Politica

DE MÂNDRA MINUNE. Reacția ambasadei Ucrainei în România la afirmațiile lui Marga: ”Asemenea declarații sunt inacceptabile”

Profesorul Andrei Marga, fost ministru de externe și fost rector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, este de părere că Ucraina se află în „frontiere nefirești” și trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României.  Acesta a făcut afirmațiile în cadrul unui eveniment desfășurat la Alba Iulia, unde și-a lansat cartea „Soarta democrației” în cadrul Târgului de Carte „Alba Transilvana”.

Ambasada Ucrainei în România a răspuns afirmațiilor fostului ministru, exprimându-și regretul că un fost ministru „al unui stat european și democratic” face declarații publice care „pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptuli internațional”.

”Regretăm că fostul ministru Andrei Marga al unui stat european și democratic face declarații care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internațional, în special inviolabilitatea frontierelor. Asigurarea respectului deplin pentru aceste principii este baza securității și stabilității pe continent”, se arată în mesajul publicat de Ambasada Ucrainei în România.

Reprezentanții instituției mai arată că asemenea declarații sunt „inacceptabile”, mai ales „într-un moment în care Ucraina apără eroic independența sa și securitatea întregii Europe”.

”Asemenea declarații sunt inacceptabile în nicio circumstanță. Acestea reprezintă o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina își apără eroic independența sa și securitatea întregii Europe”, se mai arată în mesaj.

Un fost coleg de la Externe îi dă replica lui Marga: ”Chiar nu ne mai putem imagina Europa ca pe un tort teritorial pe care şi-l împart, cu preţul unor războaie sălbatice, diverşi dictatori descreieraţi”

”Declaraţiile recente ale d-lui Andrei Marga despre posibila soartă a Ucrainei sunt lamentabile şi scandaloase. Chiar nu ne mai putem imagina Europa ca pe un tort teritorial pe care şi-l împart, cu preţul unor războaie sălbatice, diverşi dictatori descreieraţi. Domnule Marga, încercaţi să trăiţi în secolul 21 şi respectaţi, măcar prin tăcere, efortul generaţiilor post-belice şi post-comuniste de a construi un proiect european definit prin pace şi democraţie”, a scris și fostul ministru de Externe Teodor Baconschi pe Facebook.

Marga: ”Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României”

Andrei Marga a afirmat, în cadrul unui eveniment desfășurat la Alba Iulia, că este de părere că Ucraina se află în ”frontiere nefirești” și trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României.

”Suntem într-o situație absolut specială și o supun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiția, României – Bucovina și Rusiei – Donbasul și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări. Ne cramponăm, va fi conflict. Să fim foarte limpezi, cât timp nu se rezolvă printr-o discuție și cu America și cu Rusia, Germania, Ucraina și cu China și nu se va ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”, a spus Andrei Marga, răspunzând unei întrebări pe tema războiului din Ucraina.

Profesorul universitar este de părere că ”ar trebui ca supraputerile Statele Unite, China, Rusia și Uniunea Europeană să aibă o înțelegere pentru o nouă structură de securitate în Europa și în lume”.

”Cât timp nu e această structură de securitate, iar toate părțile se înarmează și vin pe câmpul de luptă din Ucraina, nu va fi posibilă democratizarea nici în Ucraina, nici în rest. Și restul e într-un fel confiscat și deturnat de la democrație, a completat fostul ministru de Externe și al Educației.

Andrei Marga (76 de ani) a fost ministru de externe al României în perioada mai-august 2012, ministru al educației între 1997-2000 și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca timp de 15 ani, între anii 1993-2004 și 2008-2012.  În 2012, a fost numit șef al Institutului Cultural Român, dar nu a rezistat mult la conducerea instituției fiind implicat într-o serie de scandaluri. În 2015, Tribunalul Maramureș a stabilit definitiv că profesorul universitar a fost colaborator al fostei Securități comuniste.