Din oras

De unde mananci cea mai buna inghetata in Cluj

Inghetata ramane desertul preferat al copilariei, dar si cel mai bun remediu in zilele toride de vara. Facuta in casa sau de la dozator, dupa retete traditionale sau inovatii precum iaurt inghetat, dulcele racoritor ramane in topul preferintelor tuturor gurmanzilor. La Cluj exista o gama larga de sortimente de inghetata, cea mai noua gelaterie deschisa este Moritz Eis in Piata Unirii, colt cu Bulevardul Eroilor.

Este prima gelaterie Moritz deschisa in Transilvania, dupa Bucuresti. La Moritz te atrage, in primul rand, designul minimalist al gelateriei, in contrast cu fatada veche a cladirii. Aceasta este reteta cu care Moritz Eis a reusit sa se impuna pe piata, bineinteles, alaturi de retetele de inghetata artizanala. Aici gasesti inghetata cu lamaie, portocale si ghimbir, zmeura, alune, mure si cimbru. Intregul spatiu interior este finisat in nuante de alb, fiind inspirat de culoarea laptelui, ca element de baza pentru inghetata. Accentul de culoare este dat de cornetele si cutiile de inghetata amplasate pe rafturile din spatele barului.


La Moritz, o inghetata la cornet costa 9 lei, o inghetata medie costa 15 lei, iar una mare, 20 de lei. Gelateria este administrata de SC Moritz Eis SRL din Bucuresti, controlata de austriacul Moritz Fried. Povestea inghetatei Moritz a inceput in Serbia, cand bancherul austriac a vizitat Belgradul si s-a indragostit de capitala ex-Iugslaviei. Alaturi de un ecologist si proprietar de terenuri, austriacul a dezvoltat, incepand din 2012, reteta inghetatei Moritz, bazata pe arome naturale.

Gelateriile “Pino Pinguino” au doua puncte de lucru in centrul Clujului, unul pe strada Memorandumului si altul in Piata Mihai Viteazu. Aici platesti 2,50 lei pentru o inghetata la cornet, iar aromele sunt cele clasice: vanilie, straciatella, zmeura, fructe de padure, lamaie sau ciocolata neagra.Inghetata este gustoasa, insa servirea lasa, de multe ori, de dorit la aceste gelaterii. Acestea sunt administrate de SC Motilor SRL, societate care este in spatele patiseriilor Pralina. Firma este detinuta de Calin Gabriel Hossu si Doru Macovei, iar anul trecut a avut o cifra de afaceri de 10 milioane de lei.

Zugga a deschis in Polus Center Frozen Yogurt, bazat pe conceptul de a avea o viata sanatoasa, fara a renunta la micile placeri. Iaurtul inghetat se poate personaliza cu diferite topping-uri, de la cereale si ciocolata, stafide sau nuci, siropuri si sosuri. Pretul unui Frozen Yogurt este de 5 lei, iar un topping costa 2 lei.

Gelateria Bonta al italienilor Amedeo Bucella, Francesco Zampacorta, Giovanni Diodato si Fernando Del Pizzo a fost deschisa in 2009 in Iulius Mall. 100% naturala, ingredientele sunt aduse din Italia si se ofera amatorilor de inghetata adevarata o multime de sortimente de la Kinder Bueno pana la tiramisu, zmeura, menta si multe altele. Inghetata se vinde la gramaj, la 5 lei portia fiind cam de 2-3 globuri in alta parte. De asemenea se vinde si la kilogram la pretul de 55 de lei.


Specialitatile gelateriei Bunicuta Mea/ Nagymama pot fi gustate pe Bulevardul Eroilor numarul 3  (la dozator) sau in zona Pietei Muzeului, pe strada Vasile Goldis, numarul 4. Firma e din Harghita, infiintata in 2004, iar la Cluj au venit din 2011 cu inghetata soft la dozator. Toate sortimentele folosesc ingrediente naturale, fara conservanti, dupa retete traditionale italiene.

Clujul nu sta prea bine in ceea ce priveste cultura inghetatei, pentru ca toata lumea prefera produsele mai industriale. Inghetata noastra are maximum 3% grasime. In rest, toate ingredientele sunt naturale. Toate sortimentele sunt facute in laboratorul nostru, iar fructele pe  care le folosim sunt achizitionate din Piata Mihai Viteazu”, a precizat Fazakas Szilard, managerul firmei.  

Inghetata din fructe are nu mai putin de 60% pepene, capsuni, mar, afine sau fructe exotice, plus zahar, dextroza si lapte praf.

 „Nu folosim conservanti. Avem foarte mare grija la ingredientele noastre. Cele care nu sunt cu fructe, sunt realizate dupa retete pe baza de lapte, plus vanilie si altele”, a detaliat acesta.  http://www.ziardecluj.ro/inghetata-fiarta-de-casa-cel-mai-popular-sortiment-al-festivalului-din-piata-unirii

Un glob de inghetata costa si aici, ca in majoritatea locurilor 2,5 lei. In ultimii trei ani, chiar daca le-a crescut cifra de afaceri, firma a incheiat anul pe minus. In 2014 a avut o pierdere de aproape 284.000 de lei la o cifra de afaceri de peste un milion de lei.

Inghetata la dozator, din aparate amplasate in zone circulate precum statiile miloacelor de transport in comun sau parcurile, costa intre 2 si 3 lei portia si de obicei au 3-4 sortimente.

O noua gelaterie va fi deschisa pe Bulevardul Eroilor,apartinand francizei italiene Adagio. Deocamdata un astfel de local a fost deschis in Timisoara anul trecut si acum au inceput amenajarile si la cel din Cluj. Reprezentantii localului timisorean apreciaza ca vor deschide probabil luna viitoare.
“Gelateria Adagio isi are originile în Italia si este prezenta in Romania sub forma de franciza, iar toate produsele comercializate, fie ca este vorba de inghetata, prajituri, ciocolata sau diverse racoritoare, sunt organice si artizanale, fiind folosite doar ingrediente naturale, fara arome sau conservanti.
Pe langa propriul laborator, unde o echipa profesionista pregateste zi de zi bunatatile si specialitatile casei, Adagio dispune de o colaborare cu mai multe brand-uri de renume din Italia, precum Mirco Della Vecchia, Galvanina, Viola sau Bio Plose, comercializand produsele acestora” se arata pe site.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *