In vizor

Salvarea statuii lui Donath, in impas. Monumentul trebuia restaurat in martie

Statuia lui Donath ar fi trebuit sa fie restaurata si reamplasata inca din luna martie, cel putin asta reiese din Programul Anual al Achizitiilor Publice pe 2013. Situatia grava a monumentului-simbol al Clujului a fost analizata in dezbateri publice, s-au emis solutii si variante, insa si acum, dupa o jumatate de an, statuia e tot parasita intr-o gradina din Hoia. Daca actiunea se amana in continuare, s-ar putea sa fie prea tarziu, avertizeaza initiatorul dezbaterilor. 

Proiectul figureaza in documentele municipalitatii la contracte de lucrari, iar valoarea estimata fara TVA ar fo de 640.000 de lei, respectiv 144.868 euro. Inceperea procedurilor a fost estimata pentru ianuarie 2013, iar pentru incheierea lor martie 2013. Persoana responsabila pentru procedura este Vasile Moldovan, de la Serviciul spatii verzi si monumente istorice din cadrul Primariei Municipiului Cluj-Napoca.

Inca nu s-a luat o decizie in privinta sortii statuii din Hoia, a explicat oficialul de la primarie.

“S-au facut dezbateri, a fost o comisie cu 7-8 membri si s-a discutat daca ar fi mai bine sa se restaureze si sa se expuna statuia originala, sau sa se foloseasca o copie, in timp ce originalul ar sta ocrotit intr-un muzeu. De asemenea, au fost propuse mai multe variante pentru locul in care sa fie amplasata: fie in fata Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Sectia Externa, fie undeva pe Cetatuie, langa scari, spre Dragalina, fie in cartierul Grigorescu, in zona Radio Cluj. Proiectul e acum la Comisia Zonala a Monumentelor Istorice (CZMI), asteptam un raspuns de la ei”, a declarat Vasile Moldovan.

Acesta a spus ca nu e in masura sa spuna daca proiectul va incepe in acest an.

Gabriel Parauan, presedintele Clubului Ecologic Transilvania si initiatorul dezbaterilor care au atras atentia asupra situatiei statuii lui Donath, a recunoscut ca nu a mai facut presiuni in ultimul timp asupra celor responsabili de taraganare.

“In luna mai, lucrurile pareau bine intelese de catre cei de la primarie si am crezut ca proiectul se afla pe drumul cel bun. Probabil a intervenit vacanta de vara si alte piedici tipice romanesti”, a declarat Parauan.

In privinta blocarii la CZMI, acesta si-a exprimat indoiala, mai ales ca statuia nu ar fi fost clasata pe lista monumentelor istorice, deci nu ar trebui sa se afle in responsabilitatea comisiei.

“Nu stiu care din variantele expuse la dezbateri ar fi mai buna, specialistii se pricep mai bine. Personal, as vedea statuia amplasata pe Cetatuie. Important este ca lucrarile sa inceapa si statuia originala sa fie luata din gradina unde se afla, am reusit sa obtinem acordul proprietarului terenului. Se afla intr-o stare foarte degradata, riscam sa ajungem prea tarziu daca se mai amana mult”, a avertizat Parauan.

Povestea ciobanasului Donath este una dintre cele mai emotionante legende clujene. Se spune ca el isi pastea intr-o zi oile langa padurea Hoia, cand a observat soldati turci care sapau la devierea Somesului chiar in zona Taieturii Turcului de astazi. Speriat, ciobanasul a dat fuga sa anunte in oras grozavia, caci lucrarea turcilor ar fi lasat orasul fara apa de baut. O data ajuns, Donath si-a spus repede avertizarea si a murit, din cauza oboselii. Statuia sa a fost ridicata de clujenii recunoscatori chiar in zona in care isi pastea turma.

Timpul si vremea si-au pus amprenta asupra statuii, asa ca cei care au vrut sa o salveze au organizat campanii si chiar concursuri precum Fugi cu Donath in aceasta primavara.

Oficialii CZMI nu au formulat inca un raspuns privitor la situatia statuii.

UPDATE: Virgil Pop se disculpa: “Nu exista o cerere oficiala!”

Arhitectul Virgil Pop, seful CZMI a remis un raspuns in care precizeaza ca a avut numai discutii cu reprezentantii primariei.

“Nu exista nici o cerere oficiala. Le-am transmis un aviz de principiu pentru desfacerea statuii si transportarea ei intr-un atelier de restaurare, urmand ca pana se termina restaurarea sa se stabileasca si un amplasament”, a declarat Pop.

Despre locul in care va fi amplasata statuia, arhitectul a precizat ca deocamdata se vehiculeaza zona de intrare in sectia externa a Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *