Editorial

De Sfântul Andrei, lupii capătă glas de om şi zic lucruri trăznite

Scris de 174

“Sân’ Andrei” a devenit doar un motiv de sărbătoare onomastică, o bucurie pentru tot bugetarul român pentru care  ziua este, în mod oficial, nelucrătoare.

Iar când guvernele, extrem de atente cu “Neamul Bugetarilor”, bagă şi o “liberă” între weekend şi “Sân’ Andreiul” de dinainte de “1 Decembrie” (ziua în care toţi devin patrioţi pentru o zi), să tot te ţii de chefuri. “Sfântul Andrei”, “Ocrotitorul Bugetarilor” a devenit doar “o zi liberă” şi de “chef de ziua de nume a Andreelor şi a Andreilor”, pierzându-și complet semnificația religioasă, creștină.

“Aner”, “Andros”, “Omul” din greaca veche, virilul, curajosul și energicul, este un nume asociat bărbăției, fiind considerat conducătorul unei haite de lupi. De aceea, se zice că de Sfântul Andrei lupii încep să vorbeasca cu grai de om și spun lucruri trăznite, iar cei care vor fi atacați în această noapte se vor transforma în vârcolaci.

Eh, dacă ar exista o zi pe an în care s-ar apuca de vorbit și alte lighioane din România: rechinii și țeparii, câți s-ar mai zvârcoli prin Tribunale și s-ar transforma, muşcaţi de o Justiţie adevărată, în ceea ce merită să fie: niște utili “pensionari” ai pensionului Rahova (Gherla, Aiud, Văcărești, Balta Albă șamd)…

Dar la noi au glas, 365 de zile pe ani, doar lupii paznici la stână. Şi nici nu-i muşcă Justiţia, după cum vă ziceam.

Acum există și o explicație pentru ce au crescut și s-au diversificat taxele, de ce s-a vrut accizarea și impozitarea babelor: să dispară usturoiul, să-și poată face de cap vampirii bugetari. Și să aibă și politicienii după ce da zile libere.

Oricum România este mai productivă cu bugetarii în vacanţe decât cu ei la muncă.

Cum vă ziceam: “în România se munceşte pe deşelate, mai ales în pita bugetului statului. Doar că raportul dintre munca bugetarului şi odihna sa, apleacă balanța în favoarea celei din urmă. Anul bugetarului înseamnă odihnă pe deșelate întreruptă de câteva zile nemeritate de muncă. Avem, ca naţiune, o tradiţie în sărbători – sărbătorim din orice poziţie. Iar după Decembrie 1989 sărbătorile bugetarilor s-au înmulţit ca taxele şi impozitele aplicate intreprinzătorilor. Iar bugetarii, pioşi din fire, nu pun mâna pe sapă și seceră în zi de sărbătoare… Şi cum bugetarii sunt mulţi şi degrabă la vot, este de înțeles interesul politicinenilor noştri pentru relaxare divină.”

Un guvern care-şi respectă alegătorii, va şti să pună de-o continuitate între sărbătorile creștine și cele laice… Dar, stai, chiar asta se întâmplă…

Revenind, cred că cel mai așteptat obicei de “Sân’ Andrei” este cel cu fetele care stau goale între două oglinzi să-și vadă ursitul. Zic babele că, dacă la miezul nopții vor sta cu două lumânări aprinse în mână între două oglinzi, în cea din spate vor vedea scene din viitorul lor, inclusiv chipul celui care le va fi soț (gâfâind și bălind ușor).

Dar câte nu zic babele? Totuși, “fetele” de la „Beciul Domnesc” își văd ursiții în oglinda de la dușuri?

De noaptea de “Sân’ Andrei” există ceva util și pentru acei procurori care ar dori să facă lumină și să dezlege unele mistere ale meandrelor bugetare, sau enigme concrete ale Capitalismului de Cumetrie: dacă vor privi într-un vas cu apă descântată, în mod cert li se vor revela toate ițele și mișmașurile mânăriilor pe care le au în lucru. Că, din dosarele pe care le au la prăfuit în sertare, nu prea ne mai facem speranțe că au să o mai facă.

Oricum, de Sân’ Andrei, celor care au fost cuminți le doresc un sincer la mulți ani! Și cu executare celor care nu.

Şi, gata!ULTIMA ORĂ

 • Acum 31 mins Din oras
  Angajat al Primăriei Cluj-Napoca, care se dorea consilier județean, găsit în incompatibilitate de ANI
 • Acum 51 mins In vizor
  Autostrada melcului, cunoscută și ca Autostrada Transilvania, s-a mai târât 10 kilometri într-un an
 • Acum 1 hour Politica
  Marcel Ciolacu face acuzații incendiare: ”Pe piața energiei e o speculă. Sunt niște lucruri bizare”
 • Acum 2 hours Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
 • Acum 2 hours Sanatate
  Scade numărul celor infectați, creşte numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19. Profesorul Popovici: infecţia este ”o mare loterie”
 • Acum 3 hours Politica
  UN STAT ”ÎN FOAME”, MĂREȘTE AMENZILE: Din 20 august, amenzi drastice la lipsa rovignetei, de până la 11.900 de lei”
 • Acum 4 hours In vizor
  Licitația de 180 de milioane de euro pentru 20 de renuri electrice, ”dintre care patru vor circula pe rute din Cluj”, desființată de Asociația Pro-Infrastructură
 • Acum 5 hours Jos palaria
  David Popovici, dublu campion european
 • Acum 17 hours Eveniment
  ROMÂNIA EDUCATĂ: UBB Cluj-Napoca este singura universitate din România în prestigiosul clasament Shanghai. Ungaria are 4, Polonia 11!
 • Acum 19 hours Straineze
  URMEAZĂ ZILE GRELE PENTRU UDMR: Presa maghiară susține că guvernul Viktor Orban nu va mai lansa noi investiții în Transilvania în următorii doi ani
 • Acum 22 hours Politica
  Marcel Ciolacu, mesaj de Ziua Marinei Române: Îi felicit pentru profesionalism și dăruire pe toți marinarii care și-au legat destinele de mările și oceanele lumii
 • Acum 24 hours Politica
  ”Pure invenții”, sau lui Vasile Dîncu ”i se arată pisica remanierii”?
 • Acum 1 day Vocea ta
  Azi s-au demontat, pentru totdeauna, poveștile lui Emil ”OSĂ” Boc despre Oraș: ”Nimeni nu este uitat, nimeni nu este lăsat în urmă. Orașul pentru oameni, nu pentru profit. Eco, nu ego”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE