Din oras

Dealul Lomb, o gaură neagră pentru bugetul Clujului

Scris de 264

Darea în exploatare a Centrului pentru Industrii Creative și Centrului TEAM de pe Dealul Lomb este blocată de faptul că drumul de acces de doar 1,6 kilometri care ar trebui să facă legătura cu Cluj-Napoca a început să cedeze la mai puţin de două luni de la startul lucrărilor. Licitaţii, contestaţii, bani de la buget şi un singur câştigător, societatea Diferit – o veșnică abonată a banului public clujean, indiferent dacă-și respectă obligațiile contractuale la timp, sau nu. Mai des, nu.

În 2015, imediat după demararea lucrărilor, drumul care face legătura între Bulevardul Muncii şi viitorul “Silicon Valley” de Transilvania de pe Dealul Lomb s-a surpat. Doar 7% din drumul de acces era realizat. Din această cauză, deşi au fost finalizate, Centrul pentru Industrii Crative și Centrul TEAM, acestea nu pot fi date în exploatare. Proiectul cu finanţare europeană trebuia să fie operaţional la sfârşitul anului trecut, dar cum nu s-a întâmplat acest lucru, municipalitatea a pierdut finanţarea din fonduri europene fiind nevoită să suporte de la bugetul local (din banii noștri, nu a celor vinovați) diferenţa pentru a încheia lucrările şi nu, în ultimul rând, cheltuieli pentru conservarea clădirilor.

Astfel, doar anul trecut, din bugetul local s-au pierdut în vederea conservării centrului TEAM 700.000 de lei, iar în acest an, acelaşi contractor, TCI Constructot General, va mai încasa 1.290.000 lei.

În august 2016, Primăria a organizat o licitaţie privind consolidarea viitorului drum spre centrele de afaceri, însă municipalitatea a adjudecat lucrările abia în ianuarie 2017 către compania Luca Prest, deținută de Florin Timofte. Rezultatul licitaţiei a fost întors, în urma contestațiilor, în favoarea firmei Diferit, lucrările de consolidare fiind estimate la 25, 9 milioane de lei, aporape 7 milioane de euro. Uite așa se mai procopsește Cluj-Napoca cu un drum de “diaman” (la preț, nu sperăm că și la calitate). Drumul este estimat că va fi finalizat abia în 2018, ceea ce va permite accesul primilor chiriaşi în Centrului TEAM mult după termenul preconizat inițial.

În tot acest timp, Cluj Innovation Park, o societate înființată de primărie în 2014 ca să administreze niște afaceri inexistente, are nu mai puţin de 4 directori, chair dacă, în prezent, doi sunt suspendaţi. Potrivit Consiliului de Administraţie al Cluj Innovation Park, soceitatea trebuia desfiinţată încă din 2016. Însă pentru sinecuriştii de partid care încasează, fără să facă nimic, bani publici frumoși, voinţa politică a funcţionat.

 

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours PubliNews
  Prima finantare blue IFC sprijina, prin BT, folosirea sustenabila a apei
 • Acum 12 hours Din oras
  Fiindcă de peste un deceniu cablurile din Cluj-Napoca nu au fost integral îngropate, un clujean cere prin bugetarea participativă măcar înălțarea cablurilor care pot fi atinse cu mâna
 • Acum 12 hours Politica
  #ECHIPA_CÂȘTIGĂTOARE a pierdut și președinția Sectorului 3 București. Așteptăm, cu interes, ziua ejectării din fruntea Senatului
 • Acum 13 hours In vizor
  Hop și Boc să se lipească de imaginea celor 8 bacalaureați de nota 10 din acest an! Ar trebui să ne fie rușine, nu să ne felicităm!
 • Acum 13 hours Politica
  Guvernul, măciucă la buzunarele românilor: Crește impozitul pe dividende de la 5% la 8% începând de anul viitor. Cresc accizele la alcool și tutun, cresc impozitele la jocurile de noroc, TVA pentru băuturile cu zahăr crește la 19%
 • Acum 14 hours Sanatate
  În două săptămâni, numărul clujenilor internați cu COVID-19 s-a dublat. N-am scăpat de pandemie
 • Acum 14 hours Politica
  PSD declanșează alegeri în organizațiile care au câștigat alegerile locale din 2020, iar în celelalte organizații începe ”reorganizarea”. Filiala Cluj a ”înfrânt” pe linie
 • Acum 14 hours Din oras
  Încă un ”rând” de amânare de termen pentru licitația de proiectare și execuție a metroului din Cluj
 • Acum 15 hours Din oras
  Accident pe Regele Ferdinand, în față la Central: șoferul a pierdut controlul volanului și a intrat pe trotuar
 • Acum 15 hours Politica
  S-A DAT COMANDA: REPER, Dacian Cioloș, în barca noului partid, ADUNAREA! Încă trei parlamentari au părăsit azi USR
 • Acum 15 hours PubliNews
  Ferestre și uși la preț de producător, exclusiv pentru bistrițeni, de la TeraGlass
 • Acum 16 hours Din oras
  „Modernizarea locurilor de joacă” părăginite din Cluj-Napoca, solicitată prin procesul de bugetare participativă: „Unele locuri de joacă nu au mai fost modernizate de mult timp”
 • Acum 16 hours In vizor
  Sindicaliștii din Penitenciarul Gherla aduc acuze grave actualului șef al Secției Exterioare de femei Cluj-Napoca: ”Probleme cu alcoolul. Înjură subordonații. Nu a fost sancționat”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE