In vizor

De saptamana viitoare nu mai vine postasul in satele Clujului

Posta Romana a finalizat prima etapa a procesului de restructurare a companiei. De saptamana viitoare, intra in serviciu noii postasi, cei care isi vor pune la dispozitie casele pentru a avea o slujba. Situatia ii sperie pe reprezentantii Postei din Cluj, dar si pe oamenii simpli si pe politicieni.

Locuitorii mai multor comune din judet sunt pregatiti sa iasa in strada si sa blocheze drumuri europene, doar pentru a avea posta in sat. Oamenii nu vor ca angajatii Postei Romane sa-i primeasca la ei acasa, asa cum nici angajatilor nu ne convine o norma de doar 4 ore pe zi.

„Situatia e la fel in 17 subunitati din Cluj, care deservesc 48 de localitati. Saptamana asta se fac vizitele medicale, iar de saptamana viitoare intra in serviciu noii postasi, cei care vor lucra doua ore acasa si 6 pe teren”, spune Carol Sinka, presedintele sindicatului Posta Romana Cluj.

Saptamana trecuta, Elena Uioreanu il anunta pe ministrul pentru Societatea Informationala ca e pregatita sa iasa in strada, alaturi de oamenii de la Tureni si Poieni, care au ramas ” fara nici o persoana care sa deserveasca populatia ca factor postal”. 

„Mii de oameni sunt afectati de faptul ca nu mai are cine sa presteze serviciile postale in comunele lor, fiind efectiv in situatia de a nu-si mai primi pensiile, alocatiile pentru copii, pachetele si banii de la rudele care muncesc in strainatate. Practic, le este ingradit accesul la comunicare si nu mai pot beneficia de drepturile normale ale cetatenilor europeni, intorcandu-se astfel cu doua secole in urma”, spunea deputatul PNL de Cluj, in interpelara trimisa ministrului.

Cu toate acestea, pana in momentul de fata, un postas delegat de la Cluj a asigurat toate serviciile postale in cele doua comune. De saptamana viitoare, un alt angajat al postei Romane isi va pune la dispozitie o camera din casa pe care o detine, timp de doua ore pe zi, pentru prestarea serviciilor. Dar Elena Uioreanu nu se lasa. Reprezentanta Clujului in Camera Deputatilor e pregatita sa iasain continuare in strada, daca problema nu se rezolva, iar in comune nu va functiona in continuare un factor postal, nu un agent postal.

„Acum n-a iesit lumea in strada, pentru ca s-a gasit solutia asta de moment. Dar vom vedea ce o sa se intample pe viitor. Nu stiu cine vrea sa-si asume responsabilitatea de a primi toti cetatenii unei comune in casa”, spune aceasta.

2.392 de angajati ai Postei Romane din intreaga tara au optat individual pentru disponibilizarea colectiva. Conform grilei de concediere colectiva anuntata la sfarsitul lunii mai, 3.650 de angajati ai Postei vor trebui sa paraseasca compania pana in prima decada a lunii septembrie. Intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Postei Romane, echipa de management a companiei anunta ca are in vedere, prin aceasta reducere de personal, cresterea veniturilor, reducerea cheltuielilor si consolidarea pozitiei de lider de piata a companiei, in conditiile liberalizarii totale a serviciilor postale incepand cu data de 1 ianauarie 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *