Din oras

Dealul Lomb, o gaură neagră pentru bugetul Clujului

Scris de 264

Darea în exploatare a Centrului pentru Industrii Creative și Centrului TEAM de pe Dealul Lomb este blocată de faptul că drumul de acces de doar 1,6 kilometri care ar trebui să facă legătura cu Cluj-Napoca a început să cedeze la mai puţin de două luni de la startul lucrărilor. Licitaţii, contestaţii, bani de la buget şi un singur câştigător, societatea Diferit – o veșnică abonată a banului public clujean, indiferent dacă-și respectă obligațiile contractuale la timp, sau nu. Mai des, nu.

În 2015, imediat după demararea lucrărilor, drumul care face legătura între Bulevardul Muncii şi viitorul “Silicon Valley” de Transilvania de pe Dealul Lomb s-a surpat. Doar 7% din drumul de acces era realizat. Din această cauză, deşi au fost finalizate, Centrul pentru Industrii Crative și Centrul TEAM, acestea nu pot fi date în exploatare. Proiectul cu finanţare europeană trebuia să fie operaţional la sfârşitul anului trecut, dar cum nu s-a întâmplat acest lucru, municipalitatea a pierdut finanţarea din fonduri europene fiind nevoită să suporte de la bugetul local (din banii noștri, nu a celor vinovați) diferenţa pentru a încheia lucrările şi nu, în ultimul rând, cheltuieli pentru conservarea clădirilor.

Astfel, doar anul trecut, din bugetul local s-au pierdut în vederea conservării centrului TEAM 700.000 de lei, iar în acest an, acelaşi contractor, TCI Constructot General, va mai încasa 1.290.000 lei.

În august 2016, Primăria a organizat o licitaţie privind consolidarea viitorului drum spre centrele de afaceri, însă municipalitatea a adjudecat lucrările abia în ianuarie 2017 către compania Luca Prest, deținută de Florin Timofte. Rezultatul licitaţiei a fost întors, în urma contestațiilor, în favoarea firmei Diferit, lucrările de consolidare fiind estimate la 25, 9 milioane de lei, aporape 7 milioane de euro. Uite așa se mai procopsește Cluj-Napoca cu un drum de “diaman” (la preț, nu sperăm că și la calitate). Drumul este estimat că va fi finalizat abia în 2018, ceea ce va permite accesul primilor chiriaşi în Centrului TEAM mult după termenul preconizat inițial.

În tot acest timp, Cluj Innovation Park, o societate înființată de primărie în 2014 ca să administreze niște afaceri inexistente, are nu mai puţin de 4 directori, chair dacă, în prezent, doi sunt suspendaţi. Potrivit Consiliului de Administraţie al Cluj Innovation Park, soceitatea trebuia desfiinţată încă din 2016. Însă pentru sinecuriştii de partid care încasează, fără să facă nimic, bani publici frumoși, voinţa politică a funcţionat.

 

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours Sanatate
  Județul Cluj, locul 2 pe țară la numărul de cazuri COVID
 • Acum 7 hours Sport
  FC Victoria Cluj, campioana județului pentru Liga IV! Baraj de calificare cu județul Satu Mare pentru Liga III
 • Acum 8 hours Afacerea zilei
  Start-up-ul clujean Cyscale a reușit performanța obținerii unei finanțări de 3 milioane euro de la investitori străini
 • Acum 10 hours Vocea ta
  Arhitectura caselor din satul Aiton, exemplu de urmat
 • Acum 11 hours Vocea ta
  Cum este batjocorit cetățeanul de către statul român
 • Acum 13 hours Eveniment
  UPDATE – Băiat de 16 ani din Gilău, dat dispărut. Adolescentul a fost găsit în Someșul Rece
 • Acum 1 day Politica
  Ministerul de Externe, replică dură pentru președinta Ungariei, care a pretins că îi reprezintă pe toți maghiarii: „Un stat nu poate să își aroge drepturi de orice fel în raport cu cetățenii altui stat. Astfel de declarații nu corespund standardelor europene”
 • Acum 1 day Reportaj
  INTERVIU – Claudiu Olenici, președintele Organizației pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului: „E și rușine pentru un oraș care se compară cu Barcelona și mâine poate și cu New York, să aibă dejecții pe râul care trece prin mijlocul Grădinii Botanice!”
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu: Nu sunt un mare fan al reducerii TVA, trebuie să definim produse strategice la care să plafonăm prețul
 • Acum 1 day Justitie
  Evazioniștii de la Cridov au toate șansele să revină în forță, după ce Tribunalul Cluj a ridicat sechestrul pentru peste 2 milioane de lei
 • Acum 1 day Afacerea zilei
  1,3 MILIOANE EURO profit pentru Telenav Software Cluj-Napoca, cel mai mare profit din istoria firmei
 • Acum 1 day Justitie
  Soții Cătinean de la Gherla, condamnați pentru cămătărie. Adrian Cătinean a primit închisoare cu executare
 • Acum 1 day Din oras
  Calea Someșeni este inundată după fiecare ploaie. City managerul Gheorghe Șurubaru: “Situația este complicată pentru că va trebui să facem o săpătură”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE