR)?

Din păcate, nici Biroul de presă și relații publice al Patriarhiei Române, nici purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, nu au răspuns apelurilor repetate ale Ziar de Cluj

AUR, surpriza politicii la alegerile parlamentare din acest an, a convins un număr mare de români să îi trimită în Parlament pe reprezentanții acestei formațiuni cu puternice mesaje naționaliste, anti-occidentale, unioniste și antimască.

Ce spune BOR despre un eventual sprijin subteran în campanie?

Biserica Ortodoxă Română infirmă orice fel de sprijin pentru AUR, pe modelul președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, care nu comentează nimic despre apetența românilor pentru AUR.

în imagine: Ioan Aurel Pop – Președintele Academiei Române și fost Rector al Universității „Babeș-Bolyai” și George Simion, co-președinte al Alianței pentru Unitatea Românilor (AUR)

CITEȘTE ȘI: Clujeanul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, susținător al naționalismului, nu comentează nimic despre apetența românilor pentru AUR, ultrasii politicii

„Asa cum public se cunoaste, BOR, prin hotararea reiterată a Sfantului Sinod, și-a reafirmat si anul acesta cu prilejul alegerilor parlamentare, neutralitatea sa politică deplină.

Acest lucru se traduce prin non-implicarea instituției Bisericii în vreo formă de campanie electorală sau în spijinirea unor candidați politici. Afirmarea, apărarea și promovarea în spațiul public a valorilor morale și culturale creștine este și ar trebui să rămână o formă de mărturisire a credinței. Fără ostentație zgomotoasă, ci cu delicatețea fermă a argumentului de natură morală, culturală și religioasă. 

Implicarea în apărarea valorilor creștine pe care sunt fondate cultura și civilizația Europei din care facem parte, valori în absența cărora societatea se degradează etic, moral și civic este o datorie care onoreză major pe oricine alege să discearnă cu onestitate între adevăr validat istoric și minciună ideologică”, a declarat purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, pentru stiripesurse.ro

De altfel, în repetate rânduri Sorin Lavric – Președintele Senatului AUR – a fost invitatul realizatorului Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, în cadrul emisiunii „Credință și Cultură” al postului Patriarhiei Române, Trinitas TV. 

sursa captură: youtube.com

 

 

 

 

featured image: youtube.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *